Foruminlägg av Erica Gustafsson

#1
22 april 2016 kl 10:55
Gilla
Hej Pia!
Jag har en hel del erfarenhet av den här skadan. Jag slog mitt knä ur led för ca 8 år sedan. Kved som en 5-åring är underdrift, jag skrek.
Efter röntgen fick jag besked om att ligamentet som sitter mellan lårmuskeln och knäskålen i princip slitits av. Men jag fick precis som Tobias nämner valet om jag ville operera eller rehabillitera mig. Så jag valde rehab. Så rehab sköttes som det skulle. Men... Här kommer den delen du bör ha ett förhållande till, mitt knä har gått ur led 5 gånger till i efterkant, och smärtan är ju som du säkert vet helt obeskrivlig och det tar en stund att komma igång med träning igen.
6'e gången var ligamentet så skadat att jag inte kunde bygga upp lårmusklerna igen, och då var mitt enda val för att fortsätta vara aktiv en operation där man gick in i knät och sydde i princip fast knäskålen igen.
Man såg spår av brosk eftersom jag slitit knät ur led ett antal gånger, det kan ge mig men om 20 år men ska inte vara någon fara nu.
Efter operation så var det 6 månader med hård rehab 2-5ggr i veckan.
Det är en smärtsam operation, men jag ångrar absolut inte att jag gjort den.
Jag opererades i december 2013, I augusti 2014 körde jag mitt första Triathlon och nu är mitt knä så bra att jag satsar på IronMan 70.3 2017, i år blir det göteborgsvarvet för andra gången och annat kul.
Om du inte vill operera så är mina tips (också som jag fick från fysioterapeut):
Du MÅSTE stärka musklerna runt knät, det gör du genom balansträning och typiskt arbete med ett ben på en stepbräda.
Svullnaden kommer förmodligen gå ned snart och då försvinner den mesta smärtan. Var försiktig och fråga gärna om du vill ha tips/råd/undrar vad som händer :)!