Foruminlägg av Swiftfox

< < < 1 2 > > >
#1
29 april 2016 kl 15:51
Gilla
Hej!

Har läst i forumet under något år men detta blir mitt första inlägg här. :)

Jag skulle helt enkelt vilja ha lite hjälp med vilket tempo som är rimligt för mig på lugnare träningspass.
Har sprungit regelbundet i drygt tre år, tidigare enligt det klassiska upplägget med ca 3 pass i veckan varav ett längre och ett intervall. Senaste året har jag fått plocka bort långpassen helt då jag (tyvärr) inte kan prioritera dem över annat i livet.
Sedan i höstas har jag emellertid ökat till ca 5 träningspass i veckan för att kompensera detta något (satsar endast på distanser upp till halvmara). Kroppen har svarat bra och springa fort är ju kul - och detta har jag alltså gjort i över ett halvår nu. Jag inser ju dock att det knappast är optimalt att springa fort på vartenda pass när man tränar såpass ofta. Det gick bra ett tag men har på sistone börjat bli sliten till och från. Jag tänker mig att jag skall lägga in något pass i veckan som är lite lugnare - men frågan är då vilket tempo jag "bör" hålla? Det får inte gå så fort att det sliter, men jag vill ju ändå att det ger något.

Jag springer i dagsläget någonstans runt 4:56 - 5:06 både på träning och tävling. PB 5 km 23:49, 10 km 49:46 (inte färskt), halvmara 1:46:20. Mina rundor är på mellan 6,4 och 10 km, det vill säga mellan 33 och 50 minuter långa. Är kvinna, född 87, om det har betydelse. Är ju inte på väg till OS direkt, vill bara fortsätta ha roligt, hålla mig skadefri och utvecklas i den mån det är möjligt utan långa pass.
Ni som kan, vad tycker ni är ett rimligt tempo för ett lite snällare pass? Tack på förhand för eventuella svar!
#2
30 april 2016 kl 15:08
Gilla
Tack för att ni tog er tid att svara!

Idag malde jag på som vanligt men imorgon skall jag testa att ta det lite långsammare i de farter ni rekommenderar. Det blir spännande! Har varit lite rädd för att köra lugnt, föreställer mig att det är lätt att bli bekväm då och jag vill inte tappa bort förmågan att pusha mig själv även när det känns tungt. Samtidigt vet jag ju att jag fixar 4:47 - 4:50-tempo på träning en bra dag. Förhoppningen är att de dagarna blir fler om jag också lägger in lättare pass emellanåt vilket rimligen borde vara positivt för utvecklingen.

Och tack också för länken Peter P! Intressant även för intervallpass och så vidare. Kul!
#3
1 maj 2016 kl 21:38
Gilla
Tack för din input, Lars Lindefelt. Begriper att det vore det bästa. Det jag är rädd för är att om jag springer långsammare kommer min veckomängd (ca 33 - 40 km/veckan) ofrånkomligen att minska. Även om tiden jag lägger på träning är densamma går det ju inte att komma ifrån att antalet löpta kilometrar blir färre, därav min tanke om att sänka tempot på enbart ett pass i veckan.
Men jag förstår att det du skriver vore mer optimalt och sådant behöver man ju höra ibland.
#4
7 maj 2016 kl 13:01
Gilla
Jag tänker också att det går väl att blanda lite? Typ, ta den längre sträckan någon dag i veckan och lägg in en vilodag efter det. Resterande träningsdagar kör du 5 km. Eller så går du bara på vad som känns bra för dagen utan att planera så mycket (ibland lättare sagt än gjort, jag vet. Planering krävs ju ofta för att resten av livet skall funka). Själv hade jag valt att varva lite helt enkelt för att jag tycker det blir roligast så.
#5
7 maj 2016 kl 14:50
Gilla
Ja, en pulsklocka skulle kunna vara ett bra stöd! Har ingen i dagsläget men man kan ju införskaffa. Tack för det kloka tipset!

