Foruminlägg av Amanda

< < < 1 2 3 > > >
#1
4 oktober 2022 kl 14:01
Gilla
Detta må vara en dum fråga, men då jag inte är intresserad utav att behöva ta några längre pauser i onödan så tänker jag att det bästa ändå är att bolla med er först!

Var ute och sprang imorse, lite lätt ofokuserad och lyckades snubbla på en satans rot. Ramlade likt superman framåt och landade mer eller mindre raklång.
Jag gissar på att jag slog i höger lår i någon rot/sten eller något, dock inte säker. Ställde mig upp och fortsatte springa. Det ömmade lite men inte på något sätt så att det tog emot att fortsätta springa..

När jag kom hem hade jag dock, till min förvåning, redan ett märke.. Några timmar senare på en promenad så tar det ca en kvart innan jag går utan att varje stöt känns i muskeln. Det känns alltså oavsett om jag går, gör en squat eller liknande men det ömmar mer än vad det gör ont.

Kan detta vara en så kallad lårkaka?
Vågar man springa ett intervallpass ikväll eller ska man vila? 🤔
Läst massa olika, min spontana tanke är ju att det inte borde vara någon fara..

(lyckas tyvärr inte bifoga någon bild)
#2
4 oktober 2022 kl 15:21
1 Gilla
Jag tycker ditt upplägg låter bra, men försök ha lite is i magen också. Sänk tempot något pass, höj dom sista 200m eller likande ett annat.
Håll det enkelt och roligt i början, och kom ihåg att vissa dagar är jobbigare än andra främst mentalt.
När du har legat på denna nivå ett tag, prova att öka distansen ett pass oavsett om det bara är några hundra m extra än vad du hade tänkt, det gör mycket för självförtroendet. Utvärdera. Gå tillbaka till att ta det lugnare, etc. Gå inte för snabbt fram.

Tänker på att du blev yr.. Dricker/äter du som du ska? Hade du ett för högt tempo, eller för höga krav på dig själv - för snabbt?

En annan sak.. Jag har sprungit i ett halvår. Legat på 19-27 km per vecka och jag kan fortfarande ha dagar då 3 km känns jobbiga. Andra gånger springer jag fjäderlätt på 14km.
Sen brukar dom första 2,3 km alltid vara lite jobbigare enligt min erfarenhet. Värt att ha i åtanke när hjärnan försöker övertala en att man är trött :)


#3
4 oktober 2022 kl 17:42
Gilla
Tack för era svar!
Blir av avstå och se hur det känns, och ser ut, imorgon.
#4
5 oktober 2022 kl 06:52
1 Gilla
All träning är givande, allra helst i början! Det bästa är att utse ifrån sin egen kapacitet, varje gång man funderar över den frågan.

För min egen del, vilket nog kan tyckas tråkigt för många, så hade jag en runda på 5 km som jag varvade gång med jogg dom allra första gångerna jag "sprang".
Då var det enda målet att korta ner den sammanlagda tiden för den rundan för varje gång. I början sprang jag kanske sammanlagt tre ggr (korta sträckor) på hela rundan. Men jag gjorde det enkelt för mig själv, så det blev enkelt att varje gång slå tiden igen. Och också en morot att springa några extra meter per gång. Man bygger konditionen snabbt, och sen kanske man testar att springa lite snabbare en utav gångerna. Tillslut kan man försöka att inte gå mellan någon utav gångerna, utan bara sänka tempot rejält. Tillslut inser man att man sprungit halva rundan utan problem, eller så testar man att springa hela och inser att jo men det gick lättare nu. Eller, jo men jag kom längre denna gång. Allt för att få en härlig känsla utav att man bygger kondition, utan att behöva tycka att det är jättejobbigt i början.

Detta kanske kan vara ett bra tips även för dig? Att varva med löpbandet.
Tycker det känns mer "okej" att gå när man gör såhär (just för att man vet att det är en sträcka utöver ens kapacitet) , än att behöva sänka tempot på löpbandet.
Man får mer tid i rörelse, samt är skonsam mot kroppen och knoppen :)

#5
9 oktober 2022 kl 08:37
Gilla
Garmin Forerunner 245.

Sist jag tränade intervall fick jag 3,0 i anaerobisk effekt.
Trots att jag höll samma tempo, fick ett lite högre "högsta tempo" under passet och sprang fem st fler intervaller än sist så fick jag denna gången ingenting alls? Och bara 2,6 i kondition.
Den enda "negativa" skillnaden att jag hade en kortare nerjogg efteråt.

