Foruminlägg av Nikolai

#1
15 juli 2021 kl 21:37 Redigerad 15 juli 2021 kl 21:55
Gilla
Hej!

Under min senaste tur tog det tvärstopp efter ca 14 km. De sista 5 km fick jag slita på ett sätt jag aldrig riktigt känt tidigare när jag är på en lugn, längre tur i 5.30min/km. Jag har inga problem att springa mina längre turer utan stopp men nu blev jag tvungen att stanna flera gånger efter dryga milen. Detta har inte hänt tidigare. Jag brukar springa mellan 3-5 mil i veckan i blandade former.
(10-25 km mellan 4.30min/km - 5.30min/km beroende på. 100m - 10km alltifrån sprint - 5.00min/km också beroende på). Det har skett en liten ökning på slutet med ca 15-20 % med volym/vecka. Det har gått fint i några veckor fram tills nu(?).

Efter nederlaget var jag väldigt matt när jag kom hem. Blev tvungen att lägga mig på bron ett tag för att hämta andan och återhämta mig. Detta har aldrig hänt tidigare, inte så här iaf. Efter det vilade jag i tre dagar fram till idag då jag tänkte ta en relativ lugn tur 10km i 5.30min/km men redan efter 5-6 km blev det tvärstopp. Jag brukar ligga mellan 150-155 i puls under 5.30min/km och kunna cruisa obehindrat men nu kändes det som en pest för lungorna och kroppen. Benen orkade inte bära mig och när jag sprang de sista 4 km i 6.00min/km var det outhärdligt. Samma känsla infann sig efter denna tur som tidigare. Jag låg ner för att hämta mig som om jag hade spurtat sista 200 sida vid sida mot min motståndare under ett lopp. Känner mig helt matt i kroppen nu. Vanligtvis får jag ”runners high” och blir oftast speedad efter mina turer och kan dessutom att ha svårt att sova pga mycket energi. Nu har jag svårt att koncentrera mig. Känner mig orkeslös och matt. Ingen egentligen aptit även fast jag försöker fylla på med en balanserad kost inkl lite snacks om kvällarna ibland. Poängen är att min kost är inte förändrad i någon större mening nu än tidigare.

Vad kan detta vara symptom på? Övertränad? Något med kosten som behöver förändras nu i den varma sommaren? Är en person som svettas ganska mycket under mina turer. Min plan är nu att vila i sju dagar och se till att äta och sova bra för att sedan göra vad? Springa 5 km? 3? 10? i lugnt tempo.

Jag behöver tips och råd ifrån er som har en aning eller ni som känner igen sig eller har varit med om något liknande!

Allt gott



#2
16 juli 2021 kl 09:29 Redigerad 16 juli 2021 kl 09:37
Gilla
Felpost
#3
16 juli 2021 kl 09:32
3 Gilla
Tack Oldboy, Irre och Hobbyläparn för era svar. Låter som att ni samtliga är inne på samma faktor - värmen kontra vätskeintag och hur värmen påverkar utförandet. Ska försöka ta det lite lugnare, se till att dricka och fylla på mycket nu. Jag hoppas att jag ”bara” underskattat värmen. Om det skulle visa sig bero på något annat så tar jag det då. En sak i taget.
#4
20 juli 2021 kl 19:51 Redigerad 21 juli 2021 kl 07:59
9 Gilla
Hej!

Jag gör en sista uppdatering i tråden ifall någon annan, någon gång, får samma funderingar och då kan läsa hur det resulterade för mig.

Jag vilade i totalt fyra dagar och under den femte dagen sprang jag. Under dessa fyra dagar såg jag till att äta varierat, precis som vanligt, med ända undantag att jag faktiskt uteslöt socker under dessa dagar. Jag inhandlade dessutom elektrolyter i fri form som jag använde mig av när jag vätskade upp och jag försökte sätta lite mer fokus på sömn. Under de tre första dagarna kände jag mig fortfarande matt, energilös och slö i huvudet dock med vaga förhoppningar om att det blev bättre och bättre för var dag som gick. Under dag fyra kände jag mig relativt pigg men valde att ta en extra dag vila. Under den femte dagen vaknade jag och kände mig som vanligt igen. Jag slog upp gardinerna och tittade på väderleksrapporten som utlovade mildare värme med växlande molnighet - perfekta förutsättningar.
Min plan var att springa efter känsla i kropp och sinne. Så långsamt som kroppen vill ta mig. Allt gick bra. Jag hade på mig klocka men tittade bara på distansen. Efter 10 km tittade jag på klockan och såg att jag hade cruisat som jag brukar göra under lättare 10 km, och faktiskt lite snabbare. Nu mår jag prima och har precis insett vilken respekt jag har fått för solen när den gassar på under löpturer i framtiden. Det har givit mig en fin erfarenhet som gör att jag förhoppningsvis kommer kunna ta beslut gynsammare.

Tack för era råd.

Allt gott / Nikolai
#5
22 november 2021 kl 21:59 Redigerad 22 november 2021 kl 21:59
1 Gilla
Hej! Tips på tävlingar i Västerbotten och söder om Västerbotten men i Norrland? Gärna till vår/sommar/höst - 2022
#6
18 december 2021 kl 15:45 Redigerad 18 december 2021 kl 16:00
1 Gilla
Hej!

Under vinterhalvåret har jag som målsättning att förbättra min uthållighet, teknik och flås. Som säkert de flesta av er har. Jag har försök läsa runt på jogg.se och på internet gällande förutsättningar för att springa utomhus under vintertid och vad man kan förvänta sig för typ av resultat samt ansträngning men känner mig ändå inte helt nöjd med de svar jag har lyckats nå gällande mina personliga mål. Därför postar jag det detta inlägg till er, mina vänner.

Jag har som mål att springa milen på 40 min tills våren kommer (om möjligt). Just nu ligger jag på 44 minuter dock utan ansträngning. Det var ett tag sedan jag sprang med sikte på ett nytt "pb" men gissar att jag skulle landa på runt 43 min om jag skulle trycka för "pb" - kanske bättre. Svårt att säga just nu. Svårt också att trycka för "pb" uppe i Umeå då underlaget är väldigt snöigt och ojämnt. Jag vill också springa mitt första marathon under 2022.
I dagsläget ligger jag på 3-5 mil i veckan lite beroende på vardagspusslet.

Som de flesta känner till finns det utmaningar med att både springa utomhus (under vintertid) och på löpband. Löpbandet kräver en annan mentalitet och panna än att "ta på sig skorna för en löptur" och som jag har förstått felkalibrerar bandet en del. Vilket kan påverka ens anteckningar och framåtskridande i förhållandevis till uteträning under vår/sommar/höst som får ses normerande. Under vintertid kan dock väder och vind ställa till det för den progressiva träningen.
Hur kan man på bästa sätt samverka dessa träningsformer gentemot mina mål? Löpband och vinterträning. Jag brukar springa med iWatch. Kommer den vissa korrekta siffror på ett löpband? D.v.s. ha avvikta siffror mot löpbandet? Genom att förbättra milen med ca 3 min - behövs det någon avsevärd styrketräning för att göra förbättringen hållbar, främst skadefri?

Förutsättningar som jag eventuellt måste ta hänsyn till är relativt stram budget. Student och förälder till en bebis innebär att ett gymkort och nya skor anpassade för vinter är kanske att ta i. Ser helst att ett alternativ av dessa är att föredra. Men ingen omöjlighet egentligen. Om det är det absolut bästa att kombinera får jag bara slänga in något extra arbetspass under någon vecka för att täcka upp kostnaden.

Hur tänker ni? Högt som lågt.

mvh
Nikolai
#7
18 december 2021 kl 17:44
1 Gilla
Tack för ditt svar. Hur vilka pass kör du i regel på löpband under vintern? Och hur ser upplägget ut för dig när du springer ute nu under vintern?

mvh
#8
20 december 2021 kl 20:39 Redigerad 20 december 2021 kl 20:41
Gilla
Tack för alla svar! Superintressant att läsa samtliga.

Jag tar med mig följande (sammanfattningsvis); Lita på processen, fortsätt träna varierat utomhus med det jag håller på med men se till att klämma in lite kvalitetspass emellan åt där löpband kan utgöra en effektiv komponent till tröskel och intervaller.

Intressant tanke Kalle Dannestam med att plöja mycket längre distanser under vintermånader för att sedan dra igång med mer kontinuerliga pass av tröskel och intervaller när vädret är bättre anpassat.

Nissert, hur fungerar dina dubbskor? Får du bra tryck och stabilitet här i Umeå? Jag brukar också springa broarna runt, fungerar skorna bra på dessa underlag?