Foruminlägg av Jonas Jehander

#1
26 mars 2018 kl 13:35
Gilla
Första inlägget på detta forum! Har försökt söka för att se om någon annan är i samma situation, men inte hittat.

Jag har bästa tid på halvmaran strax över 1'20 och gjorde förra säsongen tre halvmaror mellan 1'20-1'22 utspritt över säsongen. Huvudsakliga målet är att springa <1'20 i år, men det stör mig lite att jag på 10 k har svårt att göra så värst mycket snabbare snittfart än halvmaran. Mitt pb på milen ligger bara strax under det snabbaste milavsnittet på halvmara.

Någon annan som är i liknande situation? Vad göra? Känns spontant som att jag kanske borde köra mer i farter ner mot 3'30 tempo (och kanske ändå snabbare och kortare intervaller?) men det kanske är kontraproduktivt med avseende på halvmarathon?

#2
27 mars 2018 kl 13:31
Gilla
Tack för alla svar!

Jag upplever att jag med lite träning kan springa milen på runt 40 minuter, och har tidigare tänkt att man kanske har ett tempo i kroppen.

#4 kan vara så. Jag har inte sprungit helmara på asfalt, men väl många traillopp över 4 mil. Upplever nog att jag kan mata på ganska bra. Samtidigt upplevde jag när jag var yngre och spelade handboll att jag var kvick (är 176 lång och inte alltför kraftigt byggd)...

# 2's rekommendation ovan ser ut att vara en bra idé. Jag tolkar dem som att man kör två kvalitetspass i veckan varav ett som är typ tävlingsfart 10 k och ett som är tävlingsfart på 21 k. Är det rätt uppfattat?

Mitt främst mål i vår är inte 10 k utan 21.1 k

#2 igen, intervaller under 2 minuter är det tänkt i överfart? Typ i mitt fall 3-3'20 min/km ?
#3
27 mars 2018 kl 16:05
1 Gilla
#9 Det låter som en bra idé tycker jag. Har läst ganska mycket om Renato Canovas upplägg och han betonar ju vikten av att köra specifik fart i de mängder som motsvarar typ tävling. Sugen på att testa det. Inför förra säsongens halvmaror körde jag väldigt mycket lugn träning och så ett antal veckor med 1 pass i tröskelfart och 1 pass lite kortare intervaller. Tror att jag kanske saknar hårdheten man behöver för milen... Fler lopp på korta distanser är en sak jag funderat på att lägga in i vår också.