Testade till slut idag ett lugnare pass, blev inte riktigt så lugnt som rekommenderat men en bra start iallafall, och det var ju faktiskt ganska behagligt. Framförallt att känna sig mer fräsch i benen efteråt var trevligt.
Jag har så oerhört svårt att pussla in riktiga långpass i vardagen men skall försöka nu under sommaren att få ihop några få åtminstone, som kanske då väger upp lite för att jag tappar ett par kilometer i veckan när jag kör en del långsammare pass. Man får väl ändå vara realist och inse att man är motionär som springer för att det är roligt - att slita ut sig i onödan och riskera skador känns då ganska dumt.

Tusen tack igen för era tips och synpunkter!
#6
8 maj 2016 kl 14:16
Gilla
Ja, det du skriver Marcus Nilsson stämmer säkert för mig och de flesta andra på liknande nivå och svårare än så behöver det kanske inte vara. Det har man ju hört många gånger att "det är bara att springa - mycket".
Inser att jag inte lär få någon explosionsartad utveckling så länge jag inte får till en betydligt större mängd än ca 40 km per vecka. Men man får ju göra vad man kan med det man har och sträva efter att bli bättre utefter de förutsättningar man har/har satt upp för sig själv.

Och Sverker Olsson, tänkte också när jag startat tråden att visst kan det vara så. Jag kanske inte springer alldeles för fort på träning, utan kanske bara är usel på att ta i när det gäller. :)
(Även om man såklart upplever att man tar i ordentligt, men upplevd ansträngning och reell sådan kan ju som bekant skilja sig åt en hel del).

Något/några pass i veckan kommer dock få (relativt) bli långsamma hädanefter och jag är tacksam för alla tips jag fått här. En tanke bara, de temporåd ni ger mig är väl baserade på ett tempo som passar för lugna OCH långa pass? Eftersom jag sällan kör mer än 10 km och ofta bara 7 - 8, går det kanske att justera tempot något åt det snabbare hållet med det i åtanke? Ett kort pass sliter väl mindre än ett långt i samma hastighet.
#7
9 maj 2016 kl 21:45
Gilla
Om det bara är 5 km varje dag eller 10 km varannan dag att välja på hade jag valt det första helt enkelt för att det är roligt att springa ofta.

Spontant känns det som att återhämtning behövs även om det inte alltid är så kul, varför 10 km varannan dag kanske är att föredra. Å andra sidan funkar det säkert att springa lite kort varje dag, men då tror jag att det är klokt att springa ganska lugnt några av passen. (Nu är kanske 4:20-fart lugnt för dig så det kanske var det du föreslog.)
Har en bekant som springer varje dag, men aldrig längre än 5 km och fort endast ett par gånger i månaden. Hon är aldrig sjuk eller skadad. Hur normalt det är har jag ingen aning om men det funkar uppenbarligen för henne.
#8
11 maj 2016 kl 00:00
1 Gilla
Det trodde jag inte när jag startade tråden att det skulle bli en sådan intressant diskussion med många svar. :) Men det var en rolig överraskning!

Skönt att läsa det du summerar det hela till Marcus Nilsson, att det inte behöver vara svart eller vitt. Man vill ju gärna ha ett detaljerat recept som garanterar framgång och glömmer funkar att det sällan funkar så med något i livet. Man får helt enkelt experimentera sig fram till vad som passar en själv bäst för tillfället, och det kan nog vara både roligt och lärorikt.

Känner mig hursomhelst stärkt efter att ha läst alla svar och börjat släppa tanken på att det måste gå fort (med mina mått mätt) för att ha någon effekt. Redan imorse när jag gick in för att köra ett lite hårdare pass kändes det lättare både i benen och i huvudet. Har stor respekt för er kunskap här på jogg och det har varit nyttigt att läsa att ni betydligt bättre löpare kör många pass i lägre farter. Det blir spännande att se om detta kan hjälpa mig att ta i ytterligare på intervaller och snabbpass.
#9
12 maj 2016 kl 17:34
Gilla
Eftersom jag tränar det första jag gör på morgonen dricker jag bara lite vatten. Det händer väl att jag kryddar till det med lite chiafrön i a la Born to run om andan faller på.

