Foruminlägg av Melker Anonym

#1
1 november 2020 kl 22:36 Redigerad 1 november 2020 kl 22:44
Gilla
Hej. Har ganska nyligen börjat springa seriöst, men sprungit 1 - 2 pass i veckan sen i somras. Men nu har jag ett viktigt mål att klara av att springa 3 km (slät) på under 14:00 eller 13:30 så utgår ifrån 13:30. Detta ska jag klara i April 2021. Springer nu 3 pass i veckan, Söndag, Tisdag och Torsdag, med styrketräning måndag och onsdag. Jag har ingen dålig fysik då jag tränat med vikter i över 2 år, innan det gjorde jag annat träning som var bra för min kondition men under dessa två år har jag inte fått mycket konditionsträning. Min fråga är hur skall jag gå till väga för att 100% klara detta mål? Nu skulle jag väl ta slät 3 KM på 16 minuter kanske. Vad ska jag köra för pass och när? Är det möjligt?
#2
2 november 2020 kl 07:35 Redigerad 2 november 2020 kl 07:35
Gilla
Okej, jag gör så då. Tänker att jag tränar mig till 3 km på 14 min och sedan jobbar mig uppåt därifrån, låter det som en bra idé? Samt är det smart att träna med backar inkluderat i min löprunda? Ganska långa och vissa hyfsat branta. Känner att det är extremt mycket jobbigare än platt och pulsen går upp i taket men tiden går ner som tusan också. Bör jag skita i klockan ett tag? Tusen tack för hjälpen!
Mvh
Dumma frågor, står förmodligen i programmet. :)
#3
2 november 2020 kl 12:25
Gilla
Karin, tack så mycket! Och tack för tipsen! Hjälper intervaller mig att bli snabbare? Jag känner att jag är rätt seg även om jag verkligen tar i, kan vara att jag bär på en del muskler, har inte riktigt en ”löparkropp” men är ändå mindre en en del som springer bra mycket bättre än mig. Så intervallerna kan nog göra gott, ska jag vila helt mellan intervallerna, gå eller joggvila?
Andreas, tack för tipsen! Jag har 1 km ifrån mig en helt platt upplyst väg som borde vara ca 3 - 4 km fram och tillbaka om man inte räknar med vägen dit, så kan ju köra det där, och köra mina distanspass eller pass där ja springer längre på rundor med backar osv. Tar nog och testar på den platta imorgon vad jag kan köra 3 km på. Tack till alla för tipsen! Känns som att detta kommer gå bra!
#4
2 november 2020 kl 12:31
Gilla
Björn, såg inte din kommentar först pga strul med internet eller något liknande därför nämnde jag dig ej i kommentaren ovan, men tack du också för tipsen, jag kommer fortsätta med 3 pass i veckan, och köra med 1 dag emellan passen, 2 dagar i veckan kör jag också cykel på gymmet med en ökning i motstånd efter varje minut som också jobbar med syreupptagningen. Men senare när kroppen är lite mer van har jag tänkt att 4 pass i veckan kan vara bättre för löpningen. Tusen tack för dina tips!
#5
2 november 2020 kl 12:54
Gilla
David, tack för informationen, har under en tid nu på dessa 1 - 2 pass i veckan sen i somras jobbat mig upp en del i distans, började springa rundor på typ 2 kilometer medans det nu känns som en barnlek, iallafall jämfört med tiden jag sprang på, men skall fortsätta att öka progressivt i ett lugnt tempo, har erfarenheter från detta fast inom gymträningen, funkar likadant i all fysiskt aktivitet nästan. Tack för tipsen!