Foruminlägg av Flanker

#1
24 september 2014 kl 22:18
Gilla
Liksom så många andra har jag många funderingar över köp av racer. Har läst många forumtrådar som diskuterar liknande saker, men önskar ändå lite allmänna råd för de som orkar dela med sig.

Min bakgrund och mina mål:
Jag har en 15 år gammal Basso racer. Jag använde den en del åren efter inköp men sen har den blivit stående under flera år. Nu senaste åren har jag dock börjat cykla en del igen och känner att jag vill satsa lite mer ordentligt. Jag gillar förvisso min nuvarande racer men den har rullat ett antal mil och börjar väl snart få antikvitetsvärde. Jag är ingen stark cyklist men har som blygsamt mål att försöka klara SUB12 VR2016.

Nu till mina funderingar - min Basso hänger med än ett tag så jag har ingen jättebrådska att byta upp mig, men tänkte göra en uppgradering inom det närmaste året. Budget mellan 10 000 - 15 000 kr. Att försöka fråga om vilken cykel som är bäst inser jag är lönlöst eftersom det är så individuellt, men allehanda tips mottages förstås gärna ändå.

Det jag mest funderar över är var och när man ska köpa racer? Jag är inte speciellt händig själv och vill gärna få cykeln inställd någotsånär efter mina mått. Det skulle i så fall tala för att köpa racer i en cykelaffär med kunnig personal. Under hösten verkar många cyklar reas ut, om priserna verkligen är så låga som de förefaller är ju dock svårt att säga eftersom det sanna utgångspriset är okänt. Är höstrean något man ska "lockas av" eller vilka fallgropar finns det?

Jag var tidigare mer inne på att köpa begagnat, men efter att ha tittat runt en del på vad man ska tänka på och riskerna att bli lurad känns det vanskligt. Dels lär det ju vara betydligt svårare att få cykeln inställd efter mina mått. Dessutom verkar, åtminstone utifrån de annonser som jag har tittat på, många ha en alldeles för hög tilltro till vad deras cykel är värd. Utöver det finns förstås risken att cykeln har någon dold skada som inte täcks av garantier etc.

Allehanda tips mottages med glädje. Jag är väl medveten om att liknande frågor har dryftats här förut, men det är ju ingen som tvingar er att svara i så fall... ;-)