Foruminlägg av Perra Kay

#1
18 mars 2018 kl 18:16
Gilla
Bild uppladdad av Perra Kay
Efter en långtur (18km i 5:10/km) i mina Saucony Kinvara 7 och inspektion av skosulorna (se bifogad bild), blir man lite fundersam.

Är det något väldigt galet med min fotisättning, eller lyfter jag inte på fötterna tillräckligt?

Jag har aldrig gjort en riktig kontroll av mitt löpsteg, och springer med neutrala skor. Målet är att kunna springa med skor med lågt drop och så lite dämpning som möjligt, då jag tror att man inte ska behöva "padda upp" och skydda fötterna och leder i onödan.

Borde jag byta skor - av anledningen att jag har fel typ, snarare än att de är slitna - eller försöka ändra mitt löpsteg något?

Tacksam för svar och synpunkter på vad denna typ av slitning kan betyda.

#2
18 mars 2018 kl 20:07
Gilla
Tack för ditt svar Irene!

Egentligen vill jag inte byta löpsteg, om jag inte måste... Men undrade om någon känner igen slitningen, och vad det kan bero på.

Försöker att landa mitt på foten, mer framåt än mot hälen, med foten rakt under kroppen, och tycker det känns bra. Men det kanske är något fel jag gör, eftersom jag sliter så på sulorna?

När det gäller skador så har jag haft problem med löparknä, men har som mål att motverka det med vila mer och bättre, och variera löpträningen. Kör också alternativ träning, som cykling, styrketräning, yoga och stretch.
#3
19 mars 2018 kl 07:59
Gilla
Tack alla för era svar.

Det känns lugnande att fler har samma typ av symtom och sliter sulorna på ett liknande sätt.

När det gäller drop och mängdskorna så får man kanske prova sig fram där. Man vet dock inte vad man ska ha riktigt och vilken faktiskt effekt det har på ens träning, och ifall det kan innebära en skaderisk att byta.

Löparkna som jag haft några gånger kanske dock inte är så relaterat till vilka skor man har (utan snarare stelhet/orörlighet, svaghet i olika muskler, mm) eller är någon av annan uppfattning?
#4
19 mars 2018 kl 15:04 Redigerad 19 mars 2018 kl 15:05
Gilla
@Irene - tackar, det är nog så jag uppfattat det också.

@Henrik - det blev nog inte så bara efter den rundan, men det var då jag kollade.

@Emil - när du säger det så, är sulan ganska "skummig" av sig. Kanske för klen för asfalt, vilket i så fall är märkligt...

Fick samma slitning på högerdojan med ett par Asics för 2 år sedan, men tänkte då att mitt löpsteg med högern var onaturligt på något vis - för att jag var nybörjare, och att skorna i sig hade för hög sula, med mycket "paddning".

Någon som har erfarenhet av att olika märken här bättre eller sämre kvalitet på sulor? Kanske ett sätt för att se till att vi löpare köper nya skor med jämna mellanrum? :)
#5
24 augusti 2018 kl 12:37
Gilla
Den senaste tiden startar varje träningspass med en jobbig och molande träningsvärk i nedre delen av magen.
Under naveln och ner till ljumskarna. Värken finns där oavsett om jag kört lugna långpass eller hårdare intervaller.
Är vältränad i övrigt, men vet med mig att jag slarvat med specifika mag- och bukövningar den senaste tiden.

Känner ni igen symptomen och vad är botemedlet? Vilka övningar bör jag fokusera på?

Tack på förhand!
#6
18 september 2018 kl 22:32
Gilla
Tack för era svar, verkligen intressanta!

Ber om ursäkt att det tagit tid, notifieringen på nya inlägg verkar inte ha fungerat som det ska.

@Tommy: Känner igen mig till 100% när du beskriver nysningar, att det gör ont att ta sig ur sängen eller göra situps/leg raises.

Tror du att en naprapat kan knäcka bort höftlåsning också, eller behöver det vara en sjukgymnast?
Vilka övningar blev du rekommenderad att göra?

@Ante: Hur gick det med ditt återbesök, har det blivit bättre?
#7
19 september 2018 kl 18:48
Gilla
Tackar så mycket Tommy!

Tid är bokat hos naprapat nu på måndag, och kommer sätta igång med övningarna ikväll.

Kändes lite bättre i morse när jag sprang, när man är inställd på att det "bara" är en låsning, och att rehabövningar hjälper, jämfört mot att det skulle kunna vara en inflammation eller överbelastningsskada.
#8
20 september 2018 kl 07:33
Gilla
Testade övningarna som Tommy föreslår i går kväll.
Man kanske inbillar sig, men jag tycker redan det känns lite bättre.

Kommer fortsätta fram till, och efter, naparapatbesöket på måndag, samt lägga in styrketräning i normala rutinen.

#9
5 oktober 2019 kl 17:48
Gilla
Bild uppladdad av Perra Kay
Har väldigt ont i i ett knä, trots att jag har träningsuppehåll på en och en halv månad. Det senaste som gjordes i löpväg var Ultravasan 90 där jag tog ut mig väldigt mycket. Hade ingen specifik smärta i knät efter loppet, utan det har kommit den senaste veckan.

Det största problemet sitter bak i knävecket. På natten kan jag inte röra benet utan att det gör djävulskt ont. Både när det är utsträckt och böjt. När jag vaknar kan jag inte sträcka ut benet fullt, och haltar när jag går. Efter att knät blivit lite varmt och man "knäckt" till det så känns det lite bättre. Knäckningen tror jag är ett undertryck som släpper. Innan dess är det som att benet ska vika sig om man försöker sträcka det fullt ut, eller överflexa. Även när knät blivit varmt och efter stretching känns det vid full flexning att något är fel, även om det gör lite mindre ont.

Det andra - som kanske hänger ihop - är att jag känner en knöl på utsidan av knät (se bild), som känns som en ärta eller dylikt. Den gör inte ont direkt men går att flytta runt genom att man masserar kring den. Bägge symtom sitter i ett knä, och det andra känns helt normalt.

Kan det vara en kombination av vätskeansamling och löparknä?
Tacksam för tips och råd om rehab!
#10
5 oktober 2019 kl 22:16
Gilla
Tack för ditt svar Irre.

Har ett inbokat besök hos fysioterapeut/sjukgymnast, men första lediga tiden är om tio dagar. Söker därför hjälp/tips/råd om självmedicinering tills dess här, då jag vet att det finns många kunniga medlemmar, med erfarenhet av löparrelaterade skador.

Ytterligare information gällande åkommorna är att det gör ont i knät när jag sätter mig på huk och har benet helt ihop - dvs, så att vaden tar i baksida lår. Då är känslan att det är för trångt i själva knäleden.

Är med på att det är svårt att ge en korrekt diagnos via ett forum, men är ändå tacksam för hjälp och tips.
#11
7 oktober 2019 kl 08:05
Gilla
Tack för era svar.

Stretchade vader, baksida lår och sätemusklerna igår och promenerade i raskt takt för att få tillströmning till knät. Efter kändes det mycket bättre och man kunde gå normalt och sträcka ut knät i ytterlägena och det gjorde inte lika ont.

I natt och morse hade man ont igen efter att ha stelnat till. På vägen till jobbet i nedförsbacke var det ingen lek. Benet höll på att vika sig och fick stanna flera gånger. Gjorde riktigt ont och framstegen igår var som bortblåsta... Men det tar antagligen tid och man får fortsätta att stretcha, röra sig och använda liniment.

Tror också på att vara aktiv och hålla igång senor, fästen och muskler istället för att bara sitta och vänta på att det ska bli bra.