Foruminlägg av Björn Karlsson

#1
4 april 2007 kl 08:13 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej.
Jag förstår frustrationen - man vill se resultat av sin träning någon gång. Spontant håller jag med Henrik och Oskar om att det är variation i träningen som är nyckeln till framgång. Jämför med Kostcirkeln, man måste ha lite ur alla delar.

Jag tycker att det svåraste är att lyckas pressa sig tillräckligt när man kör pass av typen "snabbdistans". Jag har sprungit orientering länge, jag upplever alltid att formen kommer efter flera veckor med tävling (-ar) varje helg, jag kan inte ta ut mig så mycket på träning som på tävling.

Testa detta: Gör dig en testrunda som du springer regelbundet, notera några passertider under rundan. Försök att matcha dig själv varje gång du kör ett "testlopp". Men gör dig själv tjänsten att inte köra när du är sliten/seg/krasslig, resultatet blir därefter.

Ett ord på vägen: tävla inte på träning!

M v h, Björn
#2
4 april 2007 kl 08:23 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej David.

Det du bekriver har hänt mig också, vid flera olika tillfällen. Vad jag förståt är det inget farligt i sig, men det är helt rätt att ta det lugnt när man råkar ut för det. Ta du ett EKG, det skulle jag också göra. De EKG jag har tagit har inte visat på något problem, bara en avvikelse som är normal för såna som sprungit mycket. Mina "problem" är inte så stora, de kommer sällan, men någon gång per år.

Jag har hört att rubbningar i hjärtrytmen kan bero på brist på vissa mineraler, de signaler som ska nå sinusknutan går inte fram som de ska.

M v h, Björn
#3
4 april 2007 kl 13:47 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej benny.

Jag är lite osäker på om det är "löparknä" du beskriver, i så fall är det senan som löper på utsidan knäet som är inflammerad, kan du känna att det ömma när du trycker på den? Det skulle också kunna vara menisken, då sitter smärtan snarare inuti knäet.

Hur som helst, jag hade problem ett tag och fick rådet att köra en enkel styrkeövning för lårmuskeln, och dessutom stretcha.
Styrkeövningen: sitt på en stol, räta långsamt på benet (inga vikter) och spänn låret ordentligt när det är i utsträckt läge, 8 sek), ta långsamt ner det igen och slappna av. Upprepa 10 ggr. Gör detta 3 ggr/dag och gör på varje ben.
Stretching: stå med benen i kors, vrid kroppen "åt motsatt håll" och böj dig ner, det ska stretcha i rumpan och på utsidan låret. Streycha också insidan låret.

Det brukar hjälpa rättså snabbt, jag skulle rekommendera att inte springa med smärta vid den här typen av skada. Man kan ju experimentera lite med sin löpstil och försöka hitta ett steg / underlag som inte gör ont.

Lycka till!! /Björn