Foruminlägg av mabbe

#1
3 november 2021 kl 07:52
Gilla
Hej alla.
Jag har löpt en del genom åren som glad amatör :) men behöver nog lite hjälp med att tänka rätt kring saker som rör löpning.

Jag springer mest på asfalt, eller ja, nästan bara på asfalt, min löparsträcka hamnar alltid nånstans mellan 7 och 11 km. Vad mer kan vara bra att säga för att få bäst svar från er. Jo, jag är plattfotad (tror det är relevant här). Nu till frågan :

Finns det någon löparsko-typ som är bäst för mig för att inte skada knän, hälsenor etc eller någon sko som man absolut ska försöka undvika.

När jag springer sträcker jag alltid på mig, är lätt framåtlutad, pendlar lätt med händerna och träffen mellan sko och markyta hamnar alltid på övre delen av löparskon.

Amatörlöparen
#2
3 november 2021 kl 08:47 Redigerad 3 november 2021 kl 08:49
Gilla
Jag skriver här i diskussionsforumet i syfte att just få tips, reflektioner från vanligt folk som kan svara på min fråga för jag tycker det e särskilt värdefullt att höra från folk hur dom i sin löpning upplever att olika typer av skor funkar på just asfalt. Visst, det kan en försäljare i butik säkert också svara på men jag avstår från det för det finns risk att en försäljare bara är ute efter att sälja den dyraste skon oavsett mina behov.
#3
3 november 2021 kl 09:37
Gilla
Jo subjektiva åsikter och att folks olika åsikter går kors o tvärs är jag beredd på, men jag får väl bli en hejjare på att skilja agnarna från vetet.
Okej på tal om plattfötterna så har jag mycket rikgigt aldrig fått det diagnosticerat av nån kunning person men jag ser på fotytan att när jag står upp så är hela fotytan i kontakt med marken. Jag tror starkt på att jag är plattfotad, där går jag nog inte bet.

Tack för att du delar med dig av det du kallar för Polariserad träning 80-20%
Det ska jag absolut helt säkert testa vid nästa löptur. Så om jag förstår rätt så om jag testar en löprunda på 7 km så ska jag löpa ca 5,5 km ganska så lugnt o bekvämt o resterande 1,5 km kan jag kuta på ordentligt in i mål. Ska testas!

Sedan frågan om skotyp, där fick jag en fundrare när du nämner att det också beror på min kroppstyp , alltså inte bara mina fotegenskaper.
Jag är 175 lång, ca 80 kg och ser ganska tränad ut. är i form, ingen övervikt nånstans eller så. Rent spontant så spånar jag lite när jag tänker själv sisådär att alternativet helt platt-tunna skor som jag sett vissa springa i, du vet sådana där som nästan ser ut som grodfötter eller som en strumpa med fickor för tårna är nog galet fel för även om foten "får jobba" så blir väl smällen på knäna ändå störst i sådana där hos en plattfotare? Från normaldämpade till jättedämpade gissar jag kanske borde vara mitt spann att röra sig i.. fråga e bara hur tjockt dämpad sko, finns ju en djungel med skor. Hittls har jag bara sprungit i Asics märke.
#4
3 november 2021 kl 14:25
2 Gilla
Jag har fått supermycket nyttig info och hjälp , tack Corben Dallas för hjälpen nu ska jag bara tänka till en del o handla därefter. Stort tack!