Foruminlägg av Robert G

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
3 maj 2022 kl 11:24 Redigerad 3 maj 2022 kl 16:36
1 Gilla
Väcker liv i den här tråden då det är en av de första resultaten när man Googlar på ämnet nu 8 år senare. Något Google också informerar oss är att det här blir långvarigt och många gånger kräver 6-12 månader att läka.

Jag skriver det här inlägget i kontrast för att meddela att det här kan även gå över ett par veckor. Något man inte tenderar att läsa så mycket om på nätet.

I mitt fall drog jag på mig plantar fasciitis efter att ha slagit mitt personbästa på 5 km. Hade nyligen kommit tillbaks till löpningen efter en skada i hälsenan och körde på alldeles för hårt dagarna innan. Brukar heller inte springa enbart på asfalt för mina tempopass (trivs på grus och skogsstigar) vilket jag gjorde här.

Fick fruktansvärt ont när jag gick på hälen dagen efter och hade även ont i nedre delen av hälsenan. Misstänkte PF efter en del Googlande och fick det även bekräftat av en fysioterapeut som kunde sätta fingrarna exakt var problemet var.

Så här gjorde jag.

1. Slutade löpträna helt och hållet. Troligtvis det viktigaste steget om man inte vill dras med det här i månader. I mitt fall körde jag istället simning och enstaka gånger cykel. Urtråkigt men har inte råd att tappa fitness nu. :)
2. Jobbade hemma när det gick för att undvika belastning. Hade 4 vandringsstrumpor på den onda foten för att minska smärtan när jag gick. Gick jag till affären eller liknande åkte den mest dämpade löparskon på.
3. Rullade en flaska med is under foten flera gånger om dagen. Ibland även isbad.
4. Använde speciella plantar fasciitis-strumpor när det behövdes (finns b.la. på Löplabbet). Var ett tips från fysioterapeuten.
5. Stretchade vaderna när de kändes stela men inte så mycket mer.
6. Började med tåhävningar när jag började känna mig bättre men tror personligen inte det här gör någon skillnad för själva läkningen. Däremot kan det förebygga nästa skada.

Efter 1,5 vecka provade jag att löpträna igen. Använde då hälinlägg för att få upp droppen från 8mm till kanske 12mm (roterar normalt mellan skor som antingen har 4 eller 8mm drop). Fysioterapeuten menade att mitt problem var inflexibilitet kring hälen. Att öka droppen innebär då minskad ansträngning. Dock tränade jag för tidigt. Kände att det gjorde ont och dagen efter blev det något värre.

Fortsatte med behandlingen enligt ovan och igår var jag nästintill återställd igen. 2,5 vecka totalt och jag har nu börjat träna igen. Har även en kollega som fick plantar fasciitis som var borta på två veckor. Så när man läser alla inlägg på nätet om månader av rehab så finns det alltså många undantag.

Jag kommer köra isbad för fötterna efter varje löptur kommande två veckor. Kommer även undvika intervaller, tempolöpning och eventuellt även långpass. Det får bli kortare, lättare pass. Varje löpskada jag har dragit på mig har berott på överbelastning där jag trappat upp för snabbt. Börjar långsamt lära mig att tagga ner lite. Jobbigt dock när årets första lopp enbart är en månad bort.

Saker jag kunde gjort bättre:
1. Inte träna för tidigt. Det gjorde det värre i mitt fall. Gör det ont (mer än kanske 2/10) när man går barfota hemma så är det inte värt att irritera inflammationen ännu mer.
2. Mina skor på jobbet var ingen höjdare att gå med. Tog av mig dem och gick med strumpor istället. Inte heller bra. Får jag den här skadan igen kommer jag antingen gå med löparskor till jobbet eller köpa någon annan form av dämpade skor till det känns bättre igen.
#2
2 juni 2022 kl 21:24 Redigerad 2 juni 2022 kl 21:25
2 Gilla
Bild uppladdad av Robert G
Jag började springa i September efter av att ha varit totalt inaktiv större delen av mitt liv. Min vo2max (ålder 43) har verkligen stigit sedan dess. Jag går på sensorn som sitter i min Apple Watch.

Fördelen med att vara nybörjare är att man ser resultat snabbt. Helt enorm skillnad på puls i förhållande till tempo jämfört med ett halvår sedan.
#3
5 juni 2022 kl 21:31
Gilla
Skor
Det beror på vilken typ av ändamål det handlar om. På sistone har jag använt mina Asics Novablast 2 mest.