Men den bästa frukosten innan löpning är mannagrynsgröt med blåbär i! Det kör jag alltid före tävlingar längre än 5 km och det har alltid funkat bra. Antar att jag skulle äta det inför träning också om jag började äta frukost innan, iallafall ibland.
#10
21 maj 2016 kl 17:43
Gilla
Vad kul att du startat den här tråden Clara! Jag har själv liknande problem som du beskriver och är fortfarande på jakt efter fler bra tips på mat och mellanmål som jag håller mig mätt på.

Nu skriver ju du att du äter ganska ofta, men jag nämner det här ändå ifall någon annan som följer tråden kan ha nytta av det.
För mig är det som hittills gjort mest skillnad NÄR jag äter. Jag flyttade min lunch från kl 14:15 till kl 13:00 för något år sedan (äter frukost ca 8:45) och sedan dess har jag upplevt min blodsockernivå (eller vad det nu är) som enormt mycket jämnare. Antar att det beror på att jag äter mer "förebyggande" istället för att vänta tills jag redan blivit vrålhungrig. Då blir jag bara trött av att äta.

Personligen tycker jag att bönor och kikärtor är toppen att fylla ut många rätter med om man vill ha det lite matigare. Liksom att göra egen hummus och ha på mackan.
#11
25 maj 2016 kl 12:02
Gilla
Jag har också STORA problem med håll i perioder. Kan gå månader utan
#12
25 maj 2016 kl 12:40
Gilla
Jag har också STORA problem med håll i perioder. Kan gå månader utan att jag känner av det särskilt mycket och sedan kan jag plötsligt få håll på säkert tre pass av fyra under några veckor. Har försökt andas annorlunda men det är svårt; när det väl slagit till tycker jag det är svårt att andas "rätt" och att andas djupare i början av passen har inte gjort skillnad för mig.
Det har sabbat träning inför lopp för mig och gjort löpningen mindre njutbar när det pågår. Har kunnat tycka mig märka att det kommer när jag står på gränsen till att utvecklas ytterligare i löpningen.

Har även skämts för detta då det vanliga svaret man får är att det beror på kass kondition. Jag är visserligen bara medelmåttig motionär men upplever att jag är i bra form och jag är ändå ute och springer ca 5 gånger i veckan året om.

Jag tror också att det här med bålstyrkan kan vara en faktor. Jag började slänga in ett par yogapass här och där i höstas med tanke om att det skulle hjälpa mig med andningen och rörligheten (vilket det också gjort). Men sedan jag började fokusera mer på de poser som främjar bålstyrka har jag märkt en klar förbättring med hållen! Kan fortfarande känna av det men det bryter oftast inte ut längre utan blir mer av en känning.

På min senaste halvmara kände jag av det lite efter 12 km men istället för att tänka att det var kört tänkte jag att det får gå som det går - jag kan bara försöka hålla min rytm och göra mitt bästa - och det gick över och jag krossade mitt tidigare PB med nästan 10 minuter utan några fler besvär med håll under loppet. Jag tror att ju mer uppmärksamhet man ger håll desto värre blir det - men det finns ju grader av det och ibland är det ju svårt att ignorera det och slappna av när kroppen bara vill spänna sig.

Det är kanske för tidigt för tidigt att ropa hej redan nu men jag tror verkligen att det här med ökad bålstyrka hjälpt mig att få bukt med hållen och att hantera den bättre när den väl kommer. Är ingen gymälskare så jag har bara kört på yoga och lite armhävningar.

