Foruminlägg av Julia Dahlman

#1
12 november 2013 kl 20:17
Gilla
själv har jag lite lätt astma.. fick förklaringen av min doktor att det är ett tydligt tecken på astma att man får ont i lungorna vid ansträngning just vid kyla. jag får ont i lungorna när det är kallare än ca 5+. jag har inga andra symptom på astma förutom smärta vid kyla och även att man blir ''slemmig'' och hostig utav kylan..känsliga luftrör helt enkelt..behöver absolut inte vara astma du har men kanske värt att kolla upp?.
beror smärtan på astma kan det hjälpa att värma upp ordentligt innan man kör igång ordentligt så att lungorna får vänja sig. sen kan man även vänja lungorna med kall luft. för min del fungerar det betydligt bättre för lungorna när man håller igång hela hösten så att lungorna får vänja sig med att det blir kallare och kallare än om man plötsligt tar en löprunda ute efter att ha varit ifrån det ett tag..
#2
13 november 2013 kl 19:27
Gilla
Jag springer ändå men tycker det kan vara jobbigt om man ligger för högt i puls eftersom det blir häftigare flås då.. Oftast tycker jag inte att det blir värre, snarare att det går över efter ett tag när flåset är igång...men det är säkert individuellt.. Efter en löprunda med kall luft blir jag ofta hostig och slemmig, då hjälper astmamedicin som pulmicort..har även bricanyl för att ta under löppasset men det hjälper inte mot kyla tyvärr.. Inte för mig iallafall. Men testa airtrim som sagt, inandningsluften blir riktigt varm och go :)
#3
9 februari 2014 kl 11:53
Gilla
Hej! Ha lite funderingar på hur man på bästa sätt kan undvika ytliga blodkärl mm som man får utav asfaltslöpningen.. Har hört (och märkt) att man tydligen får det lättare när man springer, och speciellt på asfalt. Fick då rådet att använda stödstrumpor men tycker de sitter åt för mycket på vaderna..funderar då på exempelvis skins om de ger samma effekt? Någon som har erfarenhet av detta? Eller något annat tips? :)
#4
11 februari 2014 kl 21:23
Gilla
Jag skulle vilja tillägga en fråga på den här tråden eftersom jag tycker det du säger @JanSöderqvist är väldigt intressant och detta är något även jag funderat över. Har hört att man behöver träna kroppen på att tillföra energi under långlopp, så att kroppen är van under tävling. Men det låter som att du menar att man ska träna långpass utan energi så att kroppen lär sig ta av egen energi. Kan det då vara bra att träna större delen av långpassen utan extra energi och börja vänja kroppen med energi när det börjar närma sig lopp? Eller hur ser du på detta? :)
#5
12 februari 2014 kl 20:25
1 Gilla
Tack för intressanta svar! Drar slutsatsen av det jag läst och kommit fram till att det får det bli aminosyror och lite kolhydrater på mina långpass framöver :) känns bäst för mig om inte annat. Känns framförallt som att man återhämtar sig snabbare efter ett långpass när man fått i sig nåt under passet. Jag får testa mig fram helt enkelt men har fått lite mer klarhet i mina funderinga! Tack!