Foruminlägg av Kalvsylta

#1
4 december 2020 kl 15:54 Redigerad 4 december 2020 kl 16:05
Gilla
Hej!
Nu är det såhär att det inte är jag personligen som har problemet, utan det är min sambo (kvinna) som har stora problem med att hon får smärta i utsidan av underben vid löpning. Detta är alltså i muskeln som går från foten till knät ungefär, den som belastas när man drar foten "utåt".

Smärtan beskriver hon som "krampaktig", som om muskeln blir helt slut, "bränner". Den kommer smygandes varje gång vi springer och som jag förstår det blir den som allra värst i uppförsbackar. Det skumma är att ibland blir smärtan outhärdlig efter 4km ibland efter 1000m. Vi har även lyckats löpa 10km ihop, och hon hade inga problem under den sträckan. Passet efter gick rätt åt helvete. Detta är så J*kla frustrerande.

Vad har vi redan testat då?
Jo, vi har ändrat löpsteget till ett framfota sådant, med en stegtakt på cirka 180-190 steg i minuten.
Resultat: Bättre, men absolut inte löst.

Byta skor. Vi har testat fyra olika skor än sålänge. Vi har testat minimalistiska 0 drop, ett par salming 6mm drop, ett par Merrell 6mm och ett par Salomon 8mm.
Värst är Salomon skorna, i dom kan hon knappt springa 1km.
Därefter så upplever jag det som att det handlar om dagsform. Ibland funkar vissa skor bra men helt plötsligt funkar dom knappt alls.
Resultat: Vi blir ännu mer vilsna i jakten efter en lösning.

Löpform, teknik:
Hon har en tendens att slänga utåt med fötterna efter nedtramp, alltså att hälen vinklar inåt och tårna sticker iväg som en propeller utåt. Kanske ligger det i något i detta, men jag är helt ställd, vi får ingen rätsida i detta och jag börjar tro att det inte ens finns en lösning.
Detta problemet förstör hennes (och min) kärlek för löpning och allt hon önskar är att kunna springa smärtfritt.

Finns det någon här som har upplevt samma sak eller på något sätt kan hjälpa oss med denna situationen?

Tack på förhand.

Här är en kort GIF på fötterna: https://thumbs.gfycat.com/FrigidVillainousIbadanmalimbe-mobile.mp4