Foruminlägg av Emma

#1
28 september 2017 kl 08:17 Redigerad 28 september 2017 kl 08:26
Gilla
Hej!
Jag har blivit klassad som övertränad och har nu totalvilat från träning i snart två månader. Det är tänkt att jag skall få börja träna igen från och med nästa vecka.
Jag är otroligt envis och dålig på att lyda min kropps signaler. Jag tränar ca. 7-12 gånger i veckan, går på idrottsgymnasium och elitsatsar på orientering.
Då det var som värst var jag på väg att svimma efter varje träningspass, jag mådde illa och kunde vara helt utmattad efter en lätt morgonlänk på 30 min. Även vardagliga sysslor var tunga eftersom jag var så utmattad. Jag brukar göra ett ortostatiskt test varje morgon, vilopulsen var och är normal, men när jag steg upp steg pulsen nästan till 150 och sjönk aldrig (vanligtvis brukar den stiga till ca. 80). Har varit hos idrottsläkare och uteslutit att det skulle vara något annat än överträning. Enda som kunde konstateras hos läkaren var att mitt EKG visade tecken på att jag har "gasen i botten" som läkaren uttryckte det.
Så till min fråga: Allt annat känns bra, vilopulsen normal, återhämtningen fungerar (konstaterats med hjälp av firstbeat), jag känner mig pigg och det går bra att gå promenader, och pulsen är normal under promenader. MEN min puls stiger fortfarande till nästan 150 varje morgon!? Så kan jag faktiskt börja träna nästa vecka? Någon som har liknande erfarenhet? Det känns osannolikt att pulsen plötsligt skulle börja sjunka om den inte gjort ett enda framsteg under två månader. Snälla hjälp mig, jag är helt förvirrad och ingen har hittills kunnat ge ett ordentligt svar på mina frågor. Tack på förhand!
#2
29 september 2017 kl 15:31
Gilla
Tack för ditt svar!
#3
30 september 2017 kl 19:49
Gilla
Ja du förstår mig rätt. Pulsen är hög ca. 60min på morgonen men lugnar ner sig efter att jag cyklat till skolan/gjort något som annars också höjer pulsen lite. Om du syftar på när den börjar sjunka då efter en stund, så skulle jag säga att den hackar sig ner, ibland små dalar.
Mäter pulsen med pulsbälte, har testat mäta med 3 olika och alla visar samma och dessutom brukar jag checka med fingrarna mot halsen för säkerhets skull, så felmätning är inte en möjlighet.
#4
3 oktober 2017 kl 20:16
Gilla
Tack för era svar! Skall prova på era tips.
#5
1 mars 2018 kl 20:12
Gilla
Jag har haft en jobbig period med överträning, men börjar nu fundera på hur jag skall börja träna när jag väl kommer igång igen.

Överträning belastar ju nervsystemet, men trots det får jag från många olika håll höra att det är styrketräning jag allra först skall börja med (obs! inte styrketräning med tyngder, utan övningar med egen kroppsvikt). Jag har för mig att styrketräning belastar nervsystemet, så jag förstår inte varför det är styrka jag skall börja med då, om mitt nervsystem är i dåligt skick. Är tanken att man inte blir andfådd av styrketräning?
Har jag helt fel? Hur tänker ni och hur skulle ni göra? (jag är uthållighetsidrottare)
#6
2 mars 2018 kl 14:06
Gilla
Bra, då vet jag bättre! Tack för era svar :)
#7
2 mars 2018 kl 14:07
Gilla
Bra, då vet jag bättre! Tack för era svar :)