Strumpor
Gärna strumpor från Falke

Thights
Våga vägra Tights. ;) Kör ON Lightweight shorts nu. När det är kallare kör jag ON Running Pants.

Tröja
Skulle beställa köpa t-shirt till mina ON shorts men fann ingen med matchande färg så köpte linne istället (ON Tank-T). Väldigt nöjd så väl var väl det. Nu vill jag inte springa i T-shirt längre. Är det lite kallare kör jag långärmad t-shirt från Fusion och/eller jacka från ON.

Hörlurar
Inga.

Klocka
Apple Watch med världens bästa klock-app för löpare (WorkOutDoors).
#4
5 juni 2022 kl 22:22
1 Gilla
Jag är lite av en nybörjare och sprang mitt första lopp igår där jag främst begick ett misstag. Lärde mig av det men skulle gärna höra vilka misstag ni begått så man kan dra fler lärdomar inför nästa gång.?

Mitt misstag - För mycket vatten

Ett tips på YouTube var att dricka extra mycket vatten dagen före loppet. Drack 1,5 - 1,8 liter från lunch tid till omkring kl 21.00. Det var ingen höjdare för mig som normalt dricker förhållandevis lite under en dag. Jag sover normalt utan toalettbesök men kl 03.00 fick man gå upp nu. Sedan kunde jag inte somna om. På förmiddagen reagerade min kropp rejält och jag behövde springa på toa stup i kvarten hela vägen fram till uppvärmningen (som lyckligtvis var på tidig eftermiddag och inte morgon). Drack ingenting under dagen för att få slut på det här och var rejält nervös över hur det skulle gå under loppet. När det väl startade var jag helt torr i munnen och hade då 5km till första vätskestationen. Kan tillägga att jag inte tränat på att dricka vatten under löppassen alls så vågade endast dricka en munfull åt gången för att undvika håll. Vi hade 18 grader varmt igår så det där kunde jag definitivt ha gjort bättre.
#5
18 juni 2022 kl 19:30 Redigerad 18 juni 2022 kl 19:34
1 Gilla
Jag tror inte att man ska gå på tempo alls om man har möjligheten att mäta sin puls.

Ibland blåser det, en annan gånger springer man i en miljö där det inte är helt plant, en tredje gång springer man ett längre pass med driftpuls. Att hålla precis samma tempo hela tiden kan göra att det lätta passet övergår till ett tempopass.

Jag går uteslutande på puls för mina lätta pass. Något högre än vad maffetone-formeln kommer fram till men definitivt i zon 2 (lätt). Det tog mig månader att bli disciplinerad nog att hålla mig i zon 2 utan att kliva in i zon 3 (tempo) men nu är jag äntligen där. Jag kikar inte på klockan hela tiden utan får notifikationer om pulsen blir för hög. Ofta märker jag det knappt själv så det hjälper mig väldigt mycket.

Det finns en uppsjö vetenskap som förklarar vikten av lätta pass och varför en tydlig majoritet av din träningsvolym bör vara lätt. Jag rekommenderar Stephen Seilers forskning som summeras i den här TedX-talk sessionen. https://www.youtube.com/watch?v=MALsI0mJ09I
#6
25 juni 2022 kl 19:29
Gilla
I Stockholms maraton i år var det 235 män (3,4 %) som sprang under 3.00 varv 191 var svenska (fick jag det till). 55 kvinnor kom under 3.15 varav 30 var svenska.

Nu finns det ju fler maratonlopp i Sverige och alla svenskar kanske inte åker till Stockholm men 3.00 är nog ingen lätt barriär att komma under.
#7
27 juni 2022 kl 08:01 Redigerad 27 juni 2022 kl 08:04
Gilla
Kika på Hanson Marathon Training Plan. Deras längsta pass är visserligen 25km (16 miles) och inte 30km men till skillnad från en traditionell träningsplan så innebär den här att man springer fler dagar i veckan. Poängen är att lära sig att springa på trötta ben men också att minska risken för skada som kommer med långpassen i traditionella träningsplaner.

Planen innehåller 6 pass per vecka och inte 7 men å andra sidan är vilodagen inte före/efter "långpasset" utan mellan två kvalitetspass.
#8
27 juni 2022 kl 08:20
Gilla
Bild uppladdad av Robert G
Mina inställningar för distanspass:

Tempo (nuvarande)
Tempo (varv)
Puls
Antal km
Tid

Nuvarande tempo är, som andra skriver, inte alltid representativt eftersom det fluktuerar en del.

