Arlanda Swimrun - Varmt, jobbigt och underbart att få tävla igen

Aldrig har en vår varit så minutiöst planerad som våren 2020.

Swimruntävlingar, Triathlon, Mallis-resor. Listan kan göras lång.

Allt detta kom på ändan när Corona började spridas över världen, av planerna blev det ingenting och dom långsiktiga målen (bl.a. Ironman Kalmar) blev inställda. Det påverkade träningsmotivationen, inte så att jag slutade att träna men jag slutade med ett strukturerat upplägg och tränade mest det som var roligt. Ska man försöka prestera så behöver man träna det som ger bäst effekt och det är sällan dom passen man tycker är roligast.

 


Följ gärna FredrikZillen.se som är en av Sveriges bästa löpcoacher

 

Mitt i denna öken av tävlingar så tipsar Eric Anderson om Arlanda Swimrun, enbart 50st startade för att hålla sig till reglerna och det tog inte många sekunder innan Två Förvirrade Gubbar var anmälda.

 

Efter en lite optimistisk tidsplanering parkerade vi bilen på Rosersbergs slott där start och målgång var. Byter om vid bilen och går till startområdet. Det är varmt, väldigt varmt.
Carin hängde med då hon var nyfiken på swimrun och hur tävlingen går till osv.

 


Följer man ”Det bästa med solen är skuggan” får man en fin ljus ton i huden

 

Blir igenkända av ett annat lag som var med på Ålands swimrun 2017 och det blir lite snack. Swimrun är ett litet community och Två Förvirrade Gubbar verkar många komma ihåg.

Ser inte Eric och Anders som också ska köra, 5min innan start sladdar dom in så vi hinner säga hej.Jaktstart, 15s mellan varje par. Allt i Coronas tecken.

 

Starten går och vi rullar iväg, svetten sprutar ur kroppen. Söker skugga hela tiden.
Efter en kort löpning så kommer vi till första simningen, dagens längsta på 1700m.
Vattnet är varmt, knappt så att det svalkar.
Jonas tar täten fram till första boj, det går lite trögt. Simmar ofta in i Jonas fötter och får hålla igen ordentligt för att inte hela tiden köra på honom.

Vi har lite simmare runt oss men dom flesta drar ifrån, detta är ju våran starkaste gren. Verkar vara duktiga simmare med på denna tävling.

 


Första simningen och den längsta 1700m. Tar ca 35min

 

Jonas kliver åt sidan och jag tar täten. Trycker på rätt bra för nu ska vi ikapp dom simmarna som ligger 50m framför oss. Efter några minuter konstaterar jag att vi inte kommit ett dugg närmare.

Det är så förrädiskt att ligga efter på lina och simma, man tycker det går långsamt men i själva verket så drar man bara nytta av den drafting som uppstår. Man behöver inte sikta heller då man navigerar efter linan. Det är helt enkelt väldigt soft att ligga tvåa i simningen.

Upp ur vattnet och första löpningen på 5km.
Först lite obanad terräng som jag är sämst på men sen blev det lite mera stig och väg.

Generellt så var det enkel löpning, inte så kuperat och inte så tekniskt svårt.

Svårt var däremot värmen. Drar ner båda dragkedjorna och försöker ventilera mig lite. Svetten sprutar och pulsen sticker iväg. Börja stånka och stöna vid varje löpsteg och Jonas undrar om jag ska dö snart. Lider i värmen och håller ut. Ett tydligt tecken är att jag blir tyst. Jag är sällan tyst på en löptur.

 


Jonas startar med badmössan på så att han inte fryser

 

Äntligen lite simning. Jonas först så jag får ligga bakom och lalla.
Ser inte fram emot nästa löpsträcka som är ytterligare 5km.

Genidrag! Tar av mig överdelen dvs rycker ur armarna och viker ner hela överdelen runt höften. Vilken skillnad! Nu svalkar ju vinden och det är inte riktigt lika olidligt varmt. Har inte hållit på och krånglat med att cabba ner förut men vilken skillnad det blev.

Nytt mod och nya krafter.

 Erik äter enorma mängder mat, även på tävlingar.

 

Ett mixlag och en solo kommer ikapp oss. Vi springer nästan hela 5km sträckan ihop och småpratar.
Tjejen är lite yngre och simmare, har tränat ihop med Sara Sjöström. Inte konstigt att vi tyckte det var tuff konkurrens på simningen. Men hon var inte löpare, kände stor sympati med hennes mycket ansträngande andning och peppade på med att hon inte kunde bli frånsprungen av 2st småfeta gubbar. (dom var 15min före oss i mål)

Det känns mentalt lätt men pulsen säger något annat. 170bpm snittade jag på denna löpsträcka.

