Foruminlägg av Marios

< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
#1
13 juli 2021 kl 04:02
Gilla
Hej!
Jag är ny på forumet och inte jätte insatt i det här med löparskor men har beställt ett par triumph 18. Men har efter lite mer efterforskningar börjat bli lite osäker på valet:)!
Jag är relativt ny på distanslöpning men har tränat och tävlat i mycke annat friidrott/ fotboll blandannat. även om de va rätt många årsen nu:/
Så jag har några frågor!
1. Hur bra funkar de i tempo på 4-5 min/km?
2. Är de bra eller dåliga om man har lite dålig balans i knäna efter gamla operationer!?

Kan tillägga att jag sprungit i ett halvår nu i perrigrin 8 men springer mest på hårda grusvägar och de går väl sådär på de lite längre passen. jag har dessutom tänkt att trappa upp träningen o testa mina gränser som snart 40 åring med huvud fokus på milen!
#2
13 juli 2021 kl 21:35
Gilla
Hej! Tack för de utförliga svaret:)! Ja det är ju det där med fart passen som bekymrar mig lite har inte råd just nu och köpa två nya och trail skorna funkar inget vidare för intervaller eller tempo pass över huvud taget inte på de underlagen jag springer på iallfall. Men det va ju positivt att de funkade bra i 4-5 tempo och greppet verkade bra:)! Jag får väl hoppa över intervallerna tills i höst o köpa ett par saucony endorfin speed då som komplement kanske!? Eller finns det mängdtränings skor som funkar bättre till allt!? Just nu ligger jag på ca 3 mil i veckan men ska trappa upp till 4-5 under hösten är det tänkt.
#3
14 juli 2021 kl 00:07
Gilla
Ok tack för inputten! Jag försökte komma undan intervallerna där haha!
Får skorna förhoppnings vis i morgon o är riktigt sugen på att ut o springa och se hur de är, antar att de skiljer sig ganska mycket från mina saucony perigrin:)! Jag håller tummarna att mina knän inte börjar krångla bara.
Tack för alla bra råd och info!
#4
7 augusti 2021 kl 16:08
Gilla
Hej! Jag är ganska ny här på forumet och ganska ny som löpare har väl sprungit med lite struktur i 2 månader och började löpa i december förra året lite sporadiskt för att att gå ner lite i vikt.
Nu vill jag dock ta löpningen lite mer seriöst o sätta upp lite rimliga mål för en 40 åring:)
1.Så vilka typer av intervaller är effektivast för att bli bättre på 5 och 10 km?
2.Bör jag prioritera och höja min mängd träning/ långpass före intervall träning?
Jag är lite skade drabbad sen innan med dåliga knän har blandannat opererat knäskålssenan menisken och korsbandet även om det va 10 årsen så är jag inte riktigt 100.
I nu läget springer jag 4 pass i veckan och har successivt under 6 veckor höjt distansen och är nu uppe på 40km/ vecka. En vecka brukar bestå av ett lite längre pass på mellan 12-15km två lite kortare pass på 7-8km och ett runt 10km.
Jag har låtit dagsformen styra tempot.
#5
7 augusti 2021 kl 19:58
Gilla
Ok tack för svaren:)!
Tänkte om man kunde ha ett snabb distans pass som jag springer lite fortare, ett intervallpass, ett lugnt pass och ett lång pass eventuellt ett femte pass I lugnare tempo. Skulle det funka?
Jag ska köpa en pulsklocka nästa månad så då blir det lite lättare o hålla koll på intervaller och kolla pulszoner.

Eller tycker du jag ska öka mängden mer på träningen innan jag börjar med intervallerna. ?

Hade tänkt att successivt öka mängden till ca 50km/ vecka och sen va nöjd med mängden där och försöka arbeta mer på farten.Men hade tänkt att lägga in något intervall pass I veckan redan nu för att vänja kroppen o successivt öka belastningen. Jag har en tendens att pressa mig lite för mycket ibland så vill gärna ha en långsam upptrappning.
Sen undrar jag vad ett rimligt mål kan va på milen, halv milen till våren.?
Nu har jag ju precis börjat löpa o bara sprungit ett mer eller mindre max lopp på 5km i ett kuperat elljusspår o då hade jag 22:11 och det va för 2 veckor sen, vilket inte är så bra tid:/ Så vad kan man ungefär förvänta sig om man får va skade fri?

