Foruminlägg av Daniel Matsson

#1
23 augusti 2018 kl 19:55
Gilla
Är i lite samma situation och passar också på att tacka så mycket för svaren. Har faktiskt inte riktigt reflekterat över hur mycket marknadsföring det faktiskt är. Som ny så vill man ju inte köpa något som skulle vara fel. Det känns som man ofta slussas till en liten dyrare sko som ska vara den "hetaste" just nu.

Jag provade ut ett par skor i Asics butik för några tre år sedan och där tyckte man att jag skulle ha pronationsstöd i skorna. Tyvärr fick jag problem med löparknä som höll i sig ett bra tag, nästan två år fram och tillbaka. Jag tyckte jag prövade allt möjligt inklusive sjukgymnast som hjälpte till att bygga upp styrka men det återkom likt förbannat efter någon kilometer ändå.

Det var först när jag läste en annan tråd här i forumet om löparknä som någon nämnde att han hade bytt till neutrala skor och att hans bekymmer försvann helt. Jag gjorde en chansning på samma sak för något år sedan och efter bytet så har jag inte haft någon känning i huvudtaget. Om det helt beror på skorna är ju rätt svårt att svara på eftersom det är andra faktorer som spelar in. Men verkligheten är att jag nu kan jogga runt utan att behöva avbryta (och tyvärr inte längre heller skylla lathet på "det gör ont").
#2
26 augusti 2018 kl 14:54 Redigerad 26 augusti 2018 kl 14:56
Gilla
Tack för informationen #15. Kan mycket väl varit så.

Jag passar på att låna tråden eftersom jag är i lite samma situation. Egentligen behövs inga nya skor akut men det kliar ändå rätt rejält i fingrarna. Som folk säger så handlar det ju främst om hur skorna sitter på dina fötter så det är ju rätt svårt för er att säga vad som faktiskt fungerar bra, men det kanske går att få lite idéer vad som finns att välja på.

Jag har nu ett par Mizuno Wave Sky som fungerar ganska bra. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det i häftiga löpartermer men jag kan tycka att skorna känns lite stela/klumpiga om det nu inte är mig det är fel på. Jag har inte sprungit längre (som för mig är runt en mil) i någonting annat så jag har lite svårt att jämföra.

Mina fötter verkar också ha en fetisch för tyget bak i hälkappan. De Asisc-skor jag haft går hål direkt, helt värdelöst. De nuvarande Mizuno-skorna har fungerat bättre men även där har det börjat gå hål och det kan skava lite ibland när man springer uppför. Ser ut som jag har ett litet ben/knöl som sticker ut på båda fötterna så det är nog svårt att undvika helt. Men oavsett så verkar det skilja mellan tillverkare.

Jag har testat runt i några butiker och Mizuno har tydligen en annan modell som heter Rider som satt skönt. Den nya versionen (22) kändes inte lika bra som den gamla (21). Är rädd att det är lite samma sak men det vore ju kanske ett alternativ. Många har pratat om Kinvara som satt ganska bra men man tyckte i en av butikerna inte det var ett bra alternativ då den har lite sämre dämpning och slits fortare. Möjligtvis för att variera med ett par andra skor men jag känner inte att jag är tillräckligt dedikerad än för att rättfärdiga två par skor.

Nike och jag fungerar inte alls. Har prövat 6-7 modeller i olika syften och det känns som någon stått och slagit med en hammare mitt i skon underfrån. Jag testade ett par New Balance också som också satt helt okej men kändes en aning bredare. Adidas brukar passa mig bra och har ju två varianter som heter Tempo 9 och Boston 7 men dessa ser också ganska lätta ut så de kanske faller inom samma kategori som Kinvara.

Finns det något annat som kan vara värt att titta på? Vart drar man gränsen för för "dessa skor har en aning för lite dämpning och rekommenderas inte för någon som nyligen börjat springa"?

Tack på förhand.


#3
27 augusti 2018 kl 14:24
Gilla
#19 Tack så mycket för svaret. Då känns det kanske inte som att det blir någon större skillnad med Wave Rider i sådana fall. Jag ska ta mig till butik någon dag och pröva modellerna som du föreslog. Tack.