Foruminlägg av PetraPack

#1
1 mars 2017 kl 17:45 Redigerad 1 mars 2017 kl 17:50
Gilla
Hej!
Är en vanlig motionär som har blivit hög på både långdistanslöpning och styrkelyft och vet nu inte hur jag ska kombinera dessa två delar... Tänker om någon här har några tips??? Lite om min träningsbakgrund och skador:

Jag har sprungit i många år i varierad terräng, men sprang förr inte mer än 10 km och ofta samma gamla tråkiga rundor... Startade dock ett träningsprogram för en halvmara för ca 2 år sedan och började tycka det var riktigt kul att komma upp i över 1,5 mil, speciellt när jag sprang på landet och i skogen och upptäckte nya vägar. Har varit noga med att träna löpskolning och har kört 1 intervallpass samt ytterligare 2-3 pass/vecka i varierande intensitet och längd. Däremellan lite styrka.

Förra sommaren blev jag "frälst" på riktigt när jag sprang längs med kusten vid Ireviken ner mot Lummelunda på Gotland. (ett hett tips till er som gillar mäktiga naturupplevelser) Det slutade med att jag sprang 3 mil och hade säkert kunnat köra på i några mil till, bara för att det var en sån otrolig natur och vacker vy med panoramautsikten över havet! Kl. var dock 21 på kvällen när jag insåg att jag hade bråttom hem, inte kul att springa i beckmörker mitt i skogen i okänd terräng utan pannlampa...
Men sitter nu och längtar till i juli, när jag får springa samma sträcka igen!

Problemet är dock att mitt sista långpass (1,7 mil) var i oktober 2016 och jag har inte sprungit någonting sedan dess! (5 km för 2 veckor sen räknas väl knappt...) Varför jag har haft ett så långt uppehåll är för att jag har snöat in på min nya passion: styrkelyft. Så häftigt att känna att man orkar lyfta riktigt tungt!!! Jag tränar styrkelyft 3 ggr i veckan + ett högintensivt tabatapass på 30 min. Just nu kör jag marklyft (75 kg), knäböj (60 kg) och bänkpress (40 kg) samt lite fler tunga övningar som rodd m.m. 3 set x 8 reps, Har kört sedan i november 2016. Om det har någon betydelse så är jag 159 lång och väger ca 57 kg.

Jag tycker styrkelyft är jättekul och vill verkligen fortsätta, men jag vill även börja springa igen för jag ser verkligen fram emot långdistanspassen i sommar! Kanske t.o.m. siktar på att springa ett marathon (för mig själv) detta år. Har inte anmält mig till något lopp, utan jag vill enbart springa för mig själv. Därför siktar jag inte på någon speciell tid, utan jag vill bara vara i form så att jag orkar springa lääänge. Jag är en långsam löpare när jag springer sådär långt: typ 6.20 - 6.30/km. Är mest ute för att upptäcka nya vägar och för naturupplevelserna!

Så hur ska jag lägga upp min träning det närmsta halvåret? Har ju hört att tung styrketräning och långdistanslöpning inte är någon bra kombo... Men ändå! Om jag drar ner styrkelyftspassen till 2 ggr/vecka och lägger till 2 pass löpning/vecka, borde jag inte kunna bevara den styrkan jag har (men inte öka) och dessutom vänja mina leder vid löpning igen? Skulle det räcka med 2 löppass/vecka? Vet att det är lite, men tänker att jag borde kunna ta bort intervallpasset då jag inte siktar på någon speciell tid, utan jag vill bara vara uthållig och springa 6.30 tempo. Så då kanske köra 1 pass på ca 10 km och det andra över 1,5 mil? Och ska jag sänka vikterna när jag kör styrkelyft? Bara under tiden jag löptränar?

Varför jag är så nojjig är också för att jag har haft knäproblem (som jag är rädd kan återkomma) samt benhinneinflammation och det begränsar ju verkligen. Samtidigt känner jag att styrketräningen borde hjälpa mig i löpningen.

Nu blev det här en hel roman, men det vore kul att få lite tips från andra löpare som har erfarenhet av tung styrketräning kombinerat med löpning!

:)

/Petra
#2
13 mars 2017 kl 13:47
Gilla
Tack alla för era tips! (har varit på Sälensemester och ej hunnit kolla tråden)
Körde några mil längskidåkning och kände att min uthållighet är noll, så det är verkligen läge att börja löpträna nu...

Hmm... men då antar jag att jag får räkna med att vara "halvbra" på båda då. Eller helt enkelt dra ner på styrkelyften under sommaren som jag skrev i mitt första inlägg - att istället för 3 pass så kör jag 2 pass i veckan och håller mig på samma nivå som jag är nu, räknar alltså inte med att öka någonting närmsta halvåret. Samt att jag bara kör 2-3 pass trail i veckan, för att skona mina knän.

Jag är ju som sagt inte ute efter att prestera i snabbhet i spåret, endast att kunna springa långt. Men eftersom det sliter att springa långt så är jag ju lite nervös pga min knän. Men det kanske inte är någon fara så länge jag håller nere tempot samt håller mig till terrängen?

Men frågan är bara; vad räknas som "tuff" träning för mig? Vet ju inte riktigt var det är rimligt att hålla sig... Det jag lyfter nu i styrkelyft är ju inte särskilt tungt, sedan november har jag ökat från 40 kg till 75 kg i marklyft, från 25 kg till 40 kg i bänk och från 30 kg till 60 kg i knäböj. Är ju ganska ny inom området så jag vet inte hur en normal styrkeutveckling brukar/bör vara... Ska jag hålla mig kvar på dessa vikter nu när jag sätter igång och löptränar? Jag kanske gör det mer komplicerat än vad det är, gäller bara att inse att man inte kan vara lika grym på båda...

Intressant om Moh Farah - ska gå in och läsa! :)
#3
13 mars 2017 kl 14:04
Gilla
Alex Viada, är han mänsklig????? ;)
#4
20 juli 2022 kl 00:49
Gilla
Hej!
Behöver lite tips inför inköp av trailskor och löparryggsäck. Springer i ett par utnötta Nike zoom terra Kiger 3 och de är faktiskt de bästa terrängskorna jag sprungit i. Vet ej om de anses vara bra skor, men för mig fungerar de utmärkt! Bra markkontakt, bra utrymme och bra grepp. Testade senaste versionen, nr 8, och de var hemska. Framfötterna domnade bort efter 2 km löpning. Inte alls samma typ av sko som innan. :(
Spanade lite på Altra Lone Peak. Vad har ni för erfarenheter av dem?

Behöver även köpa en ny rygga. Ska sitta stabilt utan att hoppa och skava, några tips där?

Ska tillägga att jag springer ett långpass på ca 2 mil i veckan och ett kortare intervallpass. Får problem med knän och benhinnor om jag ökar på mer än så. Men funkar bra för mig just nu med livet som småbarnsförälder.

Tacksam för tips!
/Petra