Foruminlägg av Peter Salomonsson

< < < 1 2 > > >
#1
10 april 2008 kl 12:20
Gilla
Under mina 2 senaste långlopp, Sthlm marathon 07 och Vasaloppet 08 så har jag drabbats av kramp under sista delen av loppen. Under senaste Marathon började krampen i ena vaden för att sedan sakta sprida sig till båda benen och jag fick gå sista milen. I övrigt kände jag mig OK, mycket ork fanns kvar och det kändes tråkigt att behöva gå pga kramp. Under Vasan fick jag kramp i armar och mage men det gick att sträcka ut lättare än under Maran.

För att göra en lång historia lite kortare, är det någon som har något tips på vad man kan göra för att undvika kramp före och/eller under ett långlopp? Att man ska dricka mycket och vara vältränad inför loppet är jag med på, men i övrigt, har t.ex. hört något om att man ska få i sig mycket magnesium..
#2
11 april 2008 kl 15:15
Gilla
Tack för svaren! Hörde talas om Enervit GT från annat håll som också ska vara bra mot kramp. Nu har jag lite att tänka på och välja mellan.
#3
14 april 2008 kl 12:23
Gilla
Om jag förstått saken rätt så serveras åter Maxim sportdryck i årets Sthlm Marathon. Förra året köpte jag pulverpåsar på Inter Sport men dom verkar ha övergått till att sälja enbart Vitargo. Förutom på nätet, är det nån som vet någon sportaffär (eller annan affär) där man kan köpa Maxim?
#4
14 april 2008 kl 14:02
Gilla
Ringde kundtjänst och och det visade sig att de sålde Maxim i en annan Intersport i Lkpg. Tack för hjälpen!

Peter - Det stämmer, man bör åtminstone kolla att kroppen inte reagerar konstigt på drycken som ska serveras, magen kan börja spöka.
#5
28 april 2008 kl 08:53
Gilla
Robert:

Många, däribland jag själv, har haft löparknä. Det finns en mängd olika orsaker och precis lika många lösningar på problemet. Vad som fungerar för en person kan lika gärna förvärra för dig. Du bör söka professionell läkarhjälp och gärna dessutom få en s.k. second opinion av ytterligare en om du känner dig osäker. Kanske har du inte ens löparknä? Kanske är det något annat. Du måste hitta orsaken till just ditt problem.

Lycka till!

/Peter
#6
4 juni 2008 kl 08:24
Gilla
Har samma problem. Sprang Sthlm Marathon 2007 och fick kramp vid ca 30 km, något som jag definitivt ville undvika för Marathon 08. Som förberedelse detta år hade jag ätit extra magnesium dagarna före och på själva tävlingsdagen, druckit mycket före och drack mycket under loppet (ibland kändes det nästan som för mycket..), under hela loppet åt jag med jämna mellanrum Enervit GT som ska vara kramphämmande, jag hade tränat bra och vilat bra inför loppet, var uppvärmd och hade stretchat.

Allt gick bra fram till ca 30-33 km, pang smäller det till i bakre låret, kramp - tack och god natt.
#7
5 juni 2008 kl 08:20
Gilla
Har en fundering angående det här med drickandet. Liksom Tomas får jag inte heller kramp under träning och har kört flera pass på omkring 30 km i marathontempo, även i hög värme. Den stora skillnaden för min del är att jag dricker mycket mindre under träning. Blir sällan törstig och dricker mest för att man enligt all löparvisdom ska det.

Inför och under marathon så går jag emot allt vad min kropp säger och häller i mig vatten och sportdryck. Varenda expert man ser och hör poängterar ju just detta, att nyckeln till ett lyckat lopp är att dricka mycket! Under loppet är jag därmed skvalpig i magen och känner mig ganska nödig, ändå dricker jag vid varje kontroll...

Så frågan är, kan man dricka för mycket under ett marathonlopp och kan detta ha något att göra med kramp?
#8
9 april 2009 kl 08:43
Gilla
Gosse vilken lång tråd! En diskussion sen den 13/3...

Oavsett hur det blir, och vad som är ekonomiskt mest försvarbart (argumenten har haglat här..), så hoppas jag verkligen att det antingen blir en renodlad fotbolls- eller friidrottsarena. Dels för att Djurgården inte vill dela och dels för att löparbanor inte hör hemma på en fotbollsarena. Med det sagt så ser jag det ändå som hugget som stucket med vilka som faktiskt borde (med tanke på tradition, antal utövare, publikantal osv) få använda stadion för sin aktivitet.
#9
12 april 2009 kl 09:13
Gilla
Tydligen.
#10
1 juni 2009 kl 23:26
Gilla
För tredje året i rad fick jag kramp i hela benen. Denna gång skedde det dock efter 39 km så jag kunde, efter mycket om och men, ta mig i mål på en bra tid ändå.

