Foruminlägg av Gustav

< < < 1 2 > > >
#1
21 augusti 2013 kl 15:16
Gilla
...för godsaker. Jag har tränat löpning i 5 månader. Jag är inte överviktig, men mitt främsta mål med löpningen har varit att göra mig av med den stora magen, ja den var stor förut, nu är den något mindre. Under mina mer disciplinerade träningsveckor springer jag en halv mil 3 gånger i veckan, ibland 4. Jag har uppnått resultat men min främsta snubbeltråd är godsaker. Dels tror jag att jag äter mycket mat men jag faller offer för mina begär av onyttigheter, choklad och annat. Det känns som min träning går förgäves just på grund av detta. Jag har disciplin och kan avstå saker när jag verkligen bestämmer mig, men oftast lyckas jag lura eller övertyga mig själv, och så faller jag, lite i taget och mer och mer därefter. Och det där suget...det förföljer mig hela tiden, alltid sugen på något, ständigt i hälarna, ständigt i tankarna.
Undrar om man på ett träningsforum som detta har några tips till mig om hur man kan göra, ska man avstå helt? Eller är det ok men att istället träna hårdare? Hur gör ni själva, hur mycket äter ni, vad äter ni, nog är jag väl inte ensam om detta?
#2
21 augusti 2013 kl 23:17
1 Gilla
Tack för alla tips och svar och de egna erfarenheterna som ni delar med er av i den här tråden. Jag ska förtydliga att när jag skriver "förgäves" så menar jag att träningen som jag dragit i gång för en så att säga "finare kropp" går till spillo när jag äter massa onyttigheter.

Jag har i tråden fått många råd om att äta frukt istället, vilket jag försöker. Men det där suget finns där ändå....idag har jag under loppet av fyra timmar ätit fyra persikor. (Det kanske inte är så mycket, jag vet inte) Men huvudpoängen här är att när jag avstår från något så leder det till att jag äter mycket av annat. Det kanske är positivt i det negativa, men det leder till viktuppgång i längden det med, kan jag tänka mig.

Jag ska försöka ta till mig av de tips som ni gett mig och se ifall det blir bättre. Tack
#3
22 augusti 2013 kl 09:18
1 Gilla
PB, jag har inte tränat särskilt länge och det är ungefär där som jag känner att jag har tränat ordentligt, men jag har självklart som mål att öka vartefter och träna mer. Nyfiken på hur länge du har tränat för att springa 6 mil i veckan?

Claes Wikdahl, när jag skriver "offer" så menar jag i bemärkelsen "underordnad vissa begär". Men egentligen är inte hierarkin särskilt skarp, jag kan när jag verkligen har bestämt mig, men suget finns givetvis där hela tiden.
Fast jag är med i banan, första steget blir att dra ner på sockret.

Tack igen för alla svar jag fått.
#4
23 augusti 2013 kl 10:32
Gilla
Glädjande med så många svar. Jag tackar igen för alla råd och känner att jag har en del alternativ att prova nu.

Jag skulle vilja lägga till att i mitt fall handlar det egentligen inte särskilt mycket om "icke kontroll" utan snarare "vilja"... när jag verkligen vill så kan jag stå emot, det är bara det att suget alltid finns där. Jag förtär inte sådant som människor normalt gör och njuter av. Som exempel dricker jag aldrig alkohol, jag röker inte, snusar inte, dricker aldrig kaffe, juice nästan aldrig, te nån enstaka gång ibland. Det har blivit så att jag äter hemlagad mat och dricker vatten till. Det enda "goda" jag har är därmed sötsakerna. Om jag begränsar denna redan begränsade kost från vitt bröd till mörkt, och eliminerar sötsaker osv så blir det med ett leende inte så roligt att äta längre, det är därför som jag äter sötsaker ibland trots att jag skulle kunna motstå om jag verkligen ville.

Det är lite som en ekvation, jag får se vad jag tar bort och lägger till härefter.

Sköt om er!
#5
11 november 2013 kl 11:13 Redigerad 11 november 2013 kl 11:20
Gilla
Hej

Jag har under senaste två månaderna minskat på kolhydrater väldigt mycket. Det blir i form av ett eller två knäckebröd till frukost och ett likadant mål på kvällen. I övrigt brukar jag försöka äta kött och grönsaker under dagen och underviker bröd, pasta och ris helt.

Märker att det är tyngre när jag springer och jag orkar inte lika mycket, vilket ju ändå är förståeligt. Mina funderingar:

1. Om man äter mindre kolhydrater och springer kortare lopp, eller ifall man äter kolhydrater och istället springer lite längre lopp. Vilket ger bäst viktminskning?

2. Hur påverkas konditionen, blir man bättre genom att springa lite kortare lopp(med mindre kolhydrater) men som ändå känns tunga, eller ska man springa lite längre lopp(med kolhydrater) som brukar gå relativt smidigt?