 


Denna pulskurva berättar att jag har lidigt.

 

Perspektiv. 170bpm på trainer innebär att jag ligger på golvet i fosterställning chippandes efter luft. 170bpm är vad jag får på typ 1km riktigt hårda intervaller.
Så det är allt annat än bekvämt.
På simningen går pulsen ner och det blir en typ av återhämtning. Hade inte på något sätt klarat av att springa dessa sträckor utan att få simma emellan.

 

Vi delar ofta på simsträckorna. Då kan man hålla lite högre tryck när man drar för det blir återhämtning när man ligger bakom.

Jonas har antingen imma eller googles fyllda med vatten, resultat blir detsamma dvs han ser inte ett skit. Simmar dock förvånansvärt rakt och på målet trots begränsad syn.
Spelar ingen roll hur mycket man spottar, sköljer, antifog medel osv. det blir imma lik förbannat.

Nu kommer vi fram till Sigtuna och springer efter vattnet. Mycket folk och alla tittar småleende på idioterna som i 31 graders värme kommer springande i våtdräkt. Några spontana hejarop men möts mest av tystnad och frågande blickar.

Håller fortfarande hyffsad fart och går bara i lite brantare uppförsbackar.

 


"The shit" Dolmen

 

Ni som brukar läsa mina race rapports vet att Dolmen är ett kärt ämne. ”Dolmen från helvetet” som är helt oduglig har Pyssolog-Eric fått. Testade 3st varianter i bassäng innan tävlingen och ”Swimrunners” blev testvinnare och således valet för denna tävling.

Flytkraften är enorm, fötterna sticker upp ur vattnet för att den flyter så bra. Dock så halkade den ner lite, troligtvis för att mina lår sitter lite för tätt ihop (läs feta). Ska skära ur och justera till nästa lopp och då kommer den vara en raceanpassad dolme som dom stora massorna kommer vara avundsjuk på.Kolla flytkraften i Dolmen, fast jag går upp och spanar med huvudet så ligger skorna vid vattenytan.

 

 

Nu börjar vi se slutet av tävlingen, inte så många distanser kvar. Börjar dock känna mig kall, inte ett bra tecken på i denna värme. Troligtvis har jag energiunderskott. Vi hade bara några gel med oss och sportdrycken var så utspädd att man inte kände skillnad om man tagit vatten eller sportdryck.
Försöker trycka i mig energi vid sista kontrollen men det var mest banan, apelsin och bullar. Jag behöver socker!! Det blir lite bättre men får inte riktigt upp energinivåerna. Nästa gång ska jag ha med mig 2 gel/h. onödigt att tappa fart/kraft på att man går soppa torsk.

 


Kom ihåg till nästa tävling!!

 

Sista löpningen på 5km. Nu går det trögt. Tvingas att gå i uppförsbackarna.
Springer igenom allmänningar men gräs ända upp till axlarna, kanske inte den bästa aktiviteten för en gräsallergiker. Vi har inga lag runt oss så det finns ingen anledning att pressa sig till bristningsgränsen så vi knatar på och småpratar tills vi är framme. Då det bara är 50st startande så blir det rätt glest med medtävlande efter banan, lite synd men förståeligt.

Sista 250m sim och en kort löpning fram till mål.

Precis under 5h tog det.
Värmen och energibristen tog ut sin rätt och jag tappade farten på andra delen av loppet.
Ofta har man någon att tampas med på slutet och då kan man kräma ut det sista men i detta lopp fans det ingen anledning.

Men väldigt roligt att få göra ett swimrunlopp!
Jonas o jag trivs verkligen ihop och vi gör detta som en trevlig upplevelse. Placeringar är sekundärt.
Om Jonas skulle tycka placeringar var viktigast så skulle han ha bytt Swimrunpartner för länge sen då det alltid är jag som sinkar oss.

Kan varmt rekomendera Arlanda Swimrun. Bra arrangemang, Bra markerad bana. Inte allt för svår löpning eller backig. En perfekt tävling om man vill testa på lite längre Swimrun.

Corona gjorde att det blev lite speciellt.
Inte så många lag, jaktstart, inget häng efter målgång. En industri-baguette som var sisådär istället för grillat mm.
Originalversionen är troligtvis allt runt omkring mycket bättre.

Finns risk att Två Förvirrade Gubbar ställer sig på startlinjen 2021 också.

 

1 kommentarer till inlägget

Linda Risberg
0 • Örebro
#1
3 juli 2020 - 15:10
Kul läsning! Och bra jobbat i värmen!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.