Foruminlägg av Rafael Kordyka

#1
16 oktober 2022 kl 10:38
Gilla
Hej är ny här och relativt ny inom löpning.
Snabb bakgrund. 51år gammal, ca.72kg, fysiskt arbete, egenföretagare, började springa i mars 2022 för att höja den allmänna konditionen inför en MTB tävling jag skulle köra i juli, även det som total nybörjare. Jag fastnade för löpning och springer 95% i skogen.

Nu till min fråga som jag finner ingen vettig förklaring till.

Sen jag började springa i mars så kunde jag se en hyfsad snabb utveckling, vilket är väntat så klart. Jag fokuserade på bygga upp en bra grund så jag körde med MAF metoden i stor utsträckning. 180-50=130puls, jag körde mina lugna pass med puls max130 och faktiskt hela tiden på exakt samma sträcka i skogen där jag bor. Jag kunde se stadig men långsam progress från så där 7.10min/km tempo i maj till ca. 6.40min/km i september och allt vid 130max puls i skogen. Sen bestämde jag mig för att springa Tjurruset i Karlstad och försöka hamna hyfsat i resultatet (blev160 av 1200). Sedan veckan senare Lidingöloppet där jag hoppades hamna på strax under 3h, men med knäsmärta efter Tjurruset va det bara att glömma och jag kämpade mig igenom på 3.16h.
Men nu till det som förbryllar mig, det är massiv tapp i mina löptider efter Lidingöloppet. Med tanke på knäproblem så tog jag det väldigt försiktig veckan efter loppet och sen började springa i mitt vanliga 130puls maxtempo men noterar att för varje försök jag gör så får jag sämre och sämre tid/tempo. Så på de veckorna efter Lidingöloppet har jag tappat från 6.40 till 7.25min/km tempo vid 130maxpuls på exakt samma sträcka. Jag mår bra och känner inget i kroppen som skulle kunna förklara detta! Visst har min vilopuls klättrat från 47 innan Lidingöloppet till 50-51 veckan efter för att i skrivande stund ligga på 49 denna vecka. Sen har min Garmin epix2 visat markant avtagande vo2 max från 51-50 på 2 veckor.
När jag tittar ner på min klocka under löpning så ser jag att pulsen sticker iväg betydligt snabbare även vid moderat ansträngning. Jag väntade mig en avmattning eller 0 utveckling under en tid efter en så stor ansträngning (två lopp med 7dagar emellan) men att jag skulle tappa så extremt mycket är en gåta för mig!?
Några ideer vad detta kan bero på?
Tack på förhand.
#2
16 oktober 2022 kl 13:33
Gilla
Hej!
Det blir oftast 4 gånger i veckan. Generellt 2-3x8km och lite längre på helgen, där brukar det landa på 16km och allt i lungt takt. Varannan vecka slänger jag i lite träning i backe med 2-3 gånger upp i max tempo i ca 30sek/gång. Någon gång varannan vecka tar jag mina 8km i lite högre tempo.
I oktober ligger jag så länge på 59km
I september blev det 142km
I augusti 175km
I juli 87 km
I maj 34km.
Blev lite cykel i maj och juni också.
#3
16 oktober 2022 kl 13:38
1 Gilla
Hej.
Jag är lite på samma spår och misstänker helt enkelt trötthet efter tävlingen som primär orsak till denna dipp i formen.
Gällande hur det känns under själva löpningen, skulle jag låta bli att titta på tempo och puls på klockan så skulle jag inte märka någon försämring eller trötthet i kroppen. Jag mår bra och är motiverad och njuter av tiden i skogen.

#4
16 oktober 2022 kl 14:49
1 Gilla
Är också ny med löpning, kört sen i april -maj. Kan bara säga att du ska absolut sänka tempot en bra bit! Jag gjorde samma misstag under mina första två veckorna. Det skulle slås PB på 10km varje gång jag va ute och sprang, och visst gjorde jag det men skillnaden blev bara mindre för varje försök och resultat blev att jag blev helt slut. Generellt skulle jag kunna säga att 80% av all löpning ska du göra i ett tempo som låter dig föra ett normalt samtal. Ingen ansträngd andning altså. Lycka till!
#5
16 oktober 2022 kl 18:03
2 Gilla
Korrekt, ca.80% av allt jag springer är lungt takt. Dock varvar jag med snabbare där emellan. Har sprungit 30km två gånger innan och 2 gånger 21km under 2månader innan Lidingöloppet med högre tempo än under själva loppet utan att det påverkade mig det minsta.
Men klart att springa avslappnad hemma i skogen är inte samma sak som en tävling man försöker prestera på. Så jag håller med dina slutsatser, jag har helt enkelt överbelastad kroppen. Det blir nu att se över träningen och vila bättre mellan passen.
#6
6 november 2022 kl 12:46
Gilla
Hej allihopa! Som nybörjare saknar jag förmågan och kunskap för att välja rätt skor för mina behov.

Jag är i behov av skor inför senare höst och vinter. Springer enbart stigar i skogen med lugna 6-6.45min/km (Lera, snö, vattenpölar, sten och rötter), vill gärna ha vattentäta skor men är lite rädd att som en ytterst varmblodig gubbe svettas i skorna om de är tätta? Går det förena skor som är svala och samtidigt vattentäta? Eller måste man lära sig leva med blöta skor efter varje pass?
Som referens så kör jag nu med Merrell Rubato och gillar allt förutom att minsta fukt i gräset så tas vatten in omedelbart och strumpor blir blöta.
Som 51åring så börjar jag känna av knäna så bra dämpning är väl att föredra?
Pris max 1500kr. Har inga synpunkter kring märke, plus om de kan köpas i svenska butiker.
Bomba gärna med förslag! Tack!