Foruminlägg av Hannah Karlsson

#1
18 april 2020 kl 11:22
Gilla
Hej, jag är 34 år gammal, höll på med friidrott i 15 år (Sprint och hopp) men slutade för snart 15 år sedan. Aldrig sprungit långt, även om jag försökt många gånger.
När jag höll på med friidrott hade jag problem med någon form av ansträngningsastma och jag svimmade ofta. Mediciner hjälpte inte. Hade också ofta problem med hälsenor, benhinnor och knän. Var väl anledningen att jag slutade.
Har många gånger försökt börja springa, för egentligen älskar jag det, känslan av frihet och att springa ute i naturen är verkligen min dröm. Men jag har så svårt att gå ut lugnt. Jag är den som kan börja med intervaller i en mil flera gånger i veckan, tills jag skadar mig (antingen hälsensinflammtion, benhinneinflammation eller knäproblem) och slutar.
Skulle behöva hjälp att hitta ett upplägg som passar, jag har en 15-20kg övervikt också, som jag givetvis vill bli av med. Tränar styrketräning sedan januari, 3-5 ggr/vecka. Inte sprungit på länge men köpte mig ett par bra löparskor för nån vecka sedan och "sprang" (lätt jogg/gång) 2,6km på 18min. Så där är min nivå.
Någon som har några bra tips och råd? Hur lång tid tar det för någon i min form att komma i form till en halvmara? Vill gärna ha ett rimligt mål att jobba mot.
#2
19 april 2020 kl 10:17
1 Gilla
Tack för era svar!
Vad gäller matbiten vet jag inte vad jag ska göra, jag är lakto-ovo vegetarian och äter i princip bara ägg,grönsaker frukt, fullkornsprodukter och ost. Äter aldrig godis, väldigt sällan fika, läsk och alkohol. Äter mycket nötter och frön och nyttiga oljor i måttliga mängder. Så skulle väl säga att jag äter nyttigt, men förmodligen för mycket! Min stora faiblesse är väl ost, men försöker att äta måttligt av det också och inte varje dag. Inte räknat kcal på länge men kanske får börja med det.
Vad tycker ni om crosstrainer? Jag har en hemma, vi har ett helt gym, och tycker själv det är ett bra alternativ då det är skonsamt mot knän och så. Men går den använda i ett löpprogram, och isåfall hur? Eller ska den vara som ett komplement på de dagar man inte springer?
Har tänkt fortsätta med styrketräningen men kanske färre dagar, vill inte träna för mycket heller. Just nu studerar jag på distans så kan lägga upp min träning lite hur jag vill, men blir mest förmiddagar då sonen är i skolan.
Är det orimligt att satsa på en halvmara i höst? Finns det isåfall några passande lopp då?
#3
19 april 2020 kl 15:07
1 Gilla
Tanken med att ha en halvmara som mål är att anmäla mig och ha något att kämpa emot. Jag gillar att ha mål. Sen är det viktigaste för mig att komma till start och komma runt första gången, inte på någon särskild tid!
#4
28 juni 2020 kl 09:04
Gilla
Har börjat få ibland så det sticker eller knäpper till när jag böjer knäna, ex vid squat, men även i löpning i backar. Det är på utsidan av låret, nästan precis mellan höft och knä. Kan det vara något med it bandet? Aldrig haft det innan. Googlar jag hittar jag bara snapping hip och löparknä, men det här är liksom emellan, alltid på samma plats.
#5
28 juni 2020 kl 16:47
Gilla
Ja precis! Gör inte ont men sticker till när det händer och känns som det bränns en stund efteråt. Första gången det hände stod jag ute och målade, trodde jag blivit stucken av en geting och fick panik (allergisk).