Viktade sömnfiltar: Fördelar

För många ger en filt inte bara värme utan också en känsla av komfort och säkerhet under sömnen. Förutom de vanliga filtarna finns det också speciellt Tyngdtäcke , som har ett antal fördelar. De verkar imitera fysiska kramar, hjälpa dig att lugna ner och sova bättre.

Vad är en viktad filt?
Sådana filtar skiljer sig i första hand i vikt - de är i storleksordning tyngre än vanliga sängkläder. Viktade filtar väger vanligtvis mellan 2 och 13 kg. De är ofta fyllda med naturliga material eller plastpärlor för att ge dem strukturen på leksaker.

Övervikt tillför värme och mjukt tryck på kroppen, vilket simulerar en kram, en känsla av närhet när en person täcks av denna filt. Som ett resultat, enligt många recensioner och studier, kan viktade filtar förbättra sömnen, människors humör, minska ångest, ångest och hjälpa till vid behandling av sensoriska störningar, inklusive autism, ADHD.

Effekter av djup sensorisk stimulering
Psykologer säger att det i varje människas hjärna finns en önskan och behov av fysisk anslutning, kramar. De behövs för att upprätthålla ett friskt nervsystem för frid i sinnet. I praktisk psykologi finns begreppet kroppsorienterad terapi, där interna problem (inklusive stress och dålig sömn) behandlas med beröring, massage och kramar. Samtidigt finns det ett lätt tryck på kroppen, vilket ger en känsla av värme och säkerhet.

Sådana tekniker är särskilt användbara för dem som lider av ångest och ångest på grund av ensamhet och brist på taktil uppmärksamhet. Oftast är dessa barn och ungdomar, men terapi är också populär bland vuxna: i den moderna världen, även bland en stor mängd människor, känner många sig förlorade och ensamma. Detta orsakar ofta stress, ökad ångest och förvärrar sömnen.

Milda kroppstryckstekniker har en lugnande effekt och är gynnsamma för nervsystemet. Samtidigt ökar produktionen av endorfiner, hjärtfrekvensen minskar, serotonin och dopamin släpps och stämningen förbättras. Kroppsorienterad terapi fungerar också bra för depression. Det är ingen slump att kuddkuddar, massagemadrasser och kappor, leksaker mot stress och viktade filtar är mycket populära.

De senare har specifikt utformats för att minska ångest hos barn och vuxna med sinnesstörningar. Här är några av fördelarna med dessa filtar.

Minska stress och ångest
Oavsett ålder är ett viktat filt ett av de enklaste och säkraste sätten att minska stress och slappna av. Studier med filtar som väger 10-13 kg visade att två tredjedelar av deltagarna upplevde en markant minskning av ångest. Personerna medgav att filtarna hjälpte dem att lugna sig inför stressande situationer som ett besök hos tandläkaren, en undersökning eller en rapport på jobbet.

Forskarna noterade att medan de använder den viktade filten normaliseras nervsystemet hos människor, och de reagerar mer lugnt på de saker som initialt skrämmer dem. Samtidigt är det inte nödvändigt att tillbringa hela natten under denna filt - ibland räcker det att slå dig in i det ett tag för att besegra stress.

Sömnormalisering
För dem som ofta lider av sömnlöshet är det svårt att tro att en filt kan förbättra sömnen. Men forskning visar att människor som gick till sängs med ett viktat filt sovnade mycket snabbare och mer lugnt än under en vanlig filt. Filtens täta passning på kroppen och lätt tryck ger en känsla av skydd, värme och komfort.

Oroliga tankar som förhindrar att somna sjunker gradvis, och personen slappnar av och somnar sömnt. Dessutom ökar dessa filtar, enligt forskarna, serotoninnivåerna. Detta hormon ansvarar för nivåerna av melatonin, en kemikalie som reglerar sömnen.

Släpp hormoner för hälsan
"Kram" av det viktade filten främjar frisättningen av neurotransmittorerna dopamin och serotonin. Dessa är två viktiga hormoner för normal hjärnfunktion. Depression och stress beror till stor del på bristen på dessa hormoner i kroppen. Genom att förpacka dig själv i en tung filt slappnar en av snabbare, vilket sänker halten kortisol, ett känt stresshormon. För mycket av det i kroppen börjar undertrycka immunförsvaret, höjer blodsockret och sänker ämnesomsättningen. Med hjälp av en viktad filt kan du motstå detta, sova sundt och vakna lätt på morgonen.

Fördelar för barn med ADHD och autism
Barn med ADHD eller autism är ofta benägna att ångest och ångest och har svårt att sitta still och fokusera under klassen. Undersökning av den viktade filten har visat att när de används regelbundet blir barn med ADHD och autism lugnare, mer socialt anpassade och alert. Deras sömn, beteende, skrivfärdigheter och koncentration förbättras.

Behandling av tvångssyndrom (OCD)
En av de mest effektiva lösningarna för att lindra OCD-symtom är att öka serotoninnivåerna. Detta görs med mediciner eller naturliga metoder. Viktade filtar är ett bevisat sätt att öka serotoninnivåerna. De lugnar och lindrar tvång (återkommande tvångsbeteende). Den viktade filten lindrar de tidiga symtomen på smärtsamma tillstånd orsakade av låga serotoninnivåer: bipolär störning, posttraumatisk stressstörning och aggression.

Hjälp för depression
De medicinska fördelarna med att kela har länge erkänts i medicinen. Det mjuka trycket på ett viktat filt kan få en person att känna sig lik. Detta stimulerar frisättningen av oxytocin, ett hormon som sänker hjärtfrekvensen, sänker blodtrycket och främjar avkoppling. Förutom neurokemiska förändringar kan viktade filtar förbättra nervsystemets funktion och sömnkvalitet. Med deras hjälp behandlas depression, sömnlöshet och tillstånd av ökad ångest effektivt.

Vem ska inte använda en vägd filt?
Trots de imponerande hälsofördelarna är viktade filtar inte för alla. Eftersom de flesta av dessa artiklar är mycket täta och håller värmen väl, kan de utgöra en hälsorisk för människor som är känsliga för temperaturförändringar. Om en person har kronisk hjärtsjukdom, problem med blodcirkulationen, andningsorganen, termoregulering av kroppen, början av klimakteriet, är det bättre för honom att konsultera en läkare innan han använder en vägd filt.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.