Foruminlägg av Kenan Mujezinovic

#1
19 september 2016 kl 13:06 Redigerad 19 september 2016 kl 13:11
Gilla
Hej!

Jag började löpträna med en skola för ca 4 månader sen. Då kunde jag knappt springa 2 km. Träningen har dock flutit på bra, och sprang mitt första lopp på 7 km för 3 månader sen, på tiden 47 min. Det var då jag insåg hur mycket det var psykiskt ang löpning. Sen har jag tränat på rätt så bra, har sprungit 19 km som mest på träning.

5-6 km brukar jag springa med medeltid 6:20, och då brukar den sista km vara runt 5:30. Detta gör jag två ggr i veckan.

På Lördagar springer jag långpass. På 19 km så sprang jag 7:00 som medeltid.

Igår sprang jag mitt första halvmaraton i Sarajevo, och hoppades på 2:15 - 2:20 som sluttid. Dock så tog jag helt slut efter 10 km, och jag fick tiden 2:38 till slut. Riktigt besviken, men jag ska springa halvmaraton i Zagreb om 20 dagar, så har ni tips och råd på hur jag ska göra för att förbättra mig?

Väger 103 kg, så att gå ner i vikt är ett måste, men hur ska jag lägga upp träningen?
#2
19 september 2016 kl 14:57
Gilla
Tack. Igår var jag riktigt besviken, men nu börjar alla känslor smälta in långsamt, och jag är glad och stolt över min resa. Har även gått ner över 10 kg på vägen.

Jag försöker komma på varför jag tog slut så snabbt, och ska försöka fundera på det i några dagar. Att satsa på 2:30 i Zagreb låter vettigt, speciellt då banan i Sarajevo hade två rejäla uppförsbackar, medan Zagreb ska bara rätt så plant.

Ska lägga in 2 långpass fram tills dess, och även träna intervaller 2-3 ggr i veckan.

Har även anmält mig till halvmaraton i Ljubljana, som är om 40 dagar, men vi får se hur jag gör med den, kommer bestämma mig efter Zagreb.
#3
19 september 2016 kl 15:40
Gilla
Ok.

Långpass på 5-6 km eller 8-9?

Och en fråga till, om jag går ner 5-6 kg, kommer det ha stor påverkan på min prestation? Just nu väger jag 103, så om jag hamnar på 98, kommer det vara mycket lättare för mig?
#4
19 september 2016 kl 15:57
Gilla
Tack. Jag skrev fel, menade självklart distanslöpning, hur långa dom ska vara?
#5
19 september 2016 kl 16:58
1 Gilla
Ok tack.

Jag skrev in mig i en springskola i Sarajevo, och vi tränade 2 ggr i veckan 5-7 km, och på Lördagar långpass (började från 9 km och ökade med 2 km varje vecka, upp till 19km). Jag körde även styrketräning 3-5 ggr i veckan, men slutade ca 10 dagar innan loppet med det.

Ska försöka hitta en bra träningsschema och satsa på en bra tid i Februari, då palnerar jag att springa halvmaraton i Split.

Jag förstår att det tar tid, blev bara besviken då jag tog helt slut. Jag antar att jag sprang för snabbt i början, loppet börjar med en uppförsbacke som är ganska brant och ca 2 km lång, och på slutet så finns det en, mindre brant, 3 km lång. Måste varit den första jag slösade på all min kraft.

Tittar jag på min garmin connect så ser jag att jag slog ett rekord igår under halvmaraton, jag sprang 10 km på 1:06:58 dvs 6:42 min/km.

Ska träna hårt nu, och göra mitt bästa i Zagreb och försöka satsa på 2:30.
#6
19 september 2016 kl 20:45
3 Gilla
Jag har bott i Bosnien i över ett år nu, men flyttar till Prag snart. Såg massa människor springa och skratta i en park för 4 månader sen, tog en bild på dom och hittade på nätet att det var en springskola. Signade upp, och orkade knappt springa 2 km första gången.

Idag, 4 månader senare och 10 kg lättare så har jag sprungit min första halvmaraton. Och skolan anordnar massa roligt resor, och har över 500 medlemmar som även reser på egen hand, så det kommer bli många Balkanlopp inom den närmaste tiden.
#7
20 september 2016 kl 11:17
Gilla
Tack för er input.

