Foruminlägg av Lena W

#1
23 mars 2021 kl 23:34
Gilla
Jag fyller strax 50, har drygt 10 kg övervikt och har aldrig någonsin joggat innan (däremot tränat annat, så har halvhyfsad grundkondition).
Nu har jag fått för mig att lära mig jogga så jag har kört Runkeepers ”My first 5K-program” mån-fre nu sedan 8/3. Där varvas gång och försiktig jogging (lufs) i intervall med stigande intensitet. Idag var det uppe i gå 30 sekunder, jogga 90 sekunder 15ggr.
Min fråga är: tror ni, mer erfarna löpare att det på något sätt skulle vara dåligt att springa 5-6ggr/v? Jag tycker det har funkat bra, men ser ”överallt” att det står att man som nybörjare ska springa kanske 2-3ggr veckan.
#2
24 mars 2021 kl 06:52 Redigerad 24 mars 2021 kl 06:52
2 Gilla
Jag tycker det funkar bra att springa (om man nu kan kalla det jag gör, så) varje dag. Jag är viktväktare, så kosten har jag koll på, och äter och tränar så att jag går ned i genomsnitt 0,5kg/v. Att lära mig springa blir ett komplement är min tanke, och en kul utmaning att testa något nytt.
Jag har verkligen alltid sagt att jag absolut inte kan springa, men nu följer jag programmet och gör (bortsett från frekvensen) exakt som hon säger och hittills har det funkat förvånansvärt bra och jag har känt mig nästan tramsigt pigg och glad!
#3
24 mars 2021 kl 09:40
3 Gilla
Jag är kanske lite fyrkantig, men för mig känns det som att jag måste göra varje dag för att det ska bli av. Just nu har jag möjlighet att själv styra min tid, så nu kör jag på med mitt gå/spring-program mån-fre och så får jag se sedan när tillvaron blir lite mer uppstyrd igen.
Jag gympar med ”teve-Sofia” på morgonen, sedan en kort paus och så på med skorna och ut en dryg halvtimme.
Jag tänker att om Run-keeper-programmet börjar kännas för svårt, för snabbt, kan jag ju köra samma sak två dagar i rad, så det hinner sätta sig lite, men hittills har jag bara kört på.
Idag ska jag för första gången testa att köra med en nygjord låtlista: jag har gjort en (förhoppningsvis) peppande blandning, fast jag misstänker att jag egentligen hellre har det tyst, eller kanske en podd/talbok. Men det var ”läxa” från coachen så jag testar. 🤗
#4
24 mars 2021 kl 09:51 Redigerad 24 mars 2021 kl 09:51
2 Gilla
Promenerat och cyklat har jag gjort jättemycket innan. Vandrar regelbundet även i skogen i kuperad terräng Skillnaden nu är att jag börjat mig på att springa så smått och det är helt nytt.
Jag har tyckt det funkat bra (som sagt, efter bara 12ggr) att göra det ofta, och tänker att det ju inte handlar om så långa sträckor, men blir lite betänksam när ”alla” (program och i artiklar mm) föreslår att det ska gå flera dagar emellan turerna. Jag VILL ju köra varje dag.
Däremot börjar jag känna mig mogen för inköp av ett par lite mer ”riktiga” skor. Dem jag använder nu är ett par walkingskor som jag köpt för hundpromenader egentligen. Väldigt sköna, men lite hårda tror jag...
#5
26 mars 2021 kl 11:32
2 Gilla
Men jag t r ä n a r annan träning! Jag gör yoga så gott som varje dag och tränar med ”teve-Sofia” 6ggr/v.
Förutom det promenerar jag och cyklar en stund varje dag. Detta skrev jag apropå att jag startat den här ”Runkeeper-grejen” som går ut på att lära sig (via intervaller) springa 5km. Det gör jag mån-fre ca 30 min, efter ”Sofia-gympan” 😎
#6
29 mars 2021 kl 17:14
3 Gilla
Ja, hittills har det funkat bra! Jag köpte nya ”riktiga” springskor efter min 15:e runda och fick många bra tips och superbra service på Runners Store. Nu har jag sprungit 17 ggr och senaste gångerna har det varit 15 intervaller med gå 30 sekunder, jogga 90 sekunder. Två gånger ”sprang vi in” (alltså hoppade över) vilan så egentligen 11 intervall 30/90 och två jogga 3,5 min.

Idag (efter vilodag igår) kändes benen tunga, men jag hade inga problem att ta mig runt utan att stanna. Det går inte fort. Strax under 8min/km, men då är det ju blandat gå/jogga. Men det är roligt och nya skorna känns sköna. Jag har gjort en spellista med låtar som är 160bpm, det är ett skönt tempo att ”lufsa runt i” för mig. 🏃‍♀️🤗👟
#7
30 mars 2021 kl 11:42
5 Gilla
Idag sprang (lufsade) jag för första gången en hel runda utan att stanna! 3,2km. Det gick absolut inte fort, på något sätt verkar jag ta kortare steg när jag är trött, jag kan GÅ snabbare, men jag gjorde det! 25 minuter utan stopp!!!
Resten är mest teknik tänker jag! *ruggigt självbelåten* 🏃🏽‍♀️🤗