Foruminlägg av Andreas

#1
18 juli 2021 kl 21:23
1 Gilla
Jag letar efter tips/tankar/idéer om hur man ska lägga upp träningen mellan två lopp som är relativt nära varandra i tiden?
Jag sprang ett lopp i torsdags (10km) och ska springa nästa lopp (5,5 km) på lördag, alltså är det lite mer än en vecka mellan loppen. Det första var mitt ”peak race” så nästa lopp på lördag är mest för det är kul men visst vill man prestera.
Jag är löpvan och snittar ca 6 mil/veckan senaste två åren så tror kroppen ska klara av lite tempopass mellan loppen men behövs det eller vad för typ av pass är rimligt att ha mellan lopp för att bibehålla en bra nivå och dagsform? Förstår att det är individbaserat men tips välkomnas då jag just nu faller lite i blindo.

Tack så länge!
#2
20 september 2021 kl 14:22
Gilla
Jag sitter och försöker planera mitt träningsår för 2022 och jag har sökt och sökt efter en flack halvmara under våren, helst under april men första delen av maj fungerar också.

Jag har dessvärre gått bet. Eller, jag har hittat Skövdeloppet förvisso, men den banprofilen känns lite sisådär (dementera gärna om någon sprungit det).

Jag provar därför här. Kasta gärna in tips på halvmaror som går i april/maj, det behöver absolut inte vara stora tävlingar men fördel såklart att banan är kontrollmätt osv.

Bör vara i södra delen av landet, typ Karlstad och söderut hela vägen ner.

Tackar!
#3
2 mars 2022 kl 08:53
Gilla
Körde ett intervallpass på asfalt igår eftermiddag (4x4 min med 3 min vila). Kände mig rätt stum i vaderna under passet, tänker att det beror på att förra veckan var högsta totaldistans för detta år.

När jag bad sambon att massera vaderna igår kväll med min flow-gun så ser hon ett blåmärke på vaden (som en knytnäve i storlek). Detta måste ha uppstått i samband med eller efter intervallerna. Visst finns det en lite chans att det har varit där sedan tidigare, men min uppfattning är att det uppkommit efter intervallerna igår.

Masserade och smörjde in det med lite liniment igår kväll, vilket var skönt. Idag är det knappt kännbart men blåmärket är ju där och jag blir nyfiken på varför? Någon som varit med om liknande? Borde jag vila någon/nån dag, även om jag inte känner av det idag?

Hade jag inte lagt märke till blåmärket så hade jag förmodligen kört ett lättare återhämtningspass idag, men nu är jag lite osäker.. Tack!

// Andreas
#4
2 mars 2022 kl 10:25
Gilla
Schysst, tack för bra svar! (Y)
#5
2 mars 2022 kl 12:34
Gilla
Kanon, tack för input!
Får hoppas att det är något litet som är borta om nån dag nu när vinterträningen gått så jäkla bra och det bara är en månad kvar till årets första lopp!
#6
17 augusti 2023 kl 08:11 Redigerad 17 augusti 2023 kl 08:12
1 Gilla
Tyvärr finns det ju ingen quick fix utan man måste ge det tid. Förhoppningsvis har du kört någon form alternativträning så flåset finns, då handlar det "bara" om att vänja kroppen med löpbelastningen igen.

Har själv inte varit borta så länge som två år, men spontant skulle jag bara lägga fokus på att bygga basen igen och vänja kroppen som sagt. Öka volymen försiktigt, när det blir tråkigt att bara springa lugna pass varje vecka så skulle jag kanske addera zon 3-träning och/eller lite backintervaller en gång i veckan fram tills dess att du börjar känna någon typ av form och att kroppen har vant sig. Om det tar två månader eller ett år är nog upp till var och en.

Om du har möjlighet och vill alternativträna skulle jag vilja påstå att ski-erg eller cross-trainer är mest lämpat som alternativ. Ski-erg kan du enkelt förbättra hjärt- och lungkapacitet utan att belasta benen medan cross-trainern är mer löpspecifik än tex. cykling, i alla fall enligt mig.

Framförallt så är det kul att löpa, det är de första veckorna som jag kan uppleva är tråkiga efter ett uppehåll, men så fort man är över den tröskeln så blir det kul igen och det är snarare så att man ser fram mot varje löp istället. För att hålla motivationen på topp så kan jag även rekommendera olika former av löparklipp på Youtube, det funkar alltid för mig när jag behöver en skjuts framåt eller behålla motivationen under någon av alla förskole-förkylningar.

Lycka till!
#7
15 januari 2024 kl 17:29
2 Gilla
Det som känns extra spännande och lovande är att Andreas varit tydligt i poddar (bland annat Spring snyggt) att han inte har gjort några specifika förberedelser, förutom att byta ut ett tröskel-pass till 10x1000 m inför det här loppet. Inte gått ner i volym eller annat alltså. Han kommer ha samma inställning till halvmaran i Barcelona vad jag förstår.

Det borde mao finnas mycket kvar i tanken hos Andreas om han får ladda och träna "rätt" inför ett 10 000 m lopp. Mycket spännande!! Nu är det bara upp till inkompetenta SOK att ta ut honom, helst typ igår redan!
#8
29 januari 2024 kl 08:40
Gilla
Hade samma problem med min 945 för drygt ett år sen.
Jag löste det med ett buntband, filade till kanten där jag klippte av bundbandet så det inte rev mot huden. Lite ovant till en början, men den sitter fortsatt kvar och gör ett fint jobb :D