Foruminlägg av Anders Olsson

#1
11 januari 2009 kl 21:14
Gilla
Hej!
Ny på Jogg.se (lite info på min profil).
Jag är en rätt så...manlig löpare (tangerar 100 pannor med kläder) som har ovanan att supinera. Just nu altinerar jag mellan två skor: Nike Vomero och Acics Nimbus 9. Nike-skorna är klassade för lättare löpare (<85Kg enlig löplabbet) och Acics-skorna ska vara helt rätt enligt alla teorier.
"Problemet" är att jag trivs bättre i Nike-skorna. Tror ni att det kommer någon effekt på sikt av att springa i Nike-skorna. Knän, benhinnor och löpsteg känns klart bättre med dessa skor.
Tack :-)
#2
12 januari 2009 kl 10:50
Gilla
Svårt att veta det där som nybörjarlöpare. Kroppen känns ju trots allt bättre efter ett pass med Nike.
Jaja, målet är att vara i Vomero-vikt till varvet så då kan jag börja nöta dom skorna då. :-)
Tack för hjälpen!
#3
12 januari 2009 kl 11:41
Gilla
Skönt att se att det finns fler löpare av "manlig" vikt här :)
Nike....kanske läge att ha med laglappar på springturen ;-)
#4
28 januari 2009 kl 21:51
Gilla
Jag inte har mycket erfarenhet av riktad löpträning, men har spelat fotboll, cyklat och styrketränat en hel del i mina dagar. Jag känner igen symptomen- framför allt efter man precis dragit igång styrketräningen efter uppehåll. Hur lugnt jag än tar det så är det ett par "sömnlösa" nätter efter träningspass som gäller (inflammationskänsla och febrighet). Efter tre-fyra pass på samma muskelgrupp så är allt bra igen. Jag tror att det är kroppens reaktion på (för?) hög ansträngning för stunden och att överträning är ett relativt långsamt förlopp. Vila en dag extra om det känns illa och kör inte "mördarpassen" för ofta så tror jag att allt är hur lugnt som helst.
#5
29 januari 2009 kl 16:37 Redigerad 30 januari 2009 kl 15:22
Gilla
Erbjudandet borta.
#6
3 februari 2009 kl 21:14
Gilla
Hej!
Kroppen skriker att det är dags att träna hårdare. Symptom som jag hade dagen efter ett pass för en månad sedan är nu borta. Jag har loggat alla mina pass här så ni kan se bakgrunden. Nu skulle jag vilja köra enligt:
5-7 Km lugn jogg, Fartlek/intervall/backe, vila, 5-7 Km lugn jogg, vila, långpass, vila i ett roterande schema. Vissa veckor byter jag ut lugna joggen nummer två mot ett tröskelpass och någon vecka mot....schack ;-)

Vad tror eliten, är det ett för stort kliv (det är ju def. mer än 10% men till största delen lågintensivt)? Satsar på att bli en lite bättre halvmarathonlöpare till den 16 maj i år. :-)

Takk.
#7
4 februari 2009 kl 16:39
Gilla
Ja, som rubriken lyder (tänkte på courses, egna träningsrundor som gjorts i Training Center o.s.v).

har precis skaffat en och vill kräma ut....allt! ;-)
#8
5 februari 2009 kl 11:39
Gilla
Grundtipset är: Småfryser du innan du börjar springa så är du rätt klädd.

I alla fall här i Göteborg så krävs sällan lager 2 (för mig). En underställströja och en löparjacka om det är kallt, t-shirt om det inte är jättekallt. Ett par Nike vind-tights nertill. Hellre ett billigt lager 3 och ett bra lager 1 än tvärtom (tunn Merinoull undertill är underbart).

Jag kan tipsa om en SOC löparjacka som säljs till galet pris på Stadium nu- 100 spänn på rean. passformen är sådär, but hey, 100 spänn! Handskar kör jag ett par billigast möjliga från Ica Maxi (20 spänn).


#9
5 februari 2009 kl 21:47
Gilla
Trevligt att få lite inspiration till vad man kan göra.

Jag funderar på om jag kan lägga in Göteborgsvarvets bana och matcha med ett träningsprogram för att hålla olika tempon på olika sträckor (kompensera för uppför o.s.v). Möjligt (alltså köra ett träningspass mot en "course")