Foruminlägg av Löpar tjejen

#1
30 augusti 2022 kl 17:12
Gilla
Har under flera år nu försökt rehaba bort en skada som vägrar ge med sig! Jag hoppas nu att någon här kanske haft liknande problem och hittat nyckeln för att bli av med smärtan.
Smärtan börjar vid ländryggen, ut mot utsidan av höften, baksida lår, bakom senan vid knävecket och ibland ner vid utsidan av smalbenet. Enbart på mitt vänstra ben. Ingen smärta i andra benet.
Uppkommer framförallt vid intensivare och kraftfullare tempo som intervaller, men också under lugnare distanspass. Uppkommer också vid cykel när högre tryck läggs på pedalen och vid tyngre växel.
Har vilat helt från löpningen, har kört rehab på i princip varenda muskel i kroppen men ändå återkommer smärtan alltid. I korta perioder är det bättre men den försvinner aldrig helt.
Någon som haft liknande och vet vad det beror på eller hur det ska behandlas?
#2
31 augusti 2022 kl 07:06
Gilla
Tack! Vet du hur det ska behandlas eller har du tips på några bra övningar för problemet?
#3
31 augusti 2022 kl 13:59
Gilla
Tack! Läst lite och det stämmer väldigt bra in på hur min smärta är! Har besökt flera sjukgymnaster men fått höra massor av olika anledningar till smärtan.. men ingen som specificerat det till detta! Hoppas det går att lösa med rätt rehab övningar tar gärna emot tips på bra sådana också om ni har!
#4
31 augusti 2022 kl 18:37
Gilla
Ska höra av mig till vårdcentralen igen!
Vill du beskriva dina symtom lite mer?
Jag upplever smärtan ibland som väldigt diffus och ibland kan jag inte heller se ett tydligt samband förutom då när jag kör löpträning som det verkligen provoceras fram! Var det likande för dig?
#5
1 september 2022 kl 09:13
Gilla
Jag tycker det ni skriver stämmer in väldigt bra och ska gå vidare med detta till vårdcentral.
Min fråga är dock när jag läser om det att diskbråck brukar gå över relativt fort? Jag har gått med dessa nervsmärtor i ca tre års tid nu. Är det möjligt att nervroten är påverkad under så lång tid om man inte behandlat det rätt från början? Kan det vara så att detta är något kroniskt jag kommer behöva dras med och att löpningen är något jag kommer behöva lägga på hyllan? :(
#6
1 september 2022 kl 21:32 Redigerad 1 september 2022 kl 21:41
Gilla
Har fått höra liknade grejer, bland annat snett bäcken men också muskelobalans trots att jag alltid tränat väldigt allsidigt och försökt stärka upp den misstänkta obalansen, men smärtan har kvarstått.
Det kan med andra ord vara riktigt långdraget då utan rätt behandling…
Tack för hjälpen och lycka till med att komma tillbaka till löpningen!

Tillägg: Precis som du beskriver upplevde jag det också successivt ökande under tid. En störande och diffus men hanterbar smärta till en början som sedan blivit värre och mer ihållande efteråt ibland i dagar. Känns ”slitsamt” för kroppen att gå ut och springa.
#7
1 september 2022 kl 21:35
Gilla
Tack! Har själv varit inne på att det skulle kunna vara piriformis men symtomen stämmer inte in helt, dessutom kvarstår smärtan trots rehab övningar just för piriformis!
#8
28 november 2022 kl 20:25
1 Gilla
Hej!
Har dragits med enveten smärta från korsryggen mot muskelfästet vid höften som är rätt så diffus och har svårt att hitta en öm punkt. Hela området kring muskelfästet och höftkammen känns oerhört irriterat, vill gärna stretcha hela sidan då det för stunden känns skönt.
Har efter mycket om och men och många turer hos sjukgymnaster och läkare med olika teorier nu mer eller mindre själv kommit fram till att det nog rör sig om muskulärt problem kring piriformis och muskelfästet. Fått kortisoninjektion i muskelfästet vid höften men ser tyvärr ingen effekt än så länge av det. Hjälp mig! Hur har ni gjort som lyckats bli av med problemet eller åtminstone blivit bättre (löpning är helt uteslutet för mig då de triggar smärtan nått oerhört) ska tillägga jag gått med dessa problem i minst 3 år.
#9
28 november 2022 kl 20:30
Gilla
Glömde tillägga att jag upplever att tryck mot området, både vid sovandes på rygg eller sidan triggar smärta. Precis likadant om jag suttit ner en längre stund under dagen. Bäst mår jag absolut när jag vart i stående läge under dagen.
#10
28 november 2022 kl 21:16
Gilla
Ja det låter inte helt uteslutet, däremot har jag läst att den smärtan mer är centrerad över höften och utsida lår. Jag har ingen känning på utsida lår, snarare strålande på baksida lår emellanåt (därav talar det mer för piriformis) min smärta är också stor vid korsben/ländrygg vilket inte heller känns helt som tronkanterit…
#11
28 november 2022 kl 21:17
1 Gilla
Ska tillägga att det ska stå korsben och inte korsrygg i mitt första inlägg!
#12
28 november 2022 kl 21:33
Gilla
Ja det är min analys också, och därav av piriformis relaterat då ischias nerven går genom denna muskel, som smärtar.
#13
29 november 2022 kl 11:35 Redigerad 29 november 2022 kl 11:35
Gilla
Vilka övningar har hjälpt dig? Finns massor ute på nätet men upplever inte att stretch hjälper mig mer än för stunden när jag gör det, ska tillägga att jag har en väldigt hög rörlighet, (är överrörlig enl sjukgymnast) så funderar på om det kan vara så att stretch av den anledningen inte fungerar på mig?
Någon som har liknande erfarenhet?
#14
29 november 2022 kl 21:21
Gilla
Det kändes ju väldigt intressant!! Ska helt klart testa övningarna i klippet du delade, kanske faktiskt så att stretchen bara gör det sämre i långa loppet! Och med tanke på att jag dessutom hört jag är överrölig av sjukgymnast.
Svårt att visualisera övningarna du beskriver kan du få fram något mer bra Youtube-klipp?
#15
29 november 2022 kl 21:27
Gilla
Jag insåg jag var otydlig i mitt inlägg, det är korsbenet och inte korsryggen som jag skrev där smärtan strålar mellan till muskelfästet vid höften (egentligen precis där piriformis går) sedan har jag smärtutstålning baksida lår ner mot knä när jag anstränger mig och triggar området vilket alltid sker vid löpning, håller jag mig undan löpningen håller sig smärtan uppe enbart vid samma område korsben till höft. Kan träna de mesta annat, (med viss känning) men inget som gör att jag känner att jag behöver sluta, det är löpning och när jag lägger stor vikt på det onda benet, typ trampar på en cykelpedal med tung växel för en backe eller enbensknäböj med tung vikt, då uppstår samma triggande av smärtan med utstrålning på baksida lår.