Ska göra så, låta det ta sin tid. Jag är helt förälskad i löpning och allt runt omkring.

ska springa halvmarathon i Split och Ljubljana och bara njuta så mycket det går, som är om 20 respektive 40 dagar, sen ska jag sätta upp en plan.

Har kikat på träningsplan här, och halvmaraton på 2 timmar (http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=25) verkar vettig och det är ej så stor skillnad mot det jag tränar idag, om jag kikar på kilometer, och ska träna inför halvmaraton i Split som är i slutet av Februari.

Igår hade jag världens träningsvärk i benen och även ryggen, mest i traps, men kunde knappt röra mig, idag är det lite bättre, men det gör fortfarande ont. Så jag måste verkligen ha tagit ut mig helt då ingen annan i gruppen har träningsvärk i ryggen.

Tack för alla tips och råd, det känns mycket bättre nu =)
#8
10 oktober 2016 kl 11:45
9 Gilla
Bild uppladdad av Kenan Mujezinovic
Hej!

Jag tänkte bara uppdatera, sprang Zagreb igår och nu är jag sjukt nöjd. Jag hade tur, en av runnigbudy i min skola såg hur besviken och arg jag var, och hon sprang med mig hela vägen. Vi tränade även lite intervaller och liknande på träningen istället för vår vanlig träning.

Första 15 km gick jättebra sprang 6:25min/km som medel sen så började det gå sämre. Runt 17 km så gick jag in i väggen, och trodde att allt var över. Om jag inte haft henne vid min sida, så hade jag garanterat gett upp! Jag hade absolut ingen kraft kvar, hörde knappt nåt, såg stjärnan, höll på och spy och ramla på sidan. Allt jag ville göra var krypa ihop, i fosterställning och sova. Men jag lyckades kämpa mig igenom det med hennes hjälp, och förlorade ca 5-8 minuter där. Sista 500 meter lyckades jag springa och in i mål sprang jag 5:30.

När jag kom in i mål så kunde jag knappt stå, en av våra tränare och min runnigbudy tog mig under armen och gick runt lite med mig, och gav mig socker.

Jag är sjukt glad, stolt och nöjd över denna lopp, jag känner att jag verkligen gav allt jag hade, och förbättrade min tid med 13 minuter.

Lärde mig sjukt mycket under denna resa, och ska försöka hitta en halvmaraton i december och träna stenhårt inför den, och ha som mål 2 timmar och 17 minuter.

Är det någon som har tips på en träningsschema, 10 veckor som riktar in sig på 2 timmar och 15 minuter? Hittar endast 2 timmar på forumet, och det känns lite för ambitiöst, speciellt under vinter.

Bifogar med en bild när jag precis kommit in i mål och får världens godaste apelsiner att äta :D
#9
10 oktober 2016 kl 11:46
4 Gilla
Bild uppladdad av Kenan Mujezinovic
Glömde nämna, vår selfie med pandan stal också minst 30 sekunder från min tid.
#10
12 oktober 2016 kl 19:22
2 Gilla
Tack alla.

Jag flyttar tillbaka till Sverige i November, och efter att ha funderat lite, så kunde jag inte låta bli att anmäla mig för Ljubljana halvmaraton som är om 18 dagar. Har blivit helt kär i löpning!

Kommer ej jaga nån tid, utan bara njuta, har hört att det är sjukt bra stämning där och mycket publik.
#11
2 juli 2017 kl 10:56
Gilla
Hej!

Jag sprang rätt så mkt förr året, men vinter har ej varit snäll mot mig, och jag har kommit helt ur form. Jag bor nere i Sarajevo, och har anmält mig, som förra året, på följande 3 halv maraton:

Sarajevo 17 September
Zagreb 8 Oktober
Ljubljana 29 Oktober

Jag är helt ur form, och har börjat med programmet 10 km på 60 minuter från jogg.se Blev precis klar med vecka 2, och det är tufft, men jag bör klara det. Har svårt för dom längre distanser, intervaller går mkt bättre, dom kan jag köra på max.