Har testat det mesta, extra magnesium, salt, mycket vätska osv. Men ändå - kramp! Det lustiga (eller inte) är att jag endast fått kramp under Sthlm marathon och under mitt enda Vasalopp. Vore en dröm att få veta vad det beror på...
#11
2 juni 2009 kl 16:31
Gilla
Tack Jacob! Det var intressant läsning. Något jag gjorde i år, med tanke på vad du skrev om vätska, var att dricka efter behov och inte ösa i mig vatten/sportdryck. Det kändes helt rätt och jag tror faktist att det förbättrade min prestation.

Till nästa år blir det alltså mer styrke- och spänstträning och förhoppningsvis ingen kramp :)
#12
22 maj 2010 kl 20:09
Gilla
Senaste 3 Sthlm marathon har varit mellan 25-30 grader och strålande sol. Lite varmare och lite längre:)
#13
27 maj 2010 kl 22:35
Gilla
Har ett par Asics DS Trainer 13 som har varit helt underbara! Lätta med skön löpkänska "nära marken". Har haft dessa som mängdskor och sprungit marathon med dem. Nu hade jag tänkt att köpa DS Trainer 15, men till min stora besvikelse kändes den mycket mer uppbyggd, främst i framfoten, som en Asics i 11-serien ungefär. Det var för mycket sko och den kändes inte skön helt enkelt.

Testade därför DS Racer 8 som var otroligt skön! Den kändes mer lik min DS Trainer 13. En teori jag har är att alla skor blivit något stabilare med åren. Dessutom har även en ny tävlingssko tillkommit i Asicsserien - Gel Hyperspeed. Kanske är Gel Hyperspeed som tidigare racern, racern som tidigare trainern osv (totalt ovetenskaplig teori men i alla fall..).

Mina frågor är nu följande om man orkat läsa hit:
1. Har någon haft liknande (besvikelse)upplevelse angående DS Trainern?
2. Tycker ni att man kan använda DS Racer 8 som mängdsko? Springer 2-3 ggr vecka, allt ifrån 7 km till 2,5 mil, väger lätt (ca 68) och är skadefri.

/Peter
#14
28 maj 2010 kl 16:15
Gilla
Springer som sagt 2-3 ggr vecka, numera mest pass runt milen, både asfalt och terräng, pronerar en aning.

Lutar åt att köpa racern för kortare snabbare pass och köra på i mina ds trainer 13 tills de är helt slut och därefter ta nytt skobeslut...
#15
28 maj 2010 kl 23:05
Gilla
Zingo - Jag tror jag landar ungefär med hela foten i marken (om det är möjligt..), försöker undvika att slå i med hälen vilket går lättast med lite mer fart. Tyckte för övrigt att ds trainer 15 gav en något "svampig" känska när man sprang vilket förstörde löpkänslan rejält!

#16
30 maj 2010 kl 22:37
Gilla
Nu har jag köpt mig ett par ds racer, måste ge Inter Sport beröm för policyn med 30 dagars öppet köp.

Det är inte lätt det här med att köpa skor, och inte blir det bättre av att de blivit så otroligt dyra. Men det finns väl värre saker att spendera pengar på... Tack för goda tips och råd!
#17
1 juni 2010 kl 07:52
Gilla
Ser ut som att traditionen med stekhett väder kan hålla i sig. Har sprungit de 3 senaste i Sthlm och det har, minst sagt, varit hett. Tänkte att i år så kanske det blir mildare med tanke på årets väder, samt att jag inte ska springa detta år. Men en stor gul följt av 20 på SMHIs hemsida talar för annat.

Att ta sig igenom de 42 är stort, att göra det i medelhavsklimat är ännu större.

Lycka till allesammans!
#18
9 juni 2010 kl 07:48
Gilla
Gå till flera ställen för bättre egenbedömning av skorna. Löplabbet har tidigare haft den bästa personalen men numera blandar de rejält mellan högt och lågt. De liknar alltmer de övriga sportaffärernas personal, dvs. högläsning-av-skobeskrivning-ur-manual. Gå därför som sagt till fler affärer, väg de sammantagna bedömningarna mot varandra och välj bästa/skönaste sko för dig. Det är mycket pengar och det är viktigt att det blir rätt. Lycka till!
#19
9 juni 2010 kl 10:17
Gilla
Var riktigt nöjd med mina DS Trainer 13 men som Per skriver tyckte jag att DS trainer 15 var svampiga och mer lik Asics 11-serie. Trist! Blev inget köp där.
#20
2 augusti 2010 kl 16:41
Gilla
Ni som sprang förra året:

-skiljer sig årets bana något från förra årets?
-var kullerstensbiten vid hamnen med, hur upplevde ni det i så fall?

Själv sprang jag 2008 och tycker att den banan ser bättre ut än årets (färre backar, ingen kullersten). Hoppas ändå på bra tid..
< < < 1 2 > > >