Varvtid är ofta väldigt missvisande när man precis passerat en jämn kilometer eftersom det krävs en viss mängd data för beräkningen. Tempo är viktigast för mig i början av ett pass. Efter 2km går jag över att kika på puls istället.

Tid har jag mest för att jag ofta springer på lunchen och inte vill vara borta för länge.
#9
27 juni 2022 kl 08:44 Redigerad 27 juni 2022 kl 09:45
3 Gilla
Jag har en bakgrund i lättviktsvandring. Här är ett lättviktsalternativ till ovan men jag rekommenderar att gå med i facebook-gruppen "Vandra fjäderlätt" för fler alternativ.

Tält: 1 kg inklusive tältpinnar
Nordisk Telemark 2 LW (2-mans tält men tight om man är två)

Luftmadrass: 360 gram (beroende på storlek)
Thermarest NeoAir XLite (prasslar lite men mycket skönare än ett liggunderlag i cellplast, vem kan sova på ett sådant?)

Kök: 29 gram + vikt för gas
BRS 3000T (finns på Amazon, billigt)

Kastrull: 71 gram
Toaks Light Titanium 550ml Pot

När det kommer till sovsäck så bör man absolut titta på quilt istället. Något de flesta lättviktsvandrare gått över till. En sovsäck i dun värmer enbart när dunet är fluffigt. När du sover på dunet under dig så komprimeras det och värmer inte. Här kommer en quilt in som mer är något mellanting mellan sovtäcke och sovsäck. Fördelen är att man spar både volym och vikt.

Hängmatta skulle jag inte överväga om vikt/plats är en prioritet. De lättaste hängmattorna väger mer och tar upp mer volym än det lättaste tälten. Däremot är det grymt smidigt att sätta upp om man springer i skogsmiljö. Man behöver inte direkt leta länge efter en plats.

Att skala bort de sista grammen kan dessvärre bli väldigt dyrt.

Här är en internetbutik men mycket lättviktsutrustning: https://backpackinglight.se/
#10
27 juni 2022 kl 13:30
Gilla
Klarar du 3,3km på 19 minuter skulle jag säga att du redan nu klarar 5km. Det handlar bara om att dra ned på tempot en aning. Som nybörjare är det lätt att ta i allt vad man kan hela tiden men det är varken bra för kroppen eller träningen.

När man sedan blir bekvämare med 5km går det att gå vidare till 10km. Att springa milen är inte dubbelt så jobbigt som att springa 5km även om man lätt kan tro det. Man får bara hitta ett tempo som passar.

Ett annat tips är att inte springa för frekvent. Särskilt om du nyligen varit skada eller är äldre. Kanske 3 dagar i veckan på sin höjd med vilodagar emellan.
#11
28 juni 2022 kl 11:22
Gilla
Åsa - Hur hanterar du myggor och regn i en sådan hängmatta? Kör du utan tarp och myggnät?

Första gången jag provade hängmatta hade jag inget underlag eller underquilt och jag upplevde att det blev rejält kallt i ryggen trots att det var på sommaren.
#12
4 juli 2022 kl 15:36 Redigerad 4 juli 2022 kl 15:39
Gilla
Jag läste en blogg om det här som vad skriven av en person som jobbade på New Balance. Dessvärre var det ett tag sedan och jag lyckades inte finna någon länk nu.

Anledningen till att man ska undvika springa med samma skor för tätt inpå varandra, enligt honom, berodde på att skornas "skum" (heter det så på svenska?) komprimeras när du springer. Därefter kan "skummet" behöva 24 timmar (eller ännu längre) att helt återställas.

Springer man med skorna före skummets form är återställt ökar risken för skada. Sedan kan man ju undra vad skillnaden är att springa 13km under ett pass eller 2 x 6,5km.

Som svar till varför man inte kan springa med samma skor 2 dagar på raken så kan man naturligtvis göra det. Men du är då mer benägen att dra på dig skador. Enligt den här studien är du 39% mindre benägen att skada dig om du roterar skor jämfört med att springa med samma skor hela tiden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24286345/
#13
5 juli 2022 kl 12:14 Redigerad 5 juli 2022 kl 12:14
3 Gilla
Jag tror nog att diskussionen behandlar två ämnen just nu. Att springa med samma skor utan att rotera överhuvudtaget eller springa med två skor samma dag.

