Foruminlägg av Johan Hansson

#1
3 mars 2021 kl 12:46
Gilla
Hej!

Jag är 44 år (f.d fotbollsspelare) som med åren fått större intresse för löpning. Jag är 1,87 lång och väger nu 94 kg. Inte helt optimal vikt antar jag för längre lopp. Ska springa Lidingöloppet 15 km och hoppas kunna snitta 5 min per km. Min fundering är om mina "extrakilon" (siktar på att väga 88 kg i september) jag har nu i själva verket kan vara en fördel i träningen? Jag tänker att om mina knän m.m är van vid att flytta runt 94 kg idag så borde väl en viktnedgång göra att leder m.m stärks och känslan blir att allt går lättare? Eller tänker jag fel? Min km tid nu är c:a 5.25 per km och jag klarar hålla det 10 km. Mina pass är runt 10 km varvat intervaller, backträning och styrketräning (utegym). Tacksam för synpunkter.

Hälsningar

Johan
#2
3 mars 2021 kl 13:47
1 Gilla
Tack för svar! Ja jag hoppas nå "matchvikt" 88 kg, så det borde göra att löpningen känns lättare. Nu känns det mest som att man stapplar fram över back-krönen och svårt hålla under 5.20 varje km efter de fem första kilometerna som går hålla kring 5.10 (blir snarare närmre 6 min per km sen).

Kanonbra jobbat av dig! Milen på 41:30 är super! 2:30 på Lidingöloppet (antar 30 km) är också suveränt! Vi kanske ses i årets upplaga (jag springer dock 15 km loppet) om inte pandemin förstör allt.
#3
3 mars 2021 kl 14:38
Gilla
Tack Oscar och Hobbylöparn för svar! Ja jag tänkte att det kunde vara en variant av "naturlig" viktväst med extrakilona :) Bara man undviker skador så tror jag att kroppen svarar bra på minskad vikt ju närmre loppet kommer. Behövde få lite pepp inför träningsperioden som kommer nu och som Hobbylöparen är inne på så blir det lätt lite extrakilo/motivationsbrist detta år. Så om jag ser extrakilona som en viktväst blir det lättare att motivera mig för vårsäsongen :)