Foruminlägg av Johan Egnell

#1
27 augusti 2018 kl 22:07
Gilla
Hej forumet,

Först och främst vill jag tacka för alla intressanta trådar. Jag har smygläst länge men blev medlem nu då jag har en fundering och jag hoppas ni kan hjälpa mig.

Det är så att jag har alltid väldigt låg puls när jag springer.,jag kommer sällan över 170 slag, med 173 som max på tävling (6,5 km) på väldigt kuperad bana.

Springer jag norska superintervaller på 3.45min/km kommer jag kanske upp i 165 slag. En bra dag. Idag sprang jag 10km på 4.43-fart med en medelpuls på 138 slag.

Enligt min klocka ska jag springa milen på 34 minuter och maran på 2.40. Jag ska ha VO2Max på 64. Detta stämmer inte. Jag gör milen på 41 idag.

Vad kan detta bero på? Kan jag verkligen ha en maxpuls som en 50-åring? Eller är jag bara dålig på att ta ut mig? Jämfört med alla bekanta ligger jag alltid mycket lägre. Finns det någon annan där ute med samma ”problem”?

Jag skulle såklart vilka klara av att springa på högre puls, 2.40 på maran hade inte varit fel (höhö). Kommer jag någonsin kunna göra det?



#2
28 augusti 2018 kl 11:41
Gilla
Hej,

Tack för alla svar!

Jag har insett att jag måste mäta min egen puls. Jag antar att någon form av intervaller med avslutning i uppförsbacke borde ge mig någon form av indikation. Eller hur har ni andra gjort?

Jag tror att min vilopuls är relativt låg - ca 50 slag.

Leif - intressant graf du lägger in. Jag skulle gissa på maxpuls strax under 180. Onekligen har jag en väldigt låg maxpuls, dock inte unikt låg. Finns det någon samband som säger att löpare med högre maxpuls generellt presterar bättre?

Daniel - Jag använder klocka med inbyggd mätare. Visst, ibland mäter den lite konstigt men tycker den på det stora hela verkar visa korrekt. Min fru som använder den ibland har t.ex. högre puls uppmätt.