Kan tänka mig att det är olika faktorer som är betydande för dessa frågor, men generellt och på ett ungefär.
#6
11 november 2013 kl 11:52 Redigerad 11 november 2013 kl 11:54
Gilla
Markus Felldin, det handlar om att jag vill gå ner i fett. Jag har sett många videoklipp på internet och läst en del om att det är kolhydrater som är största orsaken till överflödig vikt (kanske för de innehåller mest kalorier?), och att man ska äta mer grönt och frukt, framförallt sådant som innehåller mer vatten. Alltså, minska på kolhydrater men öka på kött och grönsaker.
Utifrån detta har jag därför skärt ner på kolhydrater men det leder då till att jag inte orkar träna lika mycket. Därav min fråga om det tyngre passet utan kolhydrater ger bäst viktminskning eller det längre passet, dock med mer bränsle i kroppen, ger bäst viktminskning.

Peter P, jag är med på att längre pass är bättre för viktnedgång, men i detta fall handlar det alltså om längre pass men med mer bränsle (då är det hela kanske inte lika självklart?)

Hulk Hogan, jo visst är det så att jag behöver mer käk eftersom kroppen vant sig efter ett visst sätt, nu handlar det om att jag vill ändra på det hela.
#7
11 november 2013 kl 14:56 Redigerad 11 november 2013 kl 14:57
Gilla
Patrik, det du säger stämmer säkert, men nu handlar det om att skära ner på kolhydrater och kanske inte unvika helt, vilket även du påpekat är ganska svårt. Lite underförstått att en som vill gå ner i vikt på något sätt haft osunda matvanor och kanske en något osund livsstil till och med. Därmed skulle frukt och grönt vara betydligt bättre(även om dessa innehåller kolhydrater) än andra "godsaker" men likaså de mer kolhydratrika källorna som bröd, pasta osv. För hur mycket kolhydrater består frukt och grönt av om man jämför det med bröd?
Sen har jag läst att om man äter rimligt med protein(för mycket leder till fett) så förlorar man inte så mycket vikt i muskler. Om man då minskar på kolhydrater, så ska kroppen ta energi från fett istället och det blir då en mer önskvärd viktnedgång för mig. Det är av den anledningen som jag menar att jag försöker minska eller undvika de stora kolhydratkällorna. Ungefär som styrketränare gör när de "deffar", mer protein, mindre kolhydrater, gympasset blir förvisso tungt, men det är ju så det är.

Peter, grönsaker och frukt med mycket vatten är bra just därför att det är mycket vatten och därmed inte lika mycket kalorier. Det hjälper också till att "fylla ut" magen mer och ska ge en snabbare mättnadskänsla. (Hur effektivt detta är vet jag däremot inte säkert, för vatten går igenom ganska fort) Ett annat exempel är, hellre vanlig frukt än torkad frukt, mer vatten även där.

Peter P, det låter som en rimlig metod att kalkylera det hela och få ett svar därifrån. Men frågan om uthålligheten kvarstår. :)
#8
11 november 2013 kl 15:02 Redigerad 11 november 2013 kl 15:03
Gilla
Tack till alla i tråden som bidrar med era synpunkter och tips. :-) Tack även för länkarna.
#9
12 november 2013 kl 11:53 Redigerad 12 november 2013 kl 11:57
Gilla
Tackar för all hjälp och alla tips jag har fått av er.

Skulle vilja fråga dig Gabriel Littson och kommentera ditt inlägg. Vad menas egentligen med high fat och low fat? Möjligen är det som du säger att high carb inte gör att du går upp i vikt.
Men min erfarenhet säger att det är skillnad på att "inte gå upp i vikt av high carb" och att "gå ner i vikt av low carb". Är du med på skillnaden? Dels äter jag inte mycket fett (om du inte syftar på fett som finns i kött) men även om jag inte skulle gå upp i vikt av att äta mycket kolhydrater så skulle jag inte heller märkvärdigt kunna gå ner av det, för så fort jag tränar(eller under den kontinuerliga förbränningen) så skulle kroppen bränna av kolhydrater.
Om kroppen däremot inte har mycket kolhydrater att förbränna måste det ju ta bränsle från fett, således valet att minska på de stora kolhydratskällorna och en mer önskvärd viktminskning för min del som följd. Det är så jag resonerar. :-) Vad tror du om det?
#10
12 november 2013 kl 14:15
Gilla
Tack för informationen Gabriel. Intresant läsning, ska fördjupa mig lite mer i HCLF-metoden och se om det passar mig.
I slutändan handlar det om att jag bara kan relatera till mina erfarenheter, och det är att jag genom att ha minskat på kolhydrater och ökat på sallad och protein, har lyckats gå ner i vikt. Men träningen blir som nämnt tyngre.

