Foruminlägg av Pontus Uggla

#1
5 januari 2012 kl 22:39
Gilla
2. Köp en pulsklocka. Den bästa investeringen jag gjort. Mitt problem har alltid varit att jag vill mer än jag kan, jag pressar mig och sen måste jag gå. Med pulsbandet så är det mycket enklare för mig att hålla en lagom takt. Jag läste mig till 80% av maxpuls är lagom, men jag brukar nog ligga lite över detta. Med bibehållen puls så blir mina tider bättre och bättre, vilket tydligt visar att jag får bättre och bättre kondis.
#2
25 mars 2012 kl 18:29
1 Gilla
Jag började springa i höstas, i början tog jag mig inte runt 3,5 km utan att gå flera gånger. Bara någon månad senare funkade både milen och halvmaran om jag pressade mig. Det som förbryllar mig är min puls, jag har hela tiden mätt den och jag följer den närmast slaviskt.

Det jag förväntade mig var att jag idag skulle ha lägre puls på samma tid på samma distans, istället så ligger den ungefär där den låg, men jag tål mycket mer idag. I början var 151 det jag klarade att ligga på en stund, det ska vara 80% av maxpuls då jag är 33 år.

Idag sprang jag Premiärmilen och min puls stack snabbt upp mot 165 och jag var över 170 hela andra varvet, 184 var det högsta jag såg. Jag flåsade på rejält, men det funkade, jag hade krafter kvar för en spört och nu några timmar senare så mår jag bra.

Borde inte pulsen börja lugna sig snart, eller känns det här igen? Det är inget problem för mig att pulsen sticker iväg, jag är nöjd så länge jag får bättre tider, men jag tycker att det är skumt.
#3
25 mars 2012 kl 18:59
Gilla
Backintervall återstår. Det jag förväntade mig var att systemet skulle bli mer effektivt på nått sätt. Att hjärtat blir starkare och pumpar mer blod per pump och att jag får bättre syreupptagning så varje slag ger mer.

Springer jag fortare så ökar pulsen, det är ju rätt givet och var min maxpuls ligger har jag ingen koll på alls mer än formeln 220-ålder = maxpuls. Jag inser idag att det måste ligger en bra bit högre då min klocka idag sa att jag sprungit 107% av min maxpuls och jag mådde aldrig illa eller blev snurrig eller så.

Det jag kanske borde fokusera på är vilopuls och se till att köra mer intervall och så ger det sig. Bli lite lättare måste hjälpa till också, men det går långsamt åt det hållet.
#4
25 mars 2012 kl 19:23
Gilla
Jag får leta rätt på en backe...
#5
26 mars 2012 kl 09:26
Gilla
Jag kan bara svara för min klocka, en Polar F6, och där kan jag ställa en zon, tex 150-170 i puls och så börjar den blinka om jag hamnar utanför detta.

Välkommen till joggvärlden! Jag är själv fortfarande nybörjare, men jag har inte ångrat en enda runda. Mitt mål nu är att springa under 5 min/km, vilket enligt många är gränsen för att springa, vilket verkar som ett vettigt mål. Först ut 3,5 km och sen längre och längre är min tanke.