RunTobyRun!

Vart tog bloggarna vägen?

Var tog bloggarna vägen egentligen? Är det så illa att de fallit offer för pandemin?

Nej, jag menar förstås inte bloggarna = vi som skriver utan det som vi producerar i text och bild.

Häromdagen lade jag i vanlig ordning upp ett av mina inlägg här på Jogg och satte mig sedan för att scrolla igenom listan över ”mest lästa blogginlägg” – en lista som jag toppat många gånger och det är lika roligt varje gång att få ett kvitto på att någon faktiskt läser det jag skriver.

Efter första fem klickade jag på ”visa fler” och fortsatte scrolla. Och där låg det, inlägget jag just postat, på 14:e plats. Kan inte stämma, tänkte jag, den hade ju bara hunnit få sex visningar men det är klart att det stämde för det var bara 14 inlägg på listan, varav hälften var skrivna av Anna "Piggelina" Nystedt.

En stund senare hade inlägget avancerat till plats 13 – av 13 – eftersom ett av de andra inläggen uppnått åldern av sju dagar och då automatiskt försviner från topplistan. I skrivande stund har det nått topp 10. 

Med andra ord: det är ovanligt få blogginlägg just nu. Så frågan är om detta säger  någonting om att läsningen blivit tråkigare i och med pandemin eller säger det något annat, som att bloggandet generellt sett är på väg ut?

De senaste åren tycker jag mig sett en allmänt nedåtgående trend i statistiken, att det inte behövts lika många visningar för att klättra på listan som tidigare. Intresset verkar fortfarande högt när det gäller race reports men i år, med pandemin, har det av förklarliga skäl inte blivit så många race reports att läsa om och hur kul är det att läsa om ett virtuellt London Marathon när det är the real deal man vill ha?

Själv hoppas jag förstås att svackan för bloggarna bara är tillfällig. Och blir fortfarande lika glad över att du läser det jag skriver!

RunTobyRun!
www.runtobyrun.se 

11 kommentarer till inlägget

Fredrik Mindelsohn
1971 • Floda
#1
20 oktober 2020 - 11:35
Vad bra , för jag tycker det du skriver är roligt och intressant. :-)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
20 oktober 2020 - 11:48
Tack!

Men visst har det blivit färre inlägg generellt? Förut kunde man scrolla ner 40-50-60... men nu tar det stopp vid 15
Fredrik Mindelsohn
1971 • Floda
#3
20 oktober 2020 - 12:07
Ja, jag håller med de som skrev innan covid verkar inte skriva så mycket nu för tiden. Det kanske vänder när pandemin har vänt.
1971 • Nykvarn
#4
20 oktober 2020 - 14:15
Jag som haft min löparblogg sedan 2009 märker en otroligt stor förändring som pågått ända sedan 2012-2014, en förändring i betydelsen färre som läser och inte minst kommenterar bloggar.

Från att ha haft uppemot 12-14000 sidvisningar på en månad ligger det numera på 2000-3000 sidvisningar på en månad för min del. Antalet kommentarer som för några år sedan ofta var uppemot 10-20 är nu i princip noll. En sak som naturligtvis kan spela in är att jag numera skriver mer sällan, från början var min blogg mera av en träningsdagbok där jag beskrev nästan alla pass, det gör jag inte längre. Toppåret skrev jag 170 inlägg, i år har jag bara skrivit 20 inlägg, alltså inte ens ett varannan vecka, men jag tror heller inte det hade spelat någon roll.

Min egen analys är att "hastigheten" som folk konsumerar sociala medier med där längre texter inte längre prioriteras, en bild ihop med en kort text däremot och min analys är att bloggarna minskade i popularitet när Instagram växte snabbt. Den plattformen "vann" över bloggarna och regerar ännu bland oss som är gamla nog att ha varit med om bloggarnas storhetsperiod i början/mitten av 2010-talet.

Min blogg är också kopplad till jogg.se och jag har numera många fler visningar på jogg.se jämfört med min egen "originalblogg". Om jag väljer att fronta ett inlägg på jogg.se kan jag ha tio gånger så många visningar på jogg.se jämfört med min egen blogg.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#5
20 oktober 2020 - 15:44
Hej Staffan!

Ligger mycket i din tes om att Instagram tagit över, samtidigt är det synd om det ska vara antingen eller. Som den gamla frågan "syntare eller hårdrockare"...

Själv gillar jag att kunna ta del av både längre, personliga bloggar och att hitta schyssta bilder med korta texter på Insta - även om det ju är stor risk att man scrollar förbi godbitarna. Läste någonstans att hjärnan bara ägnar typ 1,5 sekunder åt varje inlägg på sociala medier och på den tiden ska man alltså avgöra om man ska fortsätta läsa, trycka på like eller bara scrolla vidare. Oftast blir det scrolla vidare.

Jag publicerar ju också på en egen hemsida, "moderskeppet" som i princip inte drar någon trafik alls. Å andra sidan marknadsför jag den heller inte utan den viktigaste målgruppen når jag här på Jogg. Synd bara att Jogg ändrade reglerna för att fronta inlägg för något år sedan, till en gång i månaden, eftersom frontade inlägg i regel lockar 5-10 gånger fler läsare än de ofrontade.
Annika
1979 • Sverige
#6
20 oktober 2020 - 18:44
Bloggandet ÄR mycket mindre än för några år sen. Själv har jag nyss börjat igen efter flera års uppehåll till förmån för framför allt Instagram, men så började jag sakna själva skrivandet och började igen. Tycker om att läsa välskrivna bloggar men gör det väldigt sällan. Just nu läser jag i princip bara bloggar här på Jogg!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#7
20 oktober 2020 - 20:10
Hej Annika!

Att läsa bloggar är för mig ett sätt att få nya intryck inom det jag är intresserad av - som löpning. Skulle nog aldrig falla mig in att läsa någon kändisblogg bara för att personen i fråga är känd.
1972 • Trångsund
#8
21 oktober 2020 - 05:43
Har noterat samma! Min egen blogg som jag tidigare postat två inlägg i veckan, ligger sen nåt år tillbaka ouppdaterad. Jag tappade intresset lite och annat kändes viktigare. Kanske tar jag upp det igen, jag älskar ju att skriva. Tror också, som flera redan sagt, att snabbare medier som instagram tagit över. Tyvärr, för det skrivna ordet behövs. Och varför måste allt gå så fort egentligen?!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#9
21 oktober 2020 - 12:51
Hej Åsa!

Löpningen får gärna gå lite snabbare ibland :-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
24 oktober 2020 - 12:53
Uppskattar dina texter, hoppas du har kvar inspirationen att skriva och dela ännu!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#11
24 oktober 2020 - 16:34
Tack Monica!

Jag gör som på en backyard ultra - tae ett varv till. Och hoppas på fler bloggare i flödet!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.