Foruminlägg av Jesper

#1
9 oktober 2019 kl 11:08
Gilla
Hej,

Jag får en irriterande smärta längst med tibialis anterior och/eller soleus. Oftast är det som mest smärta vid just soleus. Eller det är vad jag tror i alla fall.

Jag började springa i våras, efter ett par veckors uppehåll pga sjukdom efter sommaren återupptog jag löpningen och det var då denna typ av smärta uppenbarade sig. Jag tror inte det är benhinneinflammation, i så fall hade jag inte skrivit här. Är det någon som känner igen sig i detta? Någon som har tips eller råd för hur jag kan komma till bukt med problemet?

Oftast försvinner symptomen efter 24-48h. Nu var det 48h timmar sedan jag var ute, senast tog jag bara 5 km men jag känner ändå av det lite idag - såpass att jag funderar på att inte springa.

Springer med skor inköpta på löplabbet, medium dämpning. Innan smärtan kom sprang jag en runda som börjar och slutar med 1,5 kilometer asfalt och går 7 km på grus/elljusspår (Skatås), dvs 1 mil totalt. Nu det senaste har rundorna legat runt 5-8 km för att se om det hjälper med lägre volym. Har också sprungit max 3 gånger i veckan de senaste 2 månaderna.

Brukar värma upp med en snabbare promenad och första kilometer i lugnt joggtempo. Avslutar med stretch och rörelseövningar hemma.

Tacksam för alla råd som kan bidra till eventuell lösning.
#2
9 oktober 2019 kl 18:10
1 Gilla
Jag brukar följa en stretchrutin som inkluderar soleus och tibialis. Även bak och framsida lår. Ljumskar, vader, och mobilitetsträning för axlar, bröstrygg osv.

#3
10 oktober 2019 kl 19:10
Gilla
Irre, förstår jag dig rätt att man lyfter båda fötterna samtidigt, dvs att man ställer sig på hälarna och söker någon typ av ansträngning i muskler runt skenbenet?
#4
12 oktober 2019 kl 15:54
Gilla
Kör på dina tålyft här. Det känns som om det biter lite. Så får se hur det utvecklar sig under nästa vecka
#5
14 oktober 2019 kl 16:00
Gilla
Idag hade jag vilat i 7 dygn, kände inget i benen vid normal rörelse. Så jag testade att ge mig ut, denna gång snörade jag dock på mig mina gamla skor, tänkte om det kan ha med saken att göra...

Hur som helst, det tar inte många steg innan kan känner smärtan längst med smalbenet och efter ett par hundra meter är den borta igen. Jag stannar till efter drygt 2 km, tänkte jag skulle filma mitt löpsteg för framtida referenspunkt. Känner att det drar i muskulaturen vid smalbenen så fort jag blir kall. Joggar lugnt 2 km hem igen.

För den som är intresserad finns löpsteget att se här: https://youtu.be/yIQ7NtV6Yaw - där finns en del att jobba på...

Jag får fortsätta arbeta på Irre's föreslagna övning samt mobilitet och flexibilitet till känningarna försvinner igen. Förslag eller andra råd tas tacksamt emot.