Foruminlägg av Frida Cronqvist

#1
3 juni 2015 kl 20:36
Gilla
Hej! Jag och min kompis tänkte cykla runt Gotland i sommar och jag funderar på vilken cykel som är lämplig? Jag har en racer och en vanlig sjuväxlad standardcykel men racern kan jag ju inte ta så mycket packning på och frågan är om det är för jobbigt att cykla på standardcykeln? Jag har cyklat en del på racern, ett par vätternrundor bl.a., så helt otränad är jag inte även om jag mest löptränat i år. Vi tänkte cykla ca 10 mil per dag. Alternativet är att hyra en touringcykel men det kostar så mycket... Skulle behöva hyra i Stockholm isf då vi tänkte cykla tillbaka från Nynäshamn sista dagen. Någon som har erfarenhet som kan ge mig ett gott råd? :)
#2
3 juni 2015 kl 22:48
Gilla
Det är ingen damtralla utan hyfsat "sportig" och lättrampad men jag kan tänka mig att en touringcykel är bättre... Tält är tanken.
#3
16 juni 2015 kl 12:25
Gilla
Tack för alla svar! :) har nu precis kommit hem från Gotland, valde den vanliga cykeln. Det blev runt 10 mil per dag men det kändes faktiskt inte speciellt långt och var jätteroligt! Redan taggad på att sticka iväg på cykelsemester igen! :)
#4
19 september 2016 kl 18:00
Gilla
Hej!
Jag är lite sugen på att gå med i en triathlonklubb, mest för att få träningskompisar och för att få hjälp med träningen inför ironman till nästa sommar. Jag bor på Gärdet i Stockholm och har ingen bil, undrar därför om det finns det några klubbar som kör gemensamma träningar i närheten? Eller vilken klubb rekommenderar ni? :)
#5
26 september 2016 kl 16:54
6 Gilla
Hej! Jag avslutade nyss en klassiker på 19.05 totalt. Hade lite flyt med bra förhållanden på Öppet Spår samt att jag hittade bra klungor att köra med på Vätternrundan :)
Körde Öppet Spår måndag på 5.49, Vätternrundan på 9.44, Vansbrosimningen på 1.03 och sprang Lidingöloppet på 2.29.
Jag la helt klart minst tid och energi på simningen eftersom det tidsmässigt är det kortaste loppet. Hade jag tränat väldigt mycket simteknik hade jag kanske kunnat förbättra den tiden med max 10 min gissar jag, så det finns helt enkelt mer tid att vinna på de andra loppen!
Tidsmässigt under senaste året har jag lagt ungefär lika lång tid på löpning och cykling och bara en knapp tredjedel av den tiden på skidåkning, mest beroende på att det inte är så kul att skida runt runt på gärdet och Stockholm stadion...
Kanske bör tillägga att skidåkning är det jag har hållit på med längst och simtränade gjorde jag när jag var liten, så har väl liite teknik kvar därifrån iaf även om den såklart kan (och borde?) förbättras!
Har ingen aning om hur din skidteknik är men rent generellt skulle jag tro att de flesta har mest att vinna på att träna mycket teknik på skidor och att försöka hitta en klunga att köra med på Vättern, det underlättar enormt! Är själv inte med i någon cykelklubb men jag kan tänka mig att det hjälper att köra i en subgrupp där man redan från början bestämt vad man siktar på för tid och håller samma klunga hela vägen.
Lycka till! :)

#6
26 september 2016 kl 17:58
Gilla
Oj, tack så mycket!! :)
#7
1 april 2020 kl 13:20
Gilla
Jag fick en stressfraktur i andra mellanfotsbenet i september. Jag sprang mer än vanligt under några veckor, och sprang sedan en halvmara. Kände redan när jag värmde upp att det gjorde ont men dum som jag är så sprang jag loppet ändå. Loppet gick riktigt bra men så fort jag stannade efteråt kunde jag knappt stödja på foten. Gick länge med det innan jag gick till läkaren, sprang inte under tiden men fortsatte promenera och träna sånt som inte gjorde ont. Blev diagnostiserad med stressfraktur i november, fick order om att hoppa på kryckor för att avlasta helt i fyra veckor. Efter jul fick jag börja gå som vanligt och så småningom fick jag börja jogga på anti gravity-löpband med gradvis ökande belastning. Gjorde en andra MR-undersökning för tre veckor sen som tyvärr visade att jag fortfarande har en stressreaktion i foten, även om själva frakturen är borta. Nästa steg nu är att göra en bentäthetsmätning eftersom det inte är normalt att fortfarande ha en stressreaktion efter såhär lång tid.

Håller tummarna för att det inte är något allvarligt fel och är noga med kosten, speciellt D-vitamin och kalcium. Under tiden jag inte har kunnat springa har jag istället cyklat, åkt längdskidor, simmat och vattenlöpt.

Stort lycka till och jag hoppas du får sätta igång löpningen snart igen! Kram!
#8
26 maj 2021 kl 07:32
2 Gilla
Skulle säga att löparkalkylatorn här https://www.jogg.se/loparkalkylatorn fungerar ganska bra om du inte är väldigt mycket bättre på korta eller långa distanser. Baserat på din tid på 10 km tycker jag att du i nuläget borde kunna klara att springa en halvmara under 1:25, och ner mot 1:23 kanske i höst med fortsatt bra träning låter fullt rimligt! :) Är själv ganska utpräglad på längre distanser men har sprungit milen på 39:02 och en halvmara på 1:24:59.