Viktad filt: Varför är det detta vi alla behöver nu?

HUGGED tyngdtäcke kan hjälpa ett barn och en vuxen att lugna, koppla av och somna ordentligt.

Nyheterna som vi får dagligen är inte gynnsamma för lugn, snarare tvärtom. Och efter en hektisk dag har många svårt att somna, ibland är sömnens kvalitet dålig. Vi berättar om en ovanlig filt som hjälper dig att koppla av och göra din vistelse bekväm.

Vad det är?
En filt med ett fyllmedel som sys in i tyget är ett verktyg som länge framgångsrikt har använts av psykiatriker och psykoterapeuter för att hjälpa vuxna med olika psykiska störningar: depression, ångestbesvär och posttraumatisk stressstörning. Hos barn användes dessa viktade filtar tidigare för ADHD (ADHD) och autism.

Men de senaste åren har det blivit en boom i viktade filtar bland föräldrar som köper dem för sig själva och sina barn, oavsett om de som diagnostiserats med ADHD eller autism eller inte. Det visade sig att den viktade filten hjälper många vuxna och barn att lugna, koppla av och sova sundt hela natten.

Hur det fungerar?
På grund av sin vikt ger filten ett djupt enhetligt tryck på kroppen, och centrala nervsystemet svarar på denna effekt genom att släppa serotonin och dopamin av "nöjeshormoner", melatonin "sömnhormonet", samt minska nivån på "stresshormonet" kortisol. Som ett resultat passar ångest, stämningen stiger, nervös spänning ersätts av avkoppling och en god sömn av hög kvalitet uppstår.

Är det lämpligt för alla?
Glöm inte samtidigt att allt är väldigt individuellt och att den viktade filten kanske inte passar ditt barn eller bara inte gillar det. Ofta orsakar en sådan filt avstötning hos barn som är överkänsliga för beröring - trycket på kroppen hjälper inte bara dem att lugna sig och somna, utan kan till och med orsaka motsatt effekt.

Dessutom finns det barn som i allmänhet inte gillar att gömma sig medan de sover. Oavsett orsaker, bör barnet inte i något fall tvingas sova under en vägd filt om han inte vill.

Troligtvis kommer en sådan filt att passa de barn som, medan de leker, gillar att hoppa högar av kuddar, mattor och filtar på sig själva, älskar att krypa in i trånga utrymmen, gömma sig bakom möbler, liksom de som knappt kan lugna sig och sitta still, trots något som "går på taket" hela dagen.

Första gången du försöker det viktade filten på ett barn, täck först på benen och höja sedan filten gradvis och långsamt högre och högre och frågar ständigt barnet vad han tycker om det, om han gillar det.

Du kan också prova att förpacka ditt barn i en filt som det här innan du går till sängs och se om det hjälper dem att lugna sig och växla. Experter rekommenderar att man använder viktade filtar från 7-8 års ålder, inte tidigare.

Hur väljer jag?
När du väljer är det nödvändigt att fokusera på barnets vikt - ett täcke som är för tungt kanske inte bara ger den önskade fördelen utan även utgör en fara. Därför bör du köpa en filt som väger cirka 10% av barnets vikt plus ett kilo eller kilo. Det vill säga för ett 20 kilogram barn är en filt som väger 2,5-3 kg perfekt.

Storleken på själva filten är också viktig. Om den är stor och täcker hela sängen kan du kasta ytterligare ett kilogram vikt. Det är också värt att uppmärksamma strukturen på tyget från vilket filten är sydd - det ska vara mjukt, behagligt att beröra, bekvämt och hjälpa till att lugna ner.

 
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.