Foruminlägg av Tor Pöllänen (Next Level Running)

#1
12 januari 2018 kl 13:04
Gilla
Jag anser att du ska springa som känns mest naturligt för dig (alltså det steg du använt hela livet!) när du väl är ute och springer. Allt för mycket tankar och försök till det perfekta löpsteget gör ofta att en spänner sig och blir supertrött i en given muskelgrupp - med en skada som tack för besväret. Att på ett strukturerat sätt arbeta med sin löpteknik vid sidan av de vanliga löppassen är dock något jag verkligen kan rekommendera!

Löpteknikträning kan ge stor förbättring för din löpekonomi och sedermera en reell tidssänkning.

Din löpstil är ju dock något som du nött in under hela ditt liv och ska därför inte försöka förändras allt för aktivt. Exempelvis är klassikerna "att medvetet försöka springa mer på tå" när du är ute och springer inte att rekommendera - detta ger snarare en negativ effekt då din löpning knappast bli avslappnad.

Att rekommendera är istället att genomföra återkommande och tekniskt väl utförda löpskolningsövningar (låt säga två ggr i veckan) och på så sätt sakta men säkert bygga upp styrka och koordination samt skola in ett nytt rörelsemönster. Detta kräver lite tålamod och i början en del coaching - men ge det lite tid och du kommer flyga fram till sommaren! :)

/Coach T
#2
12 januari 2018 kl 13:22
2 Gilla
Hej Marcus,

Nyckelorden för dig med din skadehistorik är: Skynda Långsamt! Trappa upp träningen successivt och överdriv alternativträningen initialt. Använd Maran i April som en morot - men låt inte loppet stressa dig att göra nåt dumt. Det kommer många roliga lopp framåt där du kan göra dig själv rättvisa.

Behåll farten i löppassen - alltså låt intervallpasset vara kvar (oftast springer en med bättre löpteknik i högra farter). Din häl låter ju snarare som en förslitningsskada vilket får mig att tro att det är mängden du ska vara försiktig med initialt. Långpass/distanspass på cykel/crosstrainer låter smart tycker jag! Kan även rekommendera vattenlöpning med en s.k. wet-west som håller dig flytande. Ingen belastning på hälen och du kommer väldigt nära ett löpsteg i ditt rörelsemönster - dessutom är det lätt att hålla uppe pulsen.

Du har onekligen mycket löpning i kroppen - så att ta dig igenom Paris på ett bra sätt gör du med eller utan supermånga löpmil under jan-mars 2018. No biggie.

Mvh,
Coach T