Foruminlägg av Fredie Posse

#1
5 augusti 2020 kl 17:41
1 Gilla
Kände mig exakt likadan tills jag träffade min sambo som är utbildad coach. Dem ändringar jag gjorde förändrade dramatiskt mitt förhållande till träning och idag älskar jag att träna. Har sedan dess vunnit guld och silver i Svenska Mästerskapen.

1. Sätt ett mål. Helst en tävling. Ville förr inte försöka jämföra mig själv med andra, tills min Sambo fick mig att inse att en tävling inte har att göra med att jämföra sig själv till andra. När man väl har anmält sig till ett lopp är det mycket lättare att hålla sig motiverad. Sen kör man loppet i sin egen takt.

2. Hitta HR Zone och köpte en klocka. Många klarar av av lyssna på kroppen, men det är ännu fler som tränar med en för hög Heart Rate. Insåg själv att att även fast jag kände mig stark under den korta sträckan jag sprungit, var min kropp inte lika glad och till sist ville den inte gå tillbaka till träningen.
Alla har olika HR Zones beroende på ålder och fitness. Men det brukar/kan vara kring:
Row/Run: 130-155 bpm
Cycling: 115-135 bpm
Insåg att jag förr sprang med 180 bpm och trodde det var normalt. https://youtu.be/MALsI0mJ09I

3. Läs mer om att träna med periodization training. För mig tränar jag
Lätt Vecka - Medium Vecka - Hård Vecka
Det ger kroppen tid att återhämta sig och enligt studier får du en boost i fitness om du pushar dig hårt en period och sen tar en lugnare period. Det går också att göra det under veckan. Mån: OFF Tis: Hård Ons: Lätt Tor: Hård Fre: Lätt Lör: Hård + Lätt Sön: Hård. Så ser min vecka ut :).

4. Detta är lite advanced o inte nödvändigt, men jag skulle också kolla in i att träna i ''''training blocks'''' och att ha en period innan en tävling då man kör något som heter ''''taper''''. Googla ifall du börjar tävla.

Som ett extra tips skulle jag hitta en bra sjuk gymnast som hjälper en balansera små muskler som håller kroppen i balans och motverkar skador. Kostar ju bara 200 kr och jag har som stark åsikt att det borde vara lika självklart som att gå till tandläkaren, hehe. Alla borde gå regelbundet till sjukgymnast.

Lycka till! Hoppas du hittar rätt sätt för dig att träna :).