Kan detta verkligen stämma? Har ni andra märkt att klockan verkar missvisande?
Jag har ingen aning om min maxpuls, så där förstår jag att det inte är 100%. Enligt klockan ligger jag i stort sett alltid i tröskeltempo eller högintensiv när jag springer i mitt vanliga tempo, dvs "kan fortfarande säga några ord åt gången innan jag behöver andas".
Men denna veckan har det stått "bibehållen träning" efter varje pass.. I vanliga fall står det produktiv träning någon gång/vecka. Så fort ökar ju inte konditionen tänker jag?

(Springer oftast 23 - 26 km i veckan, någon gång lite mer någon gång strax under.. För lite bakgrundsinfo)
#6
9 oktober 2022 kl 10:19
2 Gilla
Tack så mycket för svar!
Det här med att gå på känsla har jag svårt för, trots nu åtta månader i löparskorna 😅 vissa dagar går 13km fjäderlätt, andra dagar känns 5:an som det dubbla, utan tydlig anledning. Får helt enkelt ta mig i kragen och köra ett maxpulstest!
När klockan visar "rätt" så får man ju lite extra motivation inför pass på sämre dagar.

Har bara haft klockan i strax över en månad, så det kanske börjar visa lite mera korrekt nu då.. Eller, så korrekt som det går utan maxpulsen då.
#7
11 oktober 2022 kl 02:03
Gilla
Finns det verkligen något negativt med att få anaeroba poäng då, trots det?
Nu har jag inte många månader utav erfarenhet, men min spontana tanke är ju att det gynnar även långdistans, eller träningen i helhet rättare sagt. :)
#8
12 oktober 2022 kl 08:26
Gilla
Som sagts innan, löpteknik men framförallt variation utav underlag om du frågar mig.
Att springa på kuperade stigar och behöva parera över/runt rötter och stenar stärker på ett annat sätt än om man bara springer framåt på en rak väg. :)
#9
12 oktober 2022 kl 10:54
Gilla
Jag förstår vad du menar. Jag använder dock klockan främst för att få en större överblick över varje pass, främst gällande mitt tempo, så att jag kan utvärdera över tid. Men att få den där extra bekräftelsen (när/om klockan stämmer) på att man är på rätt väg är alltid trevligt. ☺️
Nu har jag mitt eget träningsupplägg jag går efter, men det är ju trots det ändå intressant att diskutera ämnet med mer erfarna löpare. Man kanske kommer dit så småningom.. Och man kan ju alltid lära sig något nytt!

Sen är ju frågan när man slutar vara nybörjare, ang det du skrev om puls och långsammare tempo..
#10
13 oktober 2022 kl 10:10 Redigerad 13 oktober 2022 kl 10:12
1 Gilla
Edit: svar till #19

Ja pushar man inte så kommer man ju ingen vart :)
Ett bra råd generellt, men veckomängden ska ökas samt att jag tränar för att sätta nya PB i distans. Och för att bli snabbare, men då främst på kortare distanser för tillfället.
Därav har jag nu lagt till ett intervallpass, på flack bana, för att då kunna ta ut mig rejält. Bland annat för att många utav mina pass är i kuperad terräng (är ju emellanåt lite svårt att springa snabbt i skogen denna årstid 😅)



#11
24 oktober 2022 kl 22:01
Gilla
Hej!
Tänker att det nog finns många härinne som dels har mycket egen erfarenhet eller har spenderat tid på att lära sig.

Just nu kör jag en spontan tre dagars fasta, om man kan kalla det så. Dricker en redbull per dag innan träning såvida det är ett morgonpass. Springer jag två ggr på en dag så blir det en liten kopp kaffe med mjölk innan.
Men max två, tre st små koppar under dagen beroende på hur mycket/vad jag tränar med hunden osv. Annars enbart vatten.

Så, nu till frågan. Är det mer rimligt att detta kommer påverka musklerna negativt, eller kommer kroppen att ta utav fett?

Kanske värt att nämna att jag dessa tre dagar har/kommer springa mellan 7 - 10km, förutom sista då jag förmodligen springer runt 5 - 7 km främst för att jag vill vara så fräsch som möjligt inför långpass på torsdag.

Förhoppningen är ju att minska i vikt, och då inte bara vatten och muskler..

#12
25 oktober 2022 kl 07:02
Gilla
Läste någonstans att i viktminskning kan man ligga på 20-30 kolhydrater per dag.. Då borde det funka att inte förlora muskler såvida man inte går under där, samt får i sig protein?

Tänker i framtiden att jag isåfall vid längre perioder (någon dag extra-upp till en vecka) kan äta enbart en portion havregrynsgröt (en dl gryn och vatten) med en skopa proteinpulver för att motverka att tappa muskler trots samma träningsmängd..