(Sorry för eventuell dubbelpost, skriver från mobilen och verkar inte kunna redigera inlägg härifån).
#13
31 maj 2016 kl 19:58
Gilla
Vinterlöpning kan ju vara hur härligt som helst! Känslan av att springa i en tunn jacka och bli varm och svettig trots att det är snö på marken är helt fantastisk. Och som flera andra får även jag en kick av att trotsa bister väderlek och ge mig ut ändå. Det om något är ju kärlek till löpning - och blir ofta helt oförväntat bra pass.

Vad gäller det där med att förbli nykär i löpningen länge så tror jag en bra grej kan vara att inte stirra sig blind på tider och tävlingsresultat i framtiden. Det är lätt att hamna där, och om det någonsin börjar kännas som om löprundorna i första hand handlar om att prestera och leva upp till något är det nog viktigt att komma ihåg varför man springer. För att det är skönt, roligt och någonting man mår bra utav.

Angående skador håller jag med alla andra. Det gäller att löpa klokt och trappa upp mängd och intensitet sakta men säkert, och att lära sig lyssna på kroppen. Att ta en vilodag (eller fler) ibland om det behövs, även om det är trist när allt man vill är att springa.

Vad kul att du hittat glädjen i löpningen! Du har nog mycket roligt framför dig. :)
#14
5 juni 2016 kl 19:24
Gilla
#15
6 juni 2016 kl 17:07
Gilla
#16
25 juni 2016 kl 23:22
Gilla
#17
12 juli 2016 kl 12:47
1 Gilla
Vad kul! Klart du skall köra!

Jag hade aldrig sprungit mer än 13,5 km innan min första halvmara som trots det gick galant.

En fördel med det är ju att man inte vet exakt på sekunden vilken tid som är rimlig att klara - det vill säga man får ett lopp utan tidspress. Tycker iallafall jag kan vara skönt emellanåt.

Har sprungit flera halvor sedan den första men kör nästan aldrig mer än 10 km på träning. Det funkar ändå. Jag tror du kommer få en härlig och peppande löpupplevelse! Det är ju kul när loppen verkligen skiljer sig från de vanliga rundorna, t ex genom att vara betydligt längre.
#18
13 juli 2016 kl 21:38
Gilla
Juli. Jag tycker om att springa i alla väder men blir väldigt seg i hög värme.
Hösten är dessutom min absoluta favoritårstid för löpning och vilar jag i juli är jag nog fräsch och på väg mot något slags form igen mot hösten. (Föreställer jag mig, har aldrig provat på någon riktig löpvila).
#19
3 september 2016 kl 13:35
Gilla
Jaha, då står man här och är sur och besviken över att inte kunna vara med på dagens lopp. Hade tänkt drämma till med ett PB men istället fick jag halsont och lätt feber och efter mycket velande fick jag motvilligt avstå. Jag som alltid springer hur ont jag än har osv. Men halsont skall man ju vara försiktig med har jag hört.

Nu är jag iallafall sjukt revanschsugen. Helst vill jag anmäla till ett nytt millopp så fort som möjligt. Har hittat några alternativ om två veckor, men min undran är, är man i OK form tills dess igen? Det är förstås individuellt men jag som är förkyld en gång vart tredje år har ingen koll på hur det funkar. Det här känns som något ganska lätt som säkert är över i övermorgon igen. Kroppen känns rätt pigg osv. Är det rimligt att tro att jag skall vara i form igen om två veckor? Frågar eftersom de lopp jag tittat på stänger anmälan i dagarna. Har ingen lust att bara flåsa mig runt 10 km utan vill ändå kunna känna att jag vågar och kan ta ut mig.
#20
3 september 2016 kl 19:44
Gilla
Tack för svar! Det låter ju lovande. Då vågar jag mig nog på att satsa på nästnästa helg istället.
Man blir ju genast lite gladare igen.

Angående efteranmälan, är det något som i regel erbjuds i ej fulltecknade lopp? Försökte googla info om det också men långt ifrån alla arrangörer verkar ha någon info alls om detta.
< < < 1 2 > > >