Efter det tänkte jag testa programmet Halv maraton på 2 timmar, men hur än jag räknar och vrider på det, så passar den inte med mina lopp jag tänkte springa. Dom två första tänkte jag springa för skoj skull, på den sista så vill jag gärna testa mina gränser.

Har ni tips och förslag på hur jag bör göra?
#12
3 juli 2017 kl 22:17
Gilla
Ok, tack för bra tips och råd. Gillar att planera lite i förväg då det blir lättare att få upp motivationen, men ska springa klart dessa 5 veckor jag har kvar, så får vi se vad som händer då.
#13
26 februari 2018 kl 15:38 Redigerad 26 februari 2018 kl 15:50
Gilla
Hej!

Jag ska till Marseille om 3 veckor och springa Milen. 18 mars är det tänkt, och jag har följt "Milen på 60 minuter" schemat: http://jogg.se/Program/Program.aspx?id=31

Idag körde jag vecka 4, distansträningen och jag kommer aldrig hinna klart programmet tills det är dags för loppet. Jag måste ta bort något om jag ska hinna men jag har ingen aning vad. Jag ska försöka köra 4-5 pass i veckan nu, och det bör inte vara några större problem.

Men har ni tips på vad för pass jag kan strunta i, som inte kommer ge mig så mkt, nu när jag ändå måste ta bort nåt?
#14
26 februari 2018 kl 20:43
Gilla
Har gått runt och kollat på skor i 2 dagar nu och bestämt mig för React. Testar 44 i affären och den känns underbar men för liten tyvärr. Och så klar så såldes den sista 45 igår och dem vet inte när nästa sändning kommer :(

Ska tilläggas att jag bor på Malta så finns endast en affär här som säljer dem.

Nu står valet att köpa ett par Adidas boost for 1000 kr eller vänta tills dessa kommer in :(
#15
27 februari 2018 kl 07:25
Gilla
Ok tack. Ska slänga in 5 pass i veckan det är inga problem. Kommer ändå inte hinna programmet, vilken jag tycker är riktigt bra då jag ej sprungit på ett år.

Intervaller tycker jag är roligast så ska fokusera på dem, och lägga in ett långpass till, då jag tycker dem är svårast.

Tack för era svar =)
#16
5 mars 2018 kl 20:32
Gilla
Bild uppladdad av Kenan Mujezinovic
Hej!

Förra året när jag sprang mkt så började det "knäppa" i höften. Det gör inte ont, men det känns obehagligt. Har frågat flera löpare och även PT men ingen hade svaret. När jag slutade springa så försvann det.

Men nu har jag börjar träna igen och har siktet på Moskva maraton om 7 månader, men flera andra lopp på vägen dit.

Så min fråga är om det är nåt jag bör kolla upp, och i så fall var? Jag har även pratat med några läkare på deras privattid ang det, och de visste inte vad det var, men förmedlingen inget farligt.

Någon här som haft samma och kan ge tips och råd?
#17
5 mars 2018 kl 20:40
Gilla
Och vill även tillägga att det är inte under tiden jag löper utan efteråt jag känner av det, och det gör inte ont, men känns obehagligt.

Tror det är Snapping hip syndrome, men vill dubbelkolla om någon känner igen sig och vet vad det kan vara?
#18
16 maj 2018 kl 20:38
Gilla
Förlåt, missade detta svart helt.

Har du någon namn på träningsprogrammet eller länk?
#19
25 juni 2018 kl 21:58
Gilla
Har köpt en Gear S3 och är ute efter bra appar att följa löpningen med. Har innan haft forerunner 225 och var riktigt nöjd, speciellt med webappen där man kunde lagra alla löpresultat.

Ni som har S3, vad använder ni för app?
#20
31 januari 2020 kl 11:05
Gilla
Hej!

Jag och tvä bekanta har som mål att springa New York 2021. Vet att jag är ute i god tid, men vi vill stanna i USA i ca en månad, så vi behöver endast startplats. Ser att de flesta säljer paket. Vi kommer så klart testa på lottningen också, men det är liten sannolikhet att alla 3 får startplats.

Vila är era bästa tips för oss att ha så stora chanser som möjligt att köpa startbiljetter så billigt som möjligt?