Så kanske är den andra metoden möjligen bättre för träningen. Men det hör till att jag som nämnt inte vill gå ner i muskler utan snarare fett, så då är frågan vilken HCLF-mat som finns med mycket kolhydrater och protein, och utan fett. Finns protein med i bilden brukar väl även fett finnas.
#11
12 november 2013 kl 15:07
Gilla
Tack Gabriel för ditt svar, får som sagt läsa på lite mer om den metoden. Men jag är långt ifrån duktig löpare eller som i tidigare fall då du relaterade till marathonlöpare, jag springer mellan 5 och 7 km per pass så sådant är kanske inte applicerbart på mig och min träning. Men får prova mig fram vilken metod som passar bäst. Tack igen
#12
12 november 2013 kl 16:47 Redigerad 12 november 2013 kl 16:49
Gilla
Tycker det hela blev en enda kaloririk röra.

Är det mycket kolhydrater + protein som ska ätas? För då lägger jag bara till kolhydrater till det jag äter nu. (Är detta HCLF?)

Eller är det rätter med kolhydrater och utan protein som ska ätas?(Eller är detta HCLF?)

#13
12 november 2013 kl 18:01 Redigerad 12 november 2013 kl 18:06
Gilla
Jag vill gå ner i vikt, bli en hunk, bli en utomordentlig löpare och kunna äta godsaker varje dag. Kan du lösa den ekvationen? :)

Skämt åsido, jag tycker löpning är kul så det är något jag vill fortsätta med. Så om man bortser från att jag tycker det är kul och att jag vill ha god kondition, så blir målet att gå ner i vikt, men helst inte i muskler då jag egentligen är normalbyggd. Viktminskningen gör sig aktuell då jag, som nämnt i en lite äldre tråd, har en något större mage.

Jag skulle kunna fortsätta det program som jag tar mig an, d.v.s. att äta som jag gjort och uppleva tyngre pass och som i längden säkert skulle ge resultat, eftersom det gjort det tills nu. Men nu ville jag veta vilket som var optimalt.

Min fråga i huvudinlägget var vilket som ger bäst nedgång i vikt, "längre pass med mer bränsle", eller "kortare pass med mindre bränsle". Och hur pass mer och mindre konditionen förbättras i de båda fallen. Enkelt ställd men kanske svårare att besvara.

Hursomhelst tackar jag i alla fall alla för engagemanget i denna tråd och för att ni tagit er tid att hjälpa och ge era synpunkter med tips och andra förslag. :-)
#14
12 november 2013 kl 18:40
2 Gilla
Kommer nog fortsätta ett tag till som jag gör och se hur jag vinklar det därefter. Även om jag tycker att bantning och träning går ihop på sätt och vis då motion och hälsosam kost är nyckeln, så håller jag med om att extremiteter förr eller senare leder till kroppens kollaps. Tack igen för hjälpen, Gabriel.

Ha det gott.

Nu väntar bullar och läsk.

(eller inte)
#15
13 november 2013 kl 14:30
Gilla
Peter, jag håller med. Som jag nämnde i tidigare inlägg så tycker jag det är kul med löpning så det är en aktivitet/sport som jag vill fortsätta ägna mig åt även när jag nått mina mål, just för god konidition, att komma ut i det fria, bättre hälsa osv. Jag märker faktiskt även efter ett tungt löparpass att när jag kommit hem, duschat, och tagit nåt att äta, så känns det som att jag vill gå ut och springa igen, "viljan att ta sig fram". :) Men ja, jag håller med i det du skrivit. Tack för ditt inlägg.
#16
13 november 2013 kl 14:33
Gilla
Jag skulle vilja fråga Staffan Dahlgren vad som menas med detta: "vintern är en utmärkt tid för lågintensiv träning för att bygga en rejäl grund".

Vad är en rejäl grund för för en löpare?
#17
13 november 2013 kl 16:53 Redigerad 13 november 2013 kl 16:55
Gilla
Tack Staffan för informationen och förtydligandet. Då hänger jag med bättre.

Men med det svaret kan jag inte undgå att ställa mig frågan om intensiv träning under vintern därmed är skadligt på grund av kylan... resonemanget i en annan tråd verkade luta mot svårigheter med andning och luftvägar etc.

Man kanske får springa med en bandana för ansiktet eller balaklava. I minusgrader borde väl de blottade ansiktspartierna skifta till blekare nyanser under pass som sträcker sig över 1,5 timmar, eller har jag fel? Om sånt är skadligt vet jag dock inte. Men det kanske jag inte borde tagit här :-)
#18
17 november 2013 kl 12:24
Gilla
Lyfter fram en gammal tråd och undrar om ni har några förslag på hörlurar som har en sån där liten båge som man sätter runt örat och som funkar bra. Hade ett par in-ear som jag fick trycka in varje gång jag avverkat 200 m och som det kändes som att hela örat följde med när jag drog ut dem.

Är inte så petig med ljud och sånt, vill bara att de ska sitta bra, inte är alltför klumpiga som stora lurar, och ej in-ear. Tack på förhand.

#19
18 november 2013 kl 21:13
Gilla
Tack för tipsen, de var dock in-ear båda två. Önskar ej använda sådana. Känns som man trycker upp dom i hjärnan via öronen och sen följer den med när man tar ut dem. Ja, ni förstår.
#20
20 november 2013 kl 19:09
Gilla
Det där är väl en formel som bara löpare förstår.
< < < 1 2 > > >