Eller låter det rimligt? Blir ju förvisso inte direkt någon fasta, men kalorieunderskott åtminstone.
#13
25 oktober 2022 kl 07:13
Gilla
Svar till #3

Men tar inte kroppen först utav glykogen innan den tar utav fett? Det är det jag vill undvika och få fettet att bli till bränsle istället så att jag får ut så mycket som möjligt under denna korta period.

Snabb viktnedgång på fel sätt har jag tyvärr erfarenhet sedan innan. Vilket också gjorde att jag inte hade speciellt mycket muskler kvar. Detta var dock innan jag började träna.
Så detta är mest för att laborera om det kan gå lite fortare - men då utan att förlora muskler. :)
Övrig tid är jag noga med allsidig kost, samt går sakta men säkert neråt.
#14
25 oktober 2022 kl 12:20 Redigerad 25 oktober 2022 kl 12:26
Gilla
Tack för alla svar!
Det är ju såklart olika för varje person vad som funkar. Tänker spontant att en längre fasta överlag är väl olika jobbigt också beroende på hur många gånger man är van vid att äta på en dag.

Angående denna tre dagars fasta jag kör nu så har jag dock gjort det enkelt för mig då jag jobbar 11 timmars nattpass. Efter min och hundens träning så är det inte så många timmar över när man ska hinna sova också 😉 Så speciellt hungrig är jag inte, och känner mig än så länge pigg.
Dock springer jag vanligtvis alltid på tom mage, och är sällan hungrig dom första två timmarna efter ett löppass heller..

Min anledning till att dom där sista 6-8 kg inte är borta än är att jag äter sötsaker i ren tristess lite för ofta - dumt nog. Så det hade inte varit några större problem att göra detta på "rätt sätt" egentligen.
- Men ett snabbt dropp på något/några kg ökar ju såklart motivationen att få tummen ur!
Men så vill jag ju inte heller förlora onödigt med muskelmassa. Att då lägga till tillräckligt mycket proteinpulver per fastedag borde väl då göra susen?
#15
7 november 2022 kl 12:11
1 Gilla
Det som har funkat för mig är att göra det jäkligt enkelt för mig själv.

När du har sprungit 13 km och känner dig klar. Ställ dig frågan, och var ärlig mot dig själv - orkar jag verkligen inte att springa 500m/en km/två km till?
Sen när man har gjort det, kan man ju ställa sig samma fråga igen om man så vill.. Oftast inser man ju att det faktiskt inte var så jobbigt som man först tänkte.

Efter ett par gånger så kommer du ju ha ett högre antal km som en ny "gräns" istället. Vilket kanske i sin tur ger mer motivation att utveckla mer.

#16
7 november 2022 kl 12:23
1 Gilla
Något annat som kan hjälpa till både fysiskt och mentalt, som andra har nämnt, är att promenera..
Jag går någon gång per månad vildmarksleden. Antingen hela, eller en del utav den. Hett tips!

Att springa 15 km långsamt känns inte lika jobbigt om man vet med sig att man kan promenera bra mycket längre utan problem :)
#17
17 november 2022 kl 18:31
Gilla
Vilket tempo springer du vanligtvis?
Om du vill dela med dig :)
#18
18 november 2022 kl 17:02
2 Gilla
Har precis varit ute på en löprunda som råkade bli ett nytt distansrekord då jag testade en ny väg.
Men så fick jag en fundering när jag hade stannat för att kika på kartan (sammanlagt ca två minuter kanske under dessa 18,3 km) - hur länge kan man egentligen vila (gå eller stå still) för att distansen ska räknas?

Hur tänker ni andra kring det? Har ni någon "egen" gräns eller funderar ni inte alls på det, dvs stannar den tid ni behöver oavsett anledning?

#19
18 november 2022 kl 18:38
Gilla
Låt säga att man har tänkt att springa sin första mil. Men så tar man flera gå- eller ståpauser, för att orka.
Har man då verkligen klarat att springa milen? Tänker att man brukar väl ändå mena mer eller mindre "i sträck", så för min egen del hade jag inte tyckt att det då hade räknats. 🤔
#20
19 november 2022 kl 19:52
1 Gilla
Intressant att läsa!
Såklart det blir annorlunda om man tänker ultra löpning eller liknande, jag funderade mest över distanser där det "bör" gå att springa hela i ett svep.

Jag har inga problem med att stanna några få minuter om det behövs på långpass, men jag undviker det i den mån det går.
Har väldigt svårt att vara helt nöjd såvida jag inte kan säga att jag har sprungit hela distansen i ett svep, allra helst när det gäller egna distansrekord.
Rent träningsmässigt så är det väl egentligen inte så noga - men mentalt 😜

En annan fundering är ju hur höga distanser man kan komma upp på samtidigt som det fortf är rimligt att inte stanna en enda gång..
< < < 1 2 3 > > >