RunTobyRun!

Se skogen med andra ögon

 

En karta i handen och vips började jag se Bokskogen med andra ögon. Varför heter det bäck när det bara är ett torrt dike? Hur stort är egentligen ett stenskravel och hur tar man sig smartast runt en odefinerbar sankmark?

Dottern har ”prov” i orientering idag – eller vad man nu ska kalla det – och vi passade därför på att reka banan i förväg. Fusk, tänker kanske du? Nja, inte mer än att läsa på inför ett prov i biologi eller engelska, speciellt inte om man känner sig osäker.

Det stod 4.1 km på kartan men alla som prövat på att orientera vet att det är bara fåglar förunnat att ta kortaste vägen (och de brukar skita fullständigt i att leta kontroller) så det blev till slut en runda på 6.8 varav större delen på stigar som gjorde det möjligt att hålla ett högre tempo än att försöka gå på kompass – vilket kan vara nog så svårt när skogen vimlar av små kärr och sankmarker, vissa blötare än andra.

Har inte så stora erfarenheter av orientering. Det var lite i skolan, förstås, och under militärtjänsten – inklusive en legendarisk mörkerorientering i regn på Hallandsåsen – men det var ändå tillräckligt för att jag skulle drabbas av övermod och anmäla mig till O-ringen 1994. För säkerhets skull valde jag att ställa upp på den långa distansen eftersom det kändes mesigt att åka upp till Övik för att bara springa 3 km om dagen. En inställning som jag förstås fick äta upp…

Första etappen gick bra – eller i alla fall hyfsat – visserligen gjorde jag någon dunderbom och tappade typ 20 minuter på en kontroll, men klarade mig i alla fall runt med god marginal till maxtiden. Andra etappen var inte lika kul och sedan fick jag ont i knät och bestämde mig för att åka hem.

Och idag var det alltså dotterns tur att hitta rätt i skogen. Och det gick oväntat bra. Grattis!

UPPDATERING LÖRDAG: sprang om banan idag utan karta för att kolla att läraren kommit ihåg att plocka ner alla kontroller. Det hade han, men jag hittade runt ändå och i bra tempo (6:09/km). ”Du hade fått A”, konstarterade dottern. :-)

RunTobyRun!
www.runtobyrun.se

 

Här låg kontroll 8 i torsdags (och i går, när dottern sprang sitt test) men idag fick jag "låssestämpla"

4 kommentarer till inlägget

2009 • Klippan
#1
2 oktober 2020 - 22:02
Ha ha, tack för kul läsning

// Andre'
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
13 februari 2021 - 19:04
Bra jobbat att springa på 4,1 km orientering på 25.13, även om sprungit den tidigare!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#3
13 februari 2021 - 19:28
Hej Hasse, ja det var väl kanske årets bästa tempo. Inte så kuperat och sällan en kontroll låg mer än 5 meter från stigen. Bara att stå på :-)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#4
13 februari 2021 - 19:30
Fast Hasse, det blev inte 4.1 km (som fågelvägen) utan 5,5 på strax under 34 minuter.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.