Foruminlägg av Sofia Linden

#1
23 mars 2014 kl 17:45
Gilla
Hej!

Jag har haft problem med höfter och knän i ett och ett halvt år och nu börjar jag bli desperat efter en lösning. Det började efter att jag sprungit Amsterdam Halv Maraton. Jag kunde inte gå i trappor eller backar utan att det högg till i knäna. På kvällar, nätter och morgnar hade jag konstant värk i höfterna och kunde inte bli bekväm att sova. Efter många om och men och väntetid så kom jag in på sjukgymnastik och kunde sakteliga börja springa igen. Men efter några månader sa kroppen ifrån igen. Nu har jag inte löptränat på nästan ett år. Jag har försökt hålla igång med spinning och styrketräning och balansövningar. Tyvärr så blir värken värre efter varje träningspass, och nu är det så illa att en kort promenad kan sätta igång smärtan. Det är båda höfter och båda knän som gör ont, men smärtan kan förflytta sig fram och tillbaka lite. Jag är boende i Skottland men läkarna här har inte kunnat ge mig ett bra svar på vad det är utan hänvisar mig bara till sjukgymnastik och väntetiden dit är lång. Är det någon som upplevt något liknande? Är det muskelinflammation? Jag bör tillägga att jag bara är 25 år och aldrig har tränat mer än kanske 4 ggr per vecka. Jag tar gärna emot tips på övningar, stretchning, värmepålägg eller annat som jag kan testa själv hemma!
#2
23 april 2014 kl 17:24
Gilla
Tack för alla bra tips, kära löparvänner!

Jag har nu varit hos en sjukgymnast som börjat ge mig triggerpunktsbehandling. Han menar på att det skapats muskelknutor (pga. syrebrist) som ger strålande smärta ner i låret, knät och vaden. Vi får se vad detta leder till… En stor nål rakt in i muskeln ger en minimal blödning och ökad blodtillförsel till området. Det gör ont som fan men det gör nog gott! Kände mig fullkomligt avslappnad i hela muskeln efter första behandlingen. Men jag vet inte ännu hur länge jag måste hålla på med detta. Förhoppningsvis ger han mig lite bra övningar härnäst så jag kan ta mig vidare med träningen! Han pratade lite om styrketräning, men usch, det är ju så tråkigt! :)

Ps. Han klargjorde också för mig att jag inte har någon inflammation i musklerna, men att det finns en risk för att slemsäckarna (mellan muskel och skelett) är irriterade och då är det injektion med kortison från läkare som gäller!