Foruminlägg av Jenny Häggström

#1
19 december 2021 kl 12:54
Gilla
Hej,

Jag läser kursen "Kost vid träning, 15hp" som ges av Umeå universitet. Vi är nu i slutet av kursen och ska genomföra ett projektarbete, där vi ska studera kosthållningen hos en aktiv idrottare inom en vald idrott. Projektarbetets syfte är

"att utföra en 3 - dagars vägd kostregistrering på en aktiv idrottare samt analysera registreringen utifrån beräknad energiförbrukning och de krav som idrotten ställer på utövaren. Med dessa krav menas förutom krav på kosten tex. krav på uthållighet, muskelstyrka, spänst, snabbhet etc. Projektarbetet ska öka förmågan att kritiskt granska och värdera litteratur inom området idrottsnutrition."


Jag undrar om det är någon här på forumet som skulle vilja ställa upp som försöksperson?

Krav som ställs på försökspersonen:
• tränar/tävlar inom långdistanslöpning.
• har en relativt hög träningsgrad (minst 4-5 ggr/vecka ) och/eller tävlar på distriktsnivå eller högre.
• är 18 år eller äldre.
• är villig att utföra en 3-dagars vägd kostregistrering (klart senast 31/12).
• är villig att svara på frågor kring träningsvanor både under de tre dagar kostregistreringen utförs samt sett över längre tid inkl. under vilken ”årsfas” som personen befinner sig i (uppbyggnads-, tränings- tävlingsfas eller en kortvarig återhämtningsfas etc).
• är villig att uppge ålder och vikt så att basalmetabolism kan beräknas.



Utifrån insamlad information utvärderas personens kost- och aktivitetsdata i förhållande till de krav som idrotten ställer på utövaren. Förslag ges på hur personen kan förbättra sin kosthållning om detta anses nödvändigt - alternativt motiveras nuvarande kosthållning om denna redan är optimal för idrottaren. Resultaten återkopplas självklart till försökspersonen om denne vill det.

Tack på förhand!







#2
19 december 2021 kl 19:25
Gilla
Toppen! Inga problem att utföra på distans. Om jag får din mejladress så kan jag skicka en pdf med utförligare info och exempel på hur kostregistreringen bör göras.
#3
21 december 2021 kl 18:53
Gilla
Har skickat meddelande till dig.
#4
22 december 2021 kl 09:00
Gilla
Ingen har nappat än, så om du eller någon du känner är intresserad så har jag fortfarande behov av en försöksperson.