Foruminlägg av isvishi

#1
27 februari 2015 kl 11:54
Gilla
Hej!

Har löptränat sedan i November och tycker det är bland det roligaste som finns. Har inte tränat tidigare dock powerwalkat halvåret innan.

Högt ställda mål är vad som driver mig så jag undrar helt enkelt: vad behöver jag göra för att (ha en chans att) springa milen under 40 min innan nästa vinter? Springer 8 km på ca 50 min (har varierat enormt pga väder/underlag här i norr), hade tänkt försöka springa min första mil på söndag så vilar upp mig lite inför det.

Det här är en utmaning, en kul grej. Om det inte lyckas så är jag ändå överlycklig. Hade gärna fått lite tips om hur man undviker skador nu när jag börjar köra annat än lågintensivt och kommer behöva öka mängden en del... räcker det med hemmaövningar? Jag är lite allergisk mot gym.

Träningsmängd i dagsläget är 5-8 km 3 ggr i veckan + bålövningar. Inser att hastigheten måste upp en del, men för att undvika skador kanske man även kan öka intervalltempot successivt?

Mvh I.
#2
27 februari 2015 kl 12:30
Gilla
Hej Karin. Tack!

Ja jag inser att oddsen är mycket små, det är därför jag är intresserad av att prova. Om de var stora vore det inte lika spännande... det viktigaste för mig är att träningen är tuff men att skaderisken verkligen minimeras för annars är oddsen lika med noll för 2015.

Är man 25-30, glömde nämna att jag tränat nästan bara i kuperad terräng (frusen skogsmark, snö, is) ifall det har någon betydelse.

Tack för ditt svar.
#3
27 februari 2015 kl 12:51
Gilla
Teknik, styrka och löpsteg alltså. Utöver ökad träningsmängd och högre tempo.

Jag ska köra dunderhårt ;) ska kika på de där programmen, skrev här eftersom jag är så pass ny inom löpning att det kanske behöver läggas upp på annat vis än för de lite mer rutinerade.

Tack till er båda.
#4
27 februari 2015 kl 15:09
Gilla
Johan tack för dina synpunkter. Det finns ingen anledning att gå mot sub 40 ifall skaderisken då måste öka och att man riskerar att ta död på det roliga (och sig själv). Men kan man möjligen omformulera sin målsättning till någonting annat spännande som på sikt kan leda till sub 40? Det är ju samtidigt så att man behöver vårda sin motivation.
#5
27 februari 2015 kl 22:27 Redigerad 27 februari 2015 kl 22:38
Gilla
På söndag ska jag som sagt springa en mil, det får ta så lång tid det tar men kommer fullfölja. Hade dock redan imorgon tänkt provspringa en km på 3:30-4 för att bättre förstå vad det handlar om.

Min utveckling har gått i ett bra tempo, bara för några månader sedan orkade jag inte mer än 200 meter utan att växla till gång... 5 km från dryga 30 till 25 min på någon månad... så jag har inte stannat av ännu och jag älskar verkligen det här. Det blir intressant att se var jag landar till våren på asfalt.

Tar till mig allt!