Foruminlägg av Jörgen

#1
5 oktober 2014 kl 20:31
Gilla
Hej,
Behöver lite hjälp/inspiration för att gå ner lite mer i vikt.
Lite bakgrund, vägde 98kg (178cm lång) i april förra året och bestämde mig då att ta tag i det innan 100kg-gränsen sprängdes. Började då träna och gick ner till 84kg i april i år. Har sedan legat och pendlat mellan 83-85kg. Tränar i snitt 4 gånger i veckan och ungefär fördelning är två löppass, en-två styrketräning eller ett pass på SATS (typ crosstraining eller liknande). Detta varierar lite, den här veckan blev det tre löppass och ett crosstrainingpass. Löppassen ligger på ca 40-60 minuter och styrketräning och SATS passen på ca 45 minuter. Springer nu milen på ca 55 minuter och vill nu förbättra det till under 50.
Funderingen jag har är hur viktigt det är att ytterligare gå ner i vikt för att förbättra löpningen? Är ganska nöjd med vikten men går gärna ner lite mer om det resulterar i bättre löpning.
Om jag nu gör ett försök att gå ner ytterligare hur gör jag då det på bästa sätt? Att jag får skärpa till kosten lite ytterligare är en sak men vad kan jag göra träningsmässigt? 4-5 pass per vecka är ungefär vad jag hinner med. Jag skulle antagligen kunna utöka löppassen i både tid och kvantitet men lite rädd för belastningsskador, haft lite problem med vaderna tidgare i år när jag sprungit (antagligen gubbvad) och därför började jag då köra lite mer styrketräning.
Några förslag? Vad har ni gjort när ni stannat upp på en viktnivå?

//J
#2
5 oktober 2014 kl 22:16
Gilla
Tack för svar. Ska jag gå ner till BMI 21-22 så har jag en utmaning framför mig och man får nog se det på några års sikt som Bosse skriver. Att miltiden skulle potentiellt kunna gå ner så mycket trodde jag kanske inte men det är väl så.
Jag får väl helt enkelt börja med att utöka löppassen som ni föreslår. Vill man bli bättre i löpning får man väl helt enkelt springa mer. Får se hur mycket det påverkar vikten.
#3
5 oktober 2014 kl 23:10
Gilla
Tack för länken, Erik. Intressant och man kan ju fråga sig hur det räknas ut och om källor men det finns nog någon sanning i beräkningen och det är väl som det mesta att det är olika från person till person. Jag får börja söka lite i ämnet.
#4
6 oktober 2014 kl 18:59
Gilla
Tack för tipsen. Tror jag ska börja med att dra in lite på kosten (vilket känns allra jobbigast) samt dra in på styrketräningen, behålla crosstraining samt öka löppassen till tre-fyra pass i veckan. Men då springa längre tidsmässigt men lite långsammare. Jag har en tendens att ligga på min maxfart hela tiden. Om jag får problem med vaderna får jag väl lägga in något cykelpass, alternativt roddmaskin. Får se om det hjälper att komma ner några kilon till under 80.