Foruminlägg av Aleksandra

#1
8 augusti 2022 kl 22:15
Gilla
Hej!

Är ny här på jogg men har smygläst en del på forumet tidigare. Skulle gärna vilja ha lite input vad gäller skor.

Har sprungit till och från under tre års tid, och då i neutrala Brooks Levitate. I våras började jag springa igen efter ett uppehåll, och precis när jag började känna att jag kommit igång bra fick jag problem med smärta i ena underbenet. När det inte gav med sig besökte jag fysioterapeut som kopplade smärtan till överpronering och rekommenderade skor för det.

Problemet är att jag också har rätt breda framfötter med tår som spretar ut, så urvalet blir rätt begränsat. Det enda jag hittade på Löplabbet som jag passade bra var New Balance Fresh Foam Vongo v5, tog med dem till fysioterapeut som dock trodde att jag nog skulle hjälpas av ännu mer stabilitet. Men var hittar jag det? Tänkte ta en sväng förbi Runners store också, men känner mig lite nedslagen då jag trodde att jag hade löst skoproblemet. Att hitta en sko som hjälper mot mitt problem OCH passar min fot känns lite som att leta efter en nål i en höstack. Hoppas någon har här något tips.

Någon som har erfarenhet av liknande problem (med eller utan breda framfötter), och har ni några tips på modeller att spana in?
#2
9 augusti 2022 kl 10:37
Gilla
Tack för svar!

Fick testa ett par Asics på Löplabbet men tyckte de kändes lite för trånga, men tror det var en dammodell så ska kolla om en herrmodell kan funka, alternativt om det finns en bredare version som passar. Mitt problem är att det är framfoten som är bred, resten av foten ganska smal, så ofta känns wide-modellerna för breda där bak. Men något måste ju passa. Någon här som har någon erfarenhet av GT 2000 och Kayano? Blir inte riktigt klok på vad skillnaden är.

Saucony omni låter annars som ett intressant alternativ.

Vad innebär barfotaskor? :) Är Altra Paradigm en sådan?
#3
9 augusti 2022 kl 11:50
Gilla
Tack för tips Tjolahoppsan, men det är nog inte vad jag är ute efter. Nu behöver jag en stabil och dämpad sko som motverkar min pronation under tiden som mitt ben återhämtar sig, då skadan beror just på pronationen. Inte omöjligt att en neutral sko kan funka igen längre fram.
#4
10 augusti 2022 kl 11:45
Gilla
Kanske uttryckte mig lite slarvigt. Blev först rekommenderas vila, och därefter nya skor. Har även fått övningar för att stärka upp, men den biten tar ju lite tid.

Gick hur som helst tillbaka till Löplabbet med NB-skorna, slutade med att jag kom ut med samma (men i större storlek). De trodde att ännu mer stabilitet skulle vara för mycket för mig. Jag var ändå inne på att skaffa en mer stabil sko men efter att ha fått se filmer på löpsteget så tror jag att det här nog räcker ändå.

Funderar dock på att skaffa ytterligare en sko i samma kategori att varva med. Hur upplever ni Saucony är i storlekarna, är bredden normal eller går de åt det bredare eller smalare hållet?
#5
11 augusti 2022 kl 13:30
1 Gilla
Har sedan tidigare formgjutna sulor till mina vanliga skor, som jag testat i mina neutrala löparskor, men tycker inte att det har hjälpt. Men planen nu är att springa ett tag i stabilare skor. Förhoppningsvis hjälper det och sen kanske jag kan fasa in mina neutrala igen, men med sula vid behov. Är ju väldigt praktiskt att kunna ha neutrala skor, känns som att utbudet är mycket större.
#6
23 augusti 2022 kl 10:30
Gilla
Intressant. Nu verkar det av allt att döma som att jag faktiskt pronerar lite, men smala skor och svaga fötter stämmer in här med. Och din beskrivning låter exakt som mina fötter. Svårt att hitta bra löparskor (men ännu svårare att hitta bra vardagsskor, särskilt som kvinna med stora fötter).

Brooks Levitate som jag hade tidigare funkade ganska bra för mig då den är rätt stretchig, även om jag tycker att v2 var bättre än v4. Senaste versionen har jag dock ingen erfarenhet av.

Har nu sprungit några gånger med NB Vongo v5 och tycker den sitter ännu bättre än Levitate v4, även skönt med lite mer dämpning. Benet känns mycket bättre även om jag känner av det ibland, men om det beror på skorna i sig eller något annat är svårt att säga. Ändrat träningsupplägg och övningar för ben och fot kan nog spela in.

Kul att höra att du lyckades med maran trots tidigare problem. När du säger att du ökade mängden långsamt, hur långsamt pratar vi om då?

Skriv gärna här vad du tycker om Saucony Endorphin Speed 3 när du testat.