Foruminlägg av Marcus Askenbom

#1
27 april 2009 kl 08:25
Gilla
Hej,

Jag tänker köpa en pulsklocka med GPS, dels för att det är en intressant träningsform med pulsträning och dels för att jag vill hålla ett jämnare tempo över längre distanser. Så långt allt väl...

Nu till problemet, vilken klocka skall jag köpa? De diskussioner jag sett i olika forum berör främst pulsklockor utan GPS eller är från 2007. Så min fråga till er är, snälla, kan någon guida mig på vägen?

Jag har tittat på Garmins produkter och 305/405 är intressanta, men 405:an är lite för dyr och hur stor är egentligen skillnaden? Min förhoppning var från början att landa på max 2000 kr, finns det andra fabrikat med bra funktion och kvalitet som är billigare än Garmin?

Tusen tack på förhand!

mvh Marcus
#2
27 april 2009 kl 08:27
Gilla
Hej,

Jag springer alla min pass i Slottskogen, men börjar få dålig fantasi. Är det någon som har tips på löprundor (min 7-8 km) som börjar och slutar i eller runt Slottskogen?

mvh Marcus
#3
27 april 2009 kl 16:32
Gilla
Jag köpte nya skor i lördags och frågade pris samma fråga i butiken. Svaret jag fick då var att gummit i skorna rent kvalitetsmässigt håller i ca 3 år, men med träning ca 3 ggr/v och en löpsträcka på ca 2,5-3 mil per vecka, så bör skorna hålla max 1 år (givetvis lite beroende på underlag).

Löpning är en hyfsat billig sport och skorna är det viktigaste du har i utrustningsväg. Jag tycker att man skall prova ut och köpa de skor som passar fötterna bäst, oavsett pris (så länge det är skäligt). Du slipper skav, värk och skador om du beslastar foten rätt mm.

Summa av ovan...köp nya skor! Du borde bytt dina 06:or redan förra året. :-)
#4
27 april 2009 kl 20:17
Gilla
Tack så långt för alla bra svar!

Jag kan erkänna att Garmin lockar, men jag är samtidigt väldigt nyfiken på Globalsat som verkar mycket intressant.

Det blir inte lätt det här och visst är löpning numera en kapitalsport. Jag som precis dumpat golfen... :-)
#5
26 maj 2009 kl 08:56
Gilla
Nu har jag läst forum, både på Jogg.se och andra siter runt om i världen. Gemensamt för de flesta forum är att det finns en 305-gruppering som aldrig skulle byta till en 405:a och det finns en 405-gruppering som aldrig skulle byta till en 305:a. Däremellan finns det tusentals åsikter om ergonomi, funktion mm.

Jag har bestämt för att köpa någon av dessa två, men jag kan inte bestämma mig för vilken. Därför ber jag varmt om hjälp att en gång för alla reda ut begreppen när det gäller 305 vs. 405.

Vilka erfarenheter har ni? Vilka skillnader finns? Är 405:an så "svårjobbad" ute på löprundan som en del säger? Är 305:an stor, klumpig och tung?

Snälla, hjälp!
#6
27 maj 2009 kl 08:16
Gilla
Valet är fortfarande inte lätt. :-)

Det viktigaste för mig är att hålla koll på hastighet och distans vid fri distanslöpning eller att hålla koll på pulsen vid puls/intervallträning. Där borde nog båda fylla dessa funktioner rätt bra.

Jag har funderat på 310XT, men då sticker priset iväg. På webben får du en 305:a för ca 2 200 kr, en 405:a för ca 3 500 kr och man måste gå upp ytterliggare en tusenlapp, till 4 500 kr, för att få en 310XT. Är det verkligen värt pengarna? Jag behöver inte mer batteritid och tänker inte simma med klockan, finns det fler fördelar med den som slår 405:an?

Tack för alla bra råd, rekommendationer mm, fortsätt gärna att kommentera. Jag är övertygad om att det sitter fler i min situation som läser denna diskussion just nu.
#7
7 juni 2009 kl 16:21
Gilla
Hej!

Jag har läst lite på forumet och tycker att det är dags att "väcka liv" i ett ämne som diskuterade lite i januari 2008, nämligen import av träningsdata till jogg.se.

Frågan riktar sig väl egentligen admininstratörerna av jogg.se, kan man eller kommer man att kunna importera träningsdata på samma sätt som till Garmin Connect och Sporttracks?

Det hade varit kanon att slippa sitta och skicka in info manuellt, vilket gör att jag i dagsläget inte får tummen ur att lägga in träningsdata på jogg.se

mvh Marcus
#8
8 juni 2009 kl 13:34
Gilla
Jag längtar redan! Söker ni testpiloter så är jag frivillig...
#9
11 juni 2009 kl 17:46
Gilla
Jag brukar försöka komma ut på mina löprundor så fort jag kommit hem från jobbet under veckorna. Problemet med det är att jag har svårt att få i mig rätt näring under arbetstid och jag känner att jag inte alltid har den energi jag önskar.

Hittills har jag provat mackor, frukt mm ett par timmar efter lunch för att få ett par timmas matsmältning före löprundan. Tyvärr ger det mig inte den energi jag vill ha. Nu är frågan, är det någon som har liknanade "problem" och kan ge mig bra tips? Finns det bra "energybars" el dyl att äta före träning?

Jag är tacksam för alla tänkbara tips!
#10
12 juli 2009 kl 15:24
1 Gilla
Hitta motivationen i att göra "sköna" träningspass. Jag har själv börjat köra efter pulsklocka och sk MAF. Det innebär att jag håller en viss pulsnivå (i mitt fall 150-155) och låter kroppen själv avgöra vilken fart som är lämplig i förhållande tilll pulsen som i sin tur känner av dagsformen. Istället för anaeroba mjölksyrepass där jag efter målgång för känslan av "aldrig mer", tränar jag istället aerobt utan mjölksyra och med en merkänsla i kroppen efter i princip varje pass. Detta har gett mig min motivation tillbaka och förbättrat mina resultat.

Testa??
#11
6 augusti 2009 kl 14:14
Gilla
Det här var ett intressant inlägg. Jag springer själv mycket i Slottskogen och det är myclet få löpare som hälsar. Själv söker jag alltid ögonkontakt för någon form av samförståelse, men jag skall ärligt erkänna att jag under många rundor springer i min egen lilla värld. För mig är löpning inte bara träning, utan en oas där jag tänker på saker som hänt, löser problem, funderar över livet mm.

Jag tycker även att man skall tack alla som visar oss löpare hänsyn när vi är ute på våra rundor, oavsett om det handlar om övergångsställen, att någon tar ett steg åt sidan osv. Det är grundläggande uppfostran.

Jag lovar att heja om jag möter dig i Slottskogen Ethel! :-)