Som Matthias skrev så verkar det som att påståendet kring att skon behöver 24 timmar att återställas vilar på en väldigt svag grund. Jag försökte gräva lite mer och den källas som citeras mest är Runner''s World. Däremot finns det inga källanvisningar därifrån. https://www.runnersworld.com/gear/a20806543/running-shoe-questions/

Påståendet verkar vara väldigt gammalt och Runners Connect hänvisar till en studie från 1985 (Shock absorption characteristics of running shoes) som pekar på att det faktiskt inte finns stöd för det här.

När det kommer till att rotera skor finns det däremot en del belägg. Att det finns löpare som kontinuerligt springer på samma underlag med samma skor vid varje tillfälle utan att skada sig betyder ju inte att det är en god idé för alla andra. Särskilt när det finns vetenskapligt belägg för det motsatta.
#14
5 juli 2022 kl 14:03 Redigerad 5 juli 2022 kl 14:20
Gilla
Jag har en kollega som cyklar väldigt mycket men är en total rookie på löpning. Fick hjälpa honom i med att hitta löparskor härom månaden då han använde trailskor på asfalt. Sedan sprang han milen på under 40 minuter som nybörjare. Sjukt imponerande och nästan orättvist då jag själv har en bra bit kvar. Nu är han dock skadad. Som han utryckte det, han har konditionen från cyklingen men hans kropp fixar inte alla stötarna som kommer med löpträning. Ett 80km ultra blir hans första löparlopp i slutet av månaden och han har knappt tränat inför det så det ska bli intressant.

Han cykelpendlar strax över 20km varje vardag (10km vardera håll). Sedan cyklar han även mycket när han har semester eller är ledig. Då menar jag riktigt, riktigt mycket (100-150km per dag dyker upp på Strava ibland).

Själv köpte jag cykel för någon vecka sedan. Upplever dock att det är svårt att komma upp i zon 2 (117 bpm för mig). Brukar hinna med 18-20km på en lunch men så vidare det inte är uppförsbacke eller motvind är jag fast i övre zon 1. När väl pulsen går upp i zon 2 i backarna så håller mjölksyra i låren tillbaks mig snarare än pulsen/energin. Har dock valt mountain bike och inte landsvägscykel.

Ska tillägga att cyklingen inte påverkat min löpning negativt alls. Kan känna lite i knäna eller låren dagen efter men inte så att det påverkar löpträningen.
#15
5 juli 2022 kl 20:08
Gilla
Bild uppladdad av Robert G
Kom just tillbaks från en cykeltur som illustrerar problemet jag beskrev ovan. Distans 38km. Snitthastighet 18,4 km/h. Elevation gain 184m. Pulsen snittade 108 bpm (zon 2 för mig är 117-145). Som högst var pulsen uppe i 148 i en uppförsbacke men det varade inte länge. Avsevärt jobbigare än att hålla samma puls vid löpträning.

Provade att sätta ett alarm på klockan när pulsen gick ned i zon 1. Tanken var att öka för att komma upp i zon 2 igen men det var inte helt lätt. Nu ska det läggas till att jag cyklade på allt från sandstrand, grus, vandringsled och asfalt.

Om man går på Strava''s "relative effort" så motsvarar cykelturen ett distanspass på 5 km i MAF-tempo. Alltså väldigt ineffektivt tidsmässigt med tanke på att jag var ute i över två timmar.

Som John skrev handlar det säkert om att öva upp benmusklerna. Tror jag behöver höja sadeln något med. Sitter eventuellt lite för lågt.

Något cyklistlöpare som har några tips så lyssnar jag gärna. ;)
#16
7 juli 2022 kl 07:29 Redigerad 7 juli 2022 kl 07:32
1 Gilla
Vill du höja ditt "VO2 max" så mycket som möjligt så visar norsk forskning att 4x4 intervaller är mest effektivt. Då springer du på 90 % av din maxpuls i 4 minuter följt av 3 minuters aktiv vila x 4.

Det finns ju hur många varianter av intervaller som helst, långa som korta i olika tempon. Jag har matat in på tok för många i min klocka men samtidigt tycker jag om att variera dem så att man inte kör samma hela tiden. Sedan får man inte glömma backintervallerna. Bra för form och styrka.
#17
8 juli 2022 kl 14:31
Gilla
Precis. Expanderar lite:

Eliud Kipchoge | 1.67 m | 52 kg
Mo Farah | 1.75 m | 58 kg
Kenenisa Bekele | 1.65 m | 56 kg

Här konkar man inte omkring på onödiga muskler eller vikt direkt.

Kollar vi på korta distanser blir muskelmassa mycket viktigare:

Usain Bolt | 1.95 m | 94 kg
Christian Coleman | 175 cm | 72 kg

Triatleter behöver mer styrka för simningen och kommer också behöva större muskelmassa.
#18
11 juli 2022 kl 16:31
Gilla
Hur gick det för dig, Corben (eller ni andra)?

Jag har åkt på något liknande just nu. Öm/Ont runt fotknölen på insidan. Trycker jag hårt känner jag att jag är öm strax ovanför fotknölen (typ 1-2 cm rakt upp). Alltså inte tillräckligt högt för att vara benhinneinflammation och inte tillräckligt långt bak för att vara tibialis posterior smärta.

Likt Kajsa så kan det göra ont efter att man gått en stund. Det svider lite som om det vore ett sår på utsidan av fotknölen (även efter att man upphört med aktiviteten). Har dock inte det lika allvarligt som Kaja. Är inte svullen och behöver inte halta men har lagt ned löpträningen sedan 5 dagar då det definitivt förvärrar det.

Diagnosen "överansträngd" är ju ganska värdelös. Man får man hoppas på något mer om man tar sig besväret att boka fysioterapi.
#19
11 juli 2022 kl 22:20 Redigerad 11 juli 2022 kl 22:24
4 Gilla
Det trevliga med att vara ny på löpning är att utvecklingen kan gå oerhört snabbt.

Jag är omkring din ålder och sprang 5km på 34 minuter (6:50/km) i September med en snittpuls på 165 bpm (max är 180). Sjuuukt jobbigt då. Nu, 9,5 månader senare, springer jag ett lugnt 5km pass (5:20/km) med en snittpuls på 139 bpm. Väldigt stor skillnad med andra ord. Märker tydlig förbättring varannan vecka just nu vilket gör det riktigt kul. Ska lägga till att jag inte tränat särskilt konsekvent. Varit skadad i omgångar. Särskilt förra året.

Jag satsade på 5km i 2-3 månader där jag sprang 5,7km som längst. Sedan blev det milen direkt. Inte så jobbigt som man kan tro om man behärskar 5km någorlunda.

Ska man springa om det känns tungt och jobbigt? Nja, det finns nog inte ett svar här som passar alla. Främst ska man springa för att det är kul. Jag finner ett nöje i att utvecklas snabbt och då får det bli tungt och jobbigt ibland. Om jobbiga pass leder till att man istället lägger skorna på hyllan och stannar hemma så är det naturligtvis helt fel beslut. Snabba, riktigt jobbiga pass är inte så nödvändiga som man kan tro för utvecklingen heller. Det finns löpare som springer maraton på 2h 30m som inte sysslar med snabba pass alls. Istället fokuserar de på volym i låg puls (lyssna på Floris Gierman’s YouTube-podd bland annat för mer om det här, kanske avsnittet med Josh Sambrook).

Kommer du att kunna springa milen med 6:00/km tempo? Förutsatt att du löptränar någorlunda konsekvent tror jag absolut att du når hit. Själv skulle jag inte ens orka springa en mil förra hösten. Absolut inte det tempot. Nu skulle jag troligtvis kunna fixa milen på omkring 47 minuter.

Hur du får pulsen att sjunka är faktiskt ganska lätt. Bara fortsätt träna. Om du har en maxpuls på 185 så låter lugna pass med puls på 140 ganska rimligt. Detta är zon 2 för dig vilket är innebär att du bygger upp aerobisk kapacitet. Det kanske känns frustrerande långsamt i början men det kommer att bli snabbare med tiden. Själv sprang jag alla pass i zon 4 i början vilket resulterade i skada efter skada.
#20
12 juli 2022 kl 13:06 Redigerad 12 juli 2022 kl 13:18
Gilla
Angående app till Apple Watch så rekommenderar jag starkt WorkOutDoors. Jag tror inte du hittar en bättre app. Den kostar att ladda ned men därefter kan du använda den hur mycket du vill. http://www.workoutdoors.net/

Stöder intervaller, kartor och plockar upp lite mer data än Strava/Apple apparna. Man kan dessutom skapa skärmarna precis så som man vill. Använder du Strava (gratis) kan du ladda upp direkt till Strava för vidare analys och trender.

Här är en review från Run Testers. Inspelad förra året och sedan dess har appen blivit ännu bättre. https://www.youtube.com/watch?v=hwjCoZGBxiI
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >