Foruminlägg av Sofia Persson

#1
18 april 2016 kl 14:01
Gilla
Hej!

Jag är helt ny på sidan och skriver här ett ganska långt inlägg med några frågor. Hoppas ni orkar läsa. :)

Jag har sprungit regelbundet i några år nu, men kände att jag behövde lite utmaning och bestämde mig då för att gå ut hårt med Stockholm Marathon. Jag älskar utmaningar, men vill ju dels klara av dem samt träna rätt så jag inte åker på skador.

Veckorna ser ut enligt följande (träningsmässigt alltså):

1) Tre alt. fyra pass löpning. Två kortare pass (ca. 7 - 8,5 km) och ett långpass som jag varje vecka förlänger med ca. 2,5 km. Förra veckan sprang jag mitt hittills längsta pass som var 2,3 km på tiden 2h2min. Är inte jättesnabb men skulle väl vilja klara Marathon på ca 4 timmar.

2) Ett alt. två spinningpass. Jag hatar löpintervaller och intalar mig att jag får intervallträning här. :)

3) Snabb morgonpromenad de dagar jag inte tränar.

Ni som kan, är det här ett vettigt upplägg? När ska jag springa sista långloppet och hur långt ska det vara?

Nu till mitt verkliga problem: Maten. jag har små barn och måste göra all löpträning på morgonen för att få till familjepusslet. Jag springer därför alltid på tom mage (förutom en kopp kaffe innan). Dessutom klarar min mage inte av mat innan träningen utan måste alltid vänta minst 5 timmar tills jag tränar då jag har ätit.

Mina långpass blir därför allt jobbigare eftersom jag har svårt att få till maten. Vad bör jag äta dagen/dagarna innan? Jag har inte testat sportdryck/gel ännu; är det ett bra alternativ?

Jag åker till New York en vecka i början av maj och här kommer det bli minimalt med löpning då barnen är med och jag vill uppleva staden med dem. Kanske dum fråga, men kommer det uppehållet göra att jag tappar mycket i uppladdningen?

Som sagt, ett långt inlägg men jag har inga andra i min närhet som jag kan fråga eller springa med, men tror säkert att det finns experter här. :)

Tack på förhand!
#2
18 april 2016 kl 14:26
Gilla
Tack Lisa för dina värdefulla reflektioner kring min uppladdning.

Precis som du skriver märker jag ju att mat och dryck är en oerhörd viktig pusselbit i denna utmaning. Jag tänkte testa Maxim nu till helgen då, vilket tydligen är märket på sportdryck som serveras under årets mara.

Tidsmålet är inte allt. Vill främst uppleva känslan av att faktiskt ha klarat av marathon. Hoppas bara inga barnbaciller sätter käppar i hjulet bara!
#3
18 april 2016 kl 14:45
Gilla
Tack för ditt svar Peter!

Ja, självklart är det troligtvis bättre att förlägga träningen till senare på dagen men jag har svårt att få till det med jobb och hämtning av barn.

Kam däremot uppleva att de kvällar jag har ätit riktigt mycket kolhydrater "sitter det i" på morgonen. Kanske inte stämmer överens med det du skriver men något jag upplevt.

Tack för att du tog dig tid att svara! :)
#4
18 april 2016 kl 18:48
Gilla
Tack för dina reflektioner Peter!

Nästa helg planerar jag ett långpass "dagtid". Hoppas på annan känsla i kroppen då. :-)

#5
28 april 2016 kl 20:13
Gilla
Hej!

Jag har för första gången anmält mig till Marathon och är så taggad! Har verkligen gått in för att ha bästa möjliga förutsättningar för att klara mitt mål vilket är runt fyra timmar. Jag löptränat 3-4 ggr/vecka varav ett långpass som jag varje vecka förlänger.

Nu till det som inte får hända: jag känner av ett annalkande halsont och vågar absolut inte träna nu (är grymt rädd för att få värre problem än lite halsont).

Det här innebär att träningen denna vecka har varit rejält nedskuren och morgondagens långpass är uteslutet. Nästa vecka reser jag bort och hoppas på att kunna löpträna, men det kommer inte kunna innebära något långpass.

Kanske dum fråga, men hur kan jag ta igen detta? Går det att ta igen dessa missade långpass och brist på intervallträning? Jag vill ju så gärna nå mitt mål, inte bara "klara" Marathon.
#6
28 april 2016 kl 20:28
1 Gilla
Lyckades klara mig från barnens förkylning men inte snoriga och hostiga kollegor.

Tack för tips! Mycket c-vitamin blir det nu! :-)
#7
28 april 2016 kl 21:15
Gilla
Tack för era inputs! Kanske överdrivet nojjig...
#8
29 april 2016 kl 21:18
Gilla
Tack för alla svar. ??

Jo, jag är verkligen noga med att inte träna med infektion i kroppen och kommer avvakta tills dess att jag känner mig pigg. Svårt däremot när det som nu är så diffusa symptom. Har ca fyra dagar gått med "något" i halsen och därmed avstått träning. Imorse kändes allt bra, men nu lite kliande igen.

Brukar gå efter pulsen och den är normal, men som sagt något i halsen som bråkar. Gjorde häxbrygd av ingefära, honung och citron igår så hoppas det gör susen. ??
#9
1 maj 2016 kl 15:56
Gilla
Tack för pepp, Ulf! Jag tror precis som du att jag känner efter lite för mycket. Lätt att bli nojjig.

Kände idag att jag mår bra och tog långpasset (2,7mil) och det gick bra. Eller bra, jag har kommit till punkten att jag undrar hur jag ska klara maran! Så oerhört långt ju, och efter dessa 2,7 mil var benen rätt möra... Hua!

#10
24 maj 2016 kl 11:00
Gilla
Hej!

Har de senaste tre månaderna tränat inför Marathon och det har gått som tåget. Har hittills klarat mig relativt väl från sjukdomar och skador. Fram till nu! För tre dagar sedan fick jag känning i hälsena och vad och igår gick jag till en naprapat där jag fick veta att jag har en överansträngd vad. Hälsenan är inte inflammerad men överansträngdningen är tydligen en varning om att hälsenan kan påverkas. Vaden är spänd och jag känner av den när jag går.

Naprapaten behandlade genom att massera samt akupunktur, Jag fick tips om tåhävningar och andra stretchövningar.

Vad gör jag nu?! Är Marathon helt kört? Hade tänkt att köra några lättare pass innan Marathon, men det känns ju sådär.

Är spinning eller crosstrainer bra alternativ till löpning den sista tiden?

Usch, det här var inte vad jag hade räknat med nu!