Foruminlägg av Jonathan Flod

#1
27 mars 2018 kl 19:33
Gilla
Tjena!

Kul att du anmält till din första IM och även att du valt Barcelona. Jag ska själv köra Barcelona till hösten och ser fram emot den!

På det stora hela kan man väl säga att det finns två aspekter av det hela, antingen så vill du optimera allt inför ditt stora lopp i Oktober eller så vill du utnyttja säsongen och faktiskt passa på att tävla under de få månader som går att tävla. Mina första år försökte jag köra så mycket som möjligt och det var skitkul, inget snack om saken. Problemet var att du blir sliten, inte minst mentalt. Men om de där extra 5% på en tävling inte spelar så stor roll så är det grymt kul att köra så mycket som möjlit och lära sig så mycket som möjligt. Med detta som bakgrund ska jag försöka svara på dina frågor.

1. Spontant tycker jag det är bra att hålla igång alla grenarna under hela vägen fram till tävlingen. Risken med att trappa upp löpningen specifikt är att du drar på dig någon löprelaterad skada. Fördelen med triathlon är annars just att du har möjlighet att balansera ut träningen.

2. Här spelar det jag skrev ovan in. Om du tror att det blir ball och en kul grej så ska du absolut köra om du tror att du orkar. Men det blir, som du nämner ovan, inte särskilt triathlonspecifikt så försök att inte bli alltför sliten så du tappar träning i övrigt p.g.a det.

3. Det fungerar, inget snack om saken. Men du kommer med största sannolikhet inte att leverera på topp. Tänk på att en hård tävling bryter ner dig och det kommer du märka väldigt tydligt efter IM Barcelona. Första passen efter att du tagit din välbehövliga vila känns alltid bedrövliga :). Men om du vill tävla mycket och tycker det är kul så tycker jag du ska köra!

4. En HIM 5 veckor innan kanske inte är helt optimalt, jag hade försökt klämma den typ 8 veckor innan huvudmålet. Men om du kör loppet som ett träningspass --> inte går max i varje gren utan snarare försöker hålla din tilltänkta IM-intensitet, så tror jag det går bra.

Hoppas träningen går bra!
/Jonathan
#2
6 december 2018 kl 10:44
Gilla
Det beror helt på var du har dina största förbättringspotentialer. Om du simmade på 1:30 så är det lätt att kapa 10 min, om du simmade på 1:00 är det givetvis mycket svårare. En effekt av förbättrad cykelform är ofta att du kan springa bättre efteråt, så om du känner att du inte fick ut hela din löppotential så kan det bero på att du cyklade över din förmåga o.s.v.

Har du gjort en nedbrytning och analys över årets lopp och vart du rimligtvis har lättast att hämta tid?

Angående din fråga om upplägg i övrigt så är kontinuitet ordet du letar efter, det behöver inte vara ett perfekt upplägg men om du kan köra det utan avbrott hela vägen fram till Kalmar nästa år så kommer du garanterat vara bättre. Så hitta en bra mix av lätt och hård träning som funkar i din vardag och som gör att du är sugen på att träna kommande månaderna utan att tröttna så är du nåt på spåren :).

Lycka till!
#3
6 december 2018 kl 16:02
Gilla
Jag har samma problem, kan inte importera mina pass från Strava. Använder den av samma skäl som du, att jag inte får ordentlig import från GC.