#6
8 augusti 2021 kl 18:48
Gilla
Ok tack så mycket för all input och kloka råd:)!
Det blir att börja med intervaller nästa vecka har haft en lugn löpar vecka då jag varit iväg en vecka o bara sprungit tre pass så känner mig ganska pigg:)!
Kan jag börja med 5×1000 med 2 minuter vila och sen lägga på en intervall per vecka tills jag är uppe i 8x1000. Sen eventuellt komplettera eller alternera med 500m med 1 min vila?
#7
11 augusti 2021 kl 20:28
Gilla
Hej! Tack för all input:) jag är fortfarande lite velig angående när jag ska börja med intervallerna men samtidigt tycker jag det är roligare o springa snabbt än långt och långsamt men man får väl lyssna på sin kropp man är ju inte 20 längre:)! Jag tror att jag börjar med intervaller nästa vecka och börja med 4x1000 istället och kör det nån månad innan jag ökar antalet. Backintervaller kommer jag troligen inte köra av två anledningar 1.mina knän är inte jätte glada för lutningar och 2 jag har inga bra backar i närheten där jag bor:/. Men återigen tack för all bra info och tipps:)!
#8
12 augusti 2021 kl 09:04
1 Gilla
Ja det kan va ett bra alternativ har kört lite ostrukturerad fartlek endel pass. Jag bor i Malmö, väldigt nära ribbersborgs stranden och det är väldigt dåligt med backar här:) ganska platt men det funkar ju med strukturerad fart lek ändå. De få gångerna jag kört eller testat riktiga backar är när jag varit o hälsat på farsan i I blekinge. Jag har ganska bra power i benen fortfarande men det är ena knäet som av någon anledning inte tycker om lutningen och det känns jävligt riskabelt om jag trycker på i backarna. Men det kan ju va en vane sak också.
#9
13 augusti 2021 kl 21:45
Gilla
Ok tack för svaret. Kanske ska vänta lite till med intervallerna, men sen samtidigt tänker jag att om man börjar lugnt o successivt ökar intervallerna så kan det ju inte va så stor skillnad från när man först började springa eller? Det är ju inga sprint intervaller jag ska köra inte än på ett bra tag iallfall:)! Men låt säga att jag väntar med intervallerna, om 3 veckor är jag uppe på 5 mil I veckan och har inte tänkt att springa så mycket mer än det, jag är småbarnsförälder och jobbar rätt mycket så även om viljan finns så räcker inte tiden riktigt till ska försöka klämma in ett eller två styrketräning pass också.
ska jag bara fortsätta springa mina 5 mil I veckan med något lite snabbare pass låt säga året ut och börja med intervaller nästa vår? eller tycker du jag kan köra fartlek, tröskel pass redan nu? Eller hur menade du:)? Tack för alla bra förslag återigen:)!
#10
14 augusti 2021 kl 10:58
Gilla
Tack för alla tipps :)! Ok då vet jag lite vad man kan hitta backar. Vill helst hålla det så enkelt som möjligt är inte så glad för att först ta bil, cykel och sen springa för min erfarenhet är att det är svårare att få kontinuitet ju fler parametrar som är med! Dock är jag lite intresserad av pildammarna jag har sprungit där ett par gånger men har inte lagt märke till några backar!? Men får kolla upp det lite mer. Brofästet kan också va aktuellt:) tack för infon!!
#11
24 augusti 2021 kl 06:08
Gilla
Hej!
Jag har svårt att bestämma mig för vilken pulsklocka jag ska köpa:)!?
Fenix 6 kostar just nu 3500kr och F 745 4000kr
Klockan ska främst va till löpning men tycker fenixen är bra mycket snyggare och 500kr billigare.

Så vad finns det för nackdelar/ fördelar ur ett löparperspektiv om man jämför de båda?
Sen undrar jag om någon vet om fenix 6 får samma uppdateringar som pro varianterna? (med undantag från kartor o musik då)
Tacksam för all hjälp:)!
#12
24 augusti 2021 kl 13:43
Gilla
Ok tack svaret jag ska kolla länken har kollat på på 6s också som verkar va lite smidigare har väl inte jätte smala handleder (18-19cm) men är ju smidigt med en liten klocka ändå.

#13
24 augusti 2021 kl 16:41
Gilla
Tack för alla svaren :)!har kollat på klippen och vad jag kunnat urskilja ur deras test är väl att 745 verkar ha mer exakt gps annars va det väl ganska lika men det är ju ett minus att fenix 6 inte har garmin pay/ wifi då tanken är att slippa ha mobilen med sig. Blev inte lättare haha. Får klura lite till på det och kanske kolla 945 också. Bäst hade ju varit med en fenix 6 pro men tycker det skenar iväg lite väl mycket i pris. Tanken är ju att det ska va en hyfsad snygg klocka med bra löparfuktioner, sen är ju alla smartwatch funktioner givetvis ett plus men inte högprio. Jag hade förmodligen klarat mig bra ur löparsynpunkt med billigare modeller också men det är ju bättre o ha för mycket än komma på att man har för lite:)! Kan tillägga att det är min första pulsklocka men jag är ganska glad för att analysera saker generellt och allt som kan få mig att utvecklas är av intresse:)!
#14
24 augusti 2021 kl 19:02
Gilla
Ja x modellen är för stor överlag tycker jag både att springa i och ha till vardags. Men s modellen är ganska bra i storlek ja de spekulerar ju att fenix 7 ska komma i slutet av året men man vet ju inte.
Det enda jag funderar på är om 745 är värd dubbla priset jämfört med 245 exempelvis?
Tanken är ju att jag ska ha klockan på mig 90% av tiden och fenixen ser bättre ut som vardags klocka och då känns det mer befogat att betala lite extra förutom att det är en riktigt bra klocka för övrigt då.
#15
25 augusti 2021 kl 21:44
1 Gilla
Ja det är ju bra med stor skärm när man ska hålla på med klockan men kanske lite klumpigt i andra situationer till vardags.
Jag vet inte vad som räknas som små handleder men jag har 19 cm i omkrets så antar att jag har normal storlek? Det lutar allt mer åt fenixen blir nog ingen pro dock om de inte sjunker i pris närmsta veckorna.
Blir nog en s eller mellan modellen. Får gå o prova o se hur de sitter.
#16
27 augusti 2021 kl 19:57
Gilla
Ok då antar jag att mina handleder också är rätt smala :)! Batteritiden bekymrar mig inte så mycket när jag sällan är ute flera dagar utan att ha tillgång till laddning. Det får bli en fenix frågan är bara vilken men tack för all hjälp o alla tipps:)!
#17
18 augusti 2022 kl 22:14
Gilla
Hej!
Jag tänkte börja med lite intervaller nu efter semestern första delmålet är sub 20 på 5km är förövrigt 41 och en förhållandevis tung löpare:)! började löpträna i slutet på 2020.
Nu undrar jag vilken fart man bör ha på sina intervaller tänkte köra 4x4, 2x2 ,1x2 (minuter)
Tanken att köra de efter varandra med 2 min joggvila mellan intervallerna förutom de sista två där jag tänkte 1 minut stå vila.
Problemet är att jag inte riktigt vet vilken fart jag ska hålla för att orka med alla samt om jag ska öka farten på 2 minuterna och en minuterna?
Har inte maxat 5km tävling, men har gjort ett nära intill max lopp i 28 grader och då hade jag 22:10. Så vilken fart bör jag ligga på ungefär?
#18
18 augusti 2022 kl 22:16
Gilla
Kanske ska tillägga att det ska va intervaller inte tröskel intervaller
#19
19 augusti 2022 kl 15:36
Gilla
Ok tack för tipset bra sida, Blir ut o testa ikväll:),
#20
20 augusti 2022 kl 05:31
Gilla
Tack för ett utförligt svar:)!
Körde intervallerna och de blev lite svajiga då jag hade lite svårt att hitta ett stabilt tempo på 4 minuterna, hamnade i genomsnitt på 4.18 men pendlade mellan 4 och 4.30, men det ger sig väl med tiden. Sen gick de sista en minuterna snabbt där jag snittade 3,35,
Det är väl bara att nöta tills det funkar bättre men på något lustigt sätt känns det mer bekvämt o naturligt när jag springer snabbare!? Synd bara att man inte orkar springa så länge..



< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >