Foruminlägg av Maria Svensson

< < < 1 2 > > >
#1
12 mars 2015 kl 15:08
Gilla
Hej!

Jag har börjat snegla mot Swiss Alpine Marathon K78 (Ultra) alt K42 (Klassisk) i Davos. Jag har aldrig kört ett Ultra innan, så jag tänkte mest höra lite om någon här har erfarenhet från att ha sprungit någon form av Ultra. Gärna om ni har tips om förberedelser inför höghöjdslopp i allmänhet och självklart från just detta lopp!

Tidigare har jag bara sprungit ett Marathon som längst, men har i år även anmält mig till Utö Swimrun. Ungefärlig kilometertid på milen ligger väl runt 4,5 min.

Alla tips är välkomna!
Tack och bock!
#2
16 mars 2015 kl 00:43
Gilla
Hej Stefan!
Tack för tipset!
Ok, ja jag har hört att antingen bör man vara där i god tid (ca en vecka) innan eller att man ska komma dit relativt tätt inpå loppet annars (ca 2 dagar).
Jag kommer nog att ta mig ner och ordna med hela resan på egen hand i så fall.
Har du gjort deltagit i nåt av de loppen tidigare? Vart du väldigt påverkad av höjdskillnaden i allmänhet, eller hur kändes det hela (i början när du kom ner kontra race day)?
Ha en bra dag!
#3
16 mars 2015 kl 17:32
Gilla
Hej och tack för all input!

Anders: Jag får kolla upp det där blogg-inlägget och se om det går att få tag i/läsa :)!

Stefan: Ja, det är ju absolut som du säger ang anpassningen, att det är säkert högst individuellt, och jag tror även att man kan ju inte annat än pröva sig fram kanske.

Ken: Min träningsbakgrund är rätt mkt "periodare", men har alltid varit aktiv sedan jag var liten. Löpning har alltid varit en indirekt del i det jag har tränat; fotboll, ridning (sprungit och lett antal mil i ridhus), ren löpträning, inomhusrugby via gymnasieskolan, innebandy, etc. Nu försöker jag komma igång igen med mängdträning.

Kinsei: Målsättningen är väl faktiskt bara att ta sig runt, det känns mest rimligt för min del. Om jag väljer att delta så är det mest som en kul upplevelse i (vad jag har förstått) en fantastisk natur/omgivning. Självklart är tanken att försöka springa hela vägen, men går det inte så får man ju inte bli dumdristig heller, känner jag. :)
#4
27 mars 2015 kl 10:39
Gilla
Stefan Johansson: Haha ok, men då behöver man ju inte känna den pressen isf ;)

Anders Gustafsson: Det låter som ett bra tips!

Tobias Nilsson: Kul, låter som en bra tanke och känns ju också mer relevant att försöka kombinera de båda under samma pass, för det är ju så det kommer vara under loppet isf :). Jag har inte börjat på med några längre pass ännu, men tänkte försöka klämma in ett längre pass nu ganska snart. Blir lite tajt med att hitta tiden bara. Lycka till på loppet & tack för in puten!

Örjan Mattsson: Ja, det är ju ytterligare en faktor som kan bli lite lurig. Just väderförhållandena överlag kan ju bli väldigt antingen eller verkar det ju som. Bra att du tog upp det också, för det hade jag inte riktigt tänkt på.

Åsa Bergman: Vad roligt att du ska dit i år igen! Ja, får väl hoppas på finare väder i år då :). Hur många dagar var du där innan förra gången? Ja, det är ju verkligen så att det är väldigt individuellt, och sen att man inte riktigt vet innan man väl är i den situationen heller.

Tack alla igen för alla tips och tankar!
#5
7 april 2015 kl 00:22
Gilla
Tack Jerry, låter som ett riktigt bra tips!

Jag har faktiskt gått och anmält mig till K78 nu och det känns väldigt spännande och kul! Det får lite bära eller brista, och om inte annat så lär det säkert bli en fantastisk upplevelse så länge det än varar :).

Kommer väl få nöta Hammarbybacken en del framöver nu... ;)

Lol Tolhurst, har du några bra tips på vart man kan köra backträning i Stockholmsområdet, utöver just Hammarbybacken?
#6
17 april 2015 kl 10:03
Gilla
Intressant diskussion! Nu har jag inte mätt min puls vid löpning, men på Spinning-pass.
Här kan jag jämföra med de andra på passet, som ligger runt 180 som max möjligtvis, det har t om hintats om att jag har kaninhjärta...
Det ser ut som såhär:
Under uppvärmning stiger pulsen direkt till ca 180 (här kan jag fortfarande prata och laja runt, ingen ansträngning alls)
Lätt-medium ansträngningsnivå: puls på ca 185-190 (kan fortfarande prata och här kan jag ligga länge utan några problem.
Ansträngd-rejält ansträngd: puls på ca 200-215 (nu snackas det inget längre...)

Oftast är det ju intervaller, och mellan dessa intervaller tokdyker pulsen ner till runt 150-160. Och efter ett sånt här pass skulle jag kunna ta en löptur på 10-15km utan problem.

Hur ska man tolka detta då, med tanke på det ni beskrivit innan?

Under löpningen har jag aldrig, som sagt mätt.

#7
17 april 2015 kl 10:28
Gilla
Jag ska springa mitt första ultra i sommar och har förstått att det är en bra idé att ha en ryggis. Vilken storlek (alt märke även) skulle ni rekommendera? Vill ju inte att den ska bli alltför tung heller.

Tack på förhand!
#8
17 april 2015 kl 10:32
Gilla
Ja, ok antagligen. Dock är jag oftast redan uppvärmd innan uppvärmningen, haha, då jag cyklat till gymmet. Men den stiger ändå rätt fort från kanske 120-180 från det att jag kliver på i spinningrummet till att man börjat köra igång passet :)

Tack!
#9
5 maj 2015 kl 11:47
1 Gilla
Oj, jag blir också helt förvånad över hur pass många som ligger och nöter så långa sträckor inför en mara.

Jag ska inte springa nån i år, men när jag tränade inför min första (och enda) för ett par år sen, så sprang jag bara runt 2 mil. Ändå vart min sista mil under loppet den snabbaste (trots taskiga väderförhållanden). Benen kändes pigga helt enkelt.

Så jag tror absolut att du borde klara dig både i mål och klara utsatt måltid utan några probs!
Lycka till!
#10
5 maj 2015 kl 12:05
Gilla
Mattias: bra tips!
Jag undrar bara lite hur du menar med "rätt växlar" i förhållande till energiintag (eller är det specifikt just kolhydrater)?

#11
6 maj 2015 kl 09:07
Gilla
Ok, i see.
Väldigt intressant...för jag har faktiskt tänkt på att det har både gott bättre och framförallt känts bättre när jag har sprungit på väldigt litet eller t om inget energiintag. Dock får det ju inte bli fööör lågt, särskilt på långa distanser. Gjorde den tabben härom veckan när jag skulle ge mig på Mini-ultra-intervaller.
Så nu försöker jag tänka kring hur man på bästa sätt får i sig bra energi under tiden, utan att det känns tungt.
#12
6 maj 2015 kl 13:11
Gilla
Dagarna tickar på och det kryper närmre och närmre mot start :)

Jag tänkte bara passa på och höra hur det ser ut bland er som ska springa i år - hur & när tänker ni ge er neråt? Ifall någon kanske vill samköra ner eller åka ihop på annat vis? Är ju roligare med sällskap tänker jag :D!

Jag bor i Stockholm, men har föräldrarna nere på Öland, så nåt av de två skulle funka. Är relativt flexibel med när man åker ner, så länge det bestäms i god tid.

Hoppla!
#13
21 maj 2015 kl 16:54
Gilla
Intressant diskussion!

Jag försöker mig på detsamma som du, Christian, men är nog rätt mkt mer ostrukturerad i träningen.

Det jag dock försöker göra, är faktiskt att ha 1-2 styrkepass med inriktning på benstyrka (både ren styrka, men även balansövningar). Jag har nämligen också lite "post-lagtränings-knäskador". Och det tycker jag har fungerat bra för mig. Förra ggn när jag tränade mkt distanslöpning, kändes knäna av mer. Då lade jag inte in många styrkepass, för jag var rädd att bli för tung att bära runt istället.

Så, testa att köra lite mer ordentlig rehab-aktig benstyrka. :)

Lycka till!!
#14
17 juli 2015 kl 02:10
Gilla
Hej! Jag kommer åka ner till torsdagen precis inpå loppet, och hoppas på det bästa med acklimatiseringen :). Är oxå min första gång, så om det finns utrymme för att ses nåt på fredagen är jag mer än gärna på!
#15
18 juli 2015 kl 17:03
Gilla
Maria D: Jag ses gärna över en Apfelstrudel på fredagen :)! Hoppas på fint väder hela helgen sen, så man verkligen kan njuta av denna upplevelse till fullo :)

Hoppas verkligen att det kommer stämma in på mig med, Niclas, då jag kör en chansning på just acklimatiseringen :).

Ha det gott!
#16
22 juli 2015 kl 19:20
Gilla
Jag är på! Jag kommer bo på Intercontinental Davos, ska ligga ca 3km från centrum (vet dock inte riktigt vad det innebär eller hur man enkelt kan ta sig). Jag kommer ner imon, tors och scoutar runt lite, så vet jag säkert mer då.
Lunch blir ju toppen, så får vi hoppas på att det fina vädret vill hålla i sig lite över helgen :D

Är det enklast att höras av härigenom, eller via mobil?
#17
23 juli 2015 kl 19:43
Gilla
När man väl är där uppe, finns det nån särskild stans ni tänkt att vi alla kan mötas upp? Eller finns det bara ett ställe :)?
Jag är iaf på väg ner nu!
#18
23 juli 2015 kl 23:03
Gilla
Jag har haft en del strul med att komma ner. Tänker försöka hämta ut race bib och registrera mig imon vid 10 när det öppnar. Hoppas på att det inte tar alltför lång tid, så jag hinner upp med den 12:15-banan :).
När stänger butikerna? Måste nämligen inhandla allt oxå.
#19
24 juli 2015 kl 11:13
Gilla
Tack allihopa!
Jag kände mig tvungen att sova ut lite idag, så jag kommer bege mig nu. Vet ej om jag kommer hinna upp med 12:15-banan, men hoppas hinna den vid 13:15 istället :) annars.


#20
25 juli 2015 kl 21:58
1 Gilla
Snyggt jobbat båda två, Tobias och Peter!
Själv klev jag in strax innan dig då Peter, på 11:23h typ. Nöjd med det, då jag kom i mål innan kl 20, när cut off var ;)!! Blev omsprungen av Maria D strax innan Bergün, så antar att hon fick en betydligt bättre tid.
Min resväska hade passligt nog kommit under tiden idag ;p.
Verkligen trevligt att träffa er allihop! Ha nu en fortsatt härlig vecka, oavsett hur ni spenderar den!
< < < 1 2 > > >