Foruminlägg av Martin Eriksson

#1
23 mars 2015 kl 16:46 Redigerad 23 mars 2015 kl 16:47
Gilla
Bild uppladdad av Martin Eriksson
Vadruptur, en partiell sådan skulle det kunna vara och är inte helt ovanligt hos löpare som utsätter muskeln för ensidig och upprepad aktivitet. Akuta smärtan hör till medel och man brukar kunna fortsätta träna ett tag innan smärtan vid belastning och nedsatt muskelstyrka uppträder.
Dessa skador läker ganska snabbt men upprepas när man återgår till träning.
Man brukar kunna koncentrera skadan med ett tryck genom att pressa med ett finger rakt på skadan och då uppstår smärta…skärande smärta.

Nu vet jag att du sa insidan smalben men det är inte ovanligt med refered pain, dvs att smärtan upplevs på ett annat ställe vid en ruptur.
#2
24 mars 2015 kl 00:09
Gilla
Hej Hannes
Nu vet jag inte om du gjort någon magnetröntgen eller liknande och fått bekräftat ev. diskproblem etc. Har du lumbago, dvs ländryggsmärta så råder jag dig att göra en ordentlig undersökning innan du tränar högintensivträning (som löpning). Du har ju haft smärtan ett tag vad jag förstår och då kan det vara bra att undersöka ev. kotproblematik som .ex diskbråck (främst L4-L5 och S1) .
Det kan också vara fråga om en ev nervrotspåverkan där en spinalnerv kläms och ger smärta, domningar, muskelsvaghet m.m..kallas rizopati. Just när du har det just på skinkan så låter det absolut som något neuropatiskt.
Råder dig att uppsöka läkare för vidare utredning inkl. magnetröntgen.
#3
24 mars 2015 kl 09:00
1 Gilla
Innan kiropraktor behandlar skall en undersökning av läkare göras för att utröna ev patologisk diskproblematik. När du haft smärtan så länge så kan det vara fråga om en förlust av vätska mellan diskarna med ev. Sprickbildning – dvs diskbråck.
Disken mellan kotorna fungerar som stötdämpare och ska tålas att komprimeras, när man är ung är strukturerna elastiska men när man blir äldre minskar vattenhalten och ibland kan man få en tidig degeneration vilket kan då orsaka diskproblematik och vissa av dessa problem kan man se på en slätröntgen men magnetröntgen är att föredra.
Smärtan man känner är följden av tryck mot nervrot och ev. diskläckage. Just att du haft den problematikhistorik samt att du har ont fortfarande I det området pekar på L4/L5 och S1 som också är vanligaste smärtan vid ovanstående problematik.

Därav rekommendation av utredning !

#4
24 mars 2015 kl 10:27
Gilla
Smärtan kan variera lite vid diskbråck beroende på den receptoriska påverkan som beror lite på vilken typ av tryck som uppstår mot nerven. Man kan ha allt från akut smärta till domningskänslor och muskelförsvagning. Sen kan man också ha ett "utläkt" tillstånd där skadan, dvs diskbråcket är självläkt men tryck mot nerv kvarstår i spinalkanalen.
Tråkigaste förutom tillståndet i sig är ju den eviga väntan på att en sådan här utredning ska påbörjas. Väntetiden för magnetröntgen är dryg :(
#5
24 mars 2015 kl 16:12
Gilla
...att det kommer och går beror oftast på ett inflammatoriskt tillstånd i nervroten av t.ex inklämning etc..var försiktig !

Men som sagt, svårt med diagnos utan underlag.
Önskar dig lycka till och hoppas på snabb bättring !