annons

Foruminlägg av Camilla Holm

#1
7 mars 2008 kl 14:02
Gilla
Jag springer också där ibland. Väldigt trevligt och betydligt mindre folk än runt Sisjön. Sträckan är bitvis ganska kuperad, faktiskt lite värre än runt Sisjön, bra träning alltså!
#2
9 april 2008 kl 14:35
Gilla
GMC (Göteborg medical center) har också fokus på idrott med bra och erfarna sjukgymnaster. Ligger i Högsbo industriområde, bra om du bor i väster.
#3
10 april 2008 kl 21:34
Gilla
Söderleden, ta av vid Sisjömotet, kör rakt i rondellen med Coop Forum på höger sida och Henköp på vänster. Upp för en backe förbi bostadområde på höger sida. I en skarp högersväng kör du rakt fram in på en parkering. Spring rakt in på en liten grusväg, efter ca 200-300 m kommer du till Sisjön. Orienteringstavla finns i krysset vid sjön.
#4
22 april 2008 kl 22:52
Gilla
Jag är dietist och känner inte heller igen mig i dina påståenden Susan. Som Simon skriver ovan så är GI ingen diet egentligen, det är enbart ett värde på hur snabbt 50g kolhydrater i olika livsmedel tas upp i blodet. Detta forskades fram för att diabetiker skulle kunna reglera sitt blodsocker och har egentligen inget att göra med fett, kostfiber eller proteiner. Fett och protein har inget GI-värde eftersom de inte innehåller kolhydrater. Däremot kan fett och protein hjälpa till att sänka GI-värdet i ett livsmedel/maträtt. Även många andra faktorer gör detta.

Som dietist utbildar jag diabetiker i hur de bör äta för att minska risken för följdsjukdomar som de kan få av för högt blodsocker, jag lär ut hur man äter för att blodsockret skall ligga så jämnt som möjligt och på en låg nivå.

En normalviktig frisk, icke bantande person har inte ett blodsocker som åker berg-och dalbana, som det ofta skrivs. Därför är inte inte lika viktigt för dem att äta med mat med lågt GI eller en massa mellanmål som ju ofta också förespråkas. Frukost, lunch och middag och ett mellanmål varje dag medför att man kan äta tillräckligt mycket till målen och bli mätt och nöjd. Många är oerhört fokuserade på mellanmål idag och går mer eller mindre och småäter hela dagen. Det tror jag är en av orsakerna till överviktsproblematiken vi har idag.

GI-metoden som Susan beskriver, är snarare en light-version av Atkins som jag inte tror är ett sunt sätt att leva på sikt. Det finns några olika faktorer för att minska risken för sjukdom (bla många cancersorter, diabetes och hjärtkärlsjukdom) som de flesta kostexperter brukar vara överens om. De är: äta mycket frukt och grönsaker, äta fullkornsprodukter, ät kostfiber, äta fisk flera gånger per vecka, minska intaget av rött kött. Dessa stämmer inte alls överens med Atkins och de mer feltolkade GI-versionerna, och därför skulle jag aldrig förespråka att ta bort kolhydrater ur kosten, då försvinner både frukt, grönsaker, fullkorn och fiber. Däremot får man gärna ta bort godis, bakverk, socker, snacks, läsk och snabbmat samt hålla koll på portionsstorleken när man äter pasta, ris, bröd osv eftersom det är lätt att äta för mycket av dessa.

Enligt forskning presterar konditionsidrottare bättre vid ett kostintag baserat på kolhydrater med medelhöga och höga GI-värden.Dessa kolhydrater gör att glukogeninlagringen går snabbare och man därigenom kan träna hårdare/oftare. Jag vet att Jonas Colting rekommenderar annorlunda, det finns ju alltid undantag som bekräftar regeln. Som legitimerad så måste man alltid följa forskning och beprövad erfarenhet och vi kan inte vända kappan efter vinden.

Jag förlöjligar inte heller människor som inte har högskoleutbildning inom kost. Om någon äter på ett speciellt sätt och tycker att de mår bra av det respekterar jag självklart detta. Jag är mycket medveten om att det finns många exempel på människor som har bantat enligt mina råd och misslyckats. Att gå ner i vikt är inte lätt och det gäller verkligen att hitta en metod som passar en. Det viktigaste är dock att den metod man väljer inte går ut över hälsan, då har man ju ändå inte vunnit något i slutändan.
#5
24 april 2008 kl 15:46
Gilla
Va bra, då är vi ju överens då!
annons
#6
25 april 2008 kl 15:34
Gilla
Ja, inte vill vi bidra med viktökning och sjukdom! Något som är väldigt viktigt är det forskas mer så att vi kommer sanningen närmare. Om lågkolhydratkost som Atkins osv behövs fler studier som utröner risker/fördelar/nackdelar på sikt. Tyvärr är det ju ingen som tjänar pengar på sådana studier så därför dröjer det ju innan de kommer.
#7
12 maj 2008 kl 13:32
Gilla
Startplats säljes för 250:-, ring Linnea 0702-386 382.
#8
14 maj 2008 kl 11:03
Gilla
Precis som Håkan skriver beror det ju på hur ofta och hur hårt man tränar samt även på vad man gör i det vardagliga livet. Om du tränar löpning 5-10 km 2-3 ggr/ v kommer du sannolikt att hinna lagra in glykogenet tills det är dags för nästa pass utan att trycka i dig en massa direkt efter träning så länge som du inte har något fysiskt belastande jobb och förutsatt att du inte håller på med någon viktminskningsdiet eller liknande. Tränar du däremot samma muskelgrupper i stort sett varje dag ökar betydelsen av att snabbt äta efter passen för att hinna återställa balansen och få maximalt ut av träningen.

Camilla (leg dietist)
#9
16 maj 2008 kl 09:49
Gilla
Hej Catarina!

Ledsen att jag inte svarat tidigare, har inte varit och kikat i denna tråden sedan mitt inlägg!

Om huvudsyftet med din träning är viktnedgång och inte att förbättra kondiion eller styrka så blir det viktigaste för dig att få en negativ energibalans, dvs äta mindre kalorier än du förbrukar. Detta kan dock medföra träningen går trögt eftersom kroppen inte får i sig energin den vill ha eftersom det ju faktiskt är syftet. Om du äter bra mat till frukost, lunch, middag och kanske 2-3 frukter om dagen som mellanmål så behöver du inte äta efter kvällsträningen om du inte är hungrig ffa sålänge som du beskriver din träning som promenader och lite jogging. Är du jättehungrig tycker jag dock att du skall stilla detta efteråt men ta då tex 1 litet glas lättmjölk och 1/2-1 banan, då får du i dig både bra proteiner och kolhydrater men inte så mycket kalorier. Tränar man hårt kan man istället försöka lägga om måltiderna så att man äter ungefär samma mängd kalorier men lägger in en större mängd kalorier direkt efter träningen för att optimera återhämtningen så att den i alla fall blir så bra som möjligt trots att man äter för lite.

Tyvärr är maximal träningseffekt och samtidig viktnedgång en väldigt svår ekvation! Behöver man gå ner mycket i vikt är det därför bäst att lägga in viktnedgångsperioder efter tävlingssäsongen och innan den viktigaste träningsperioden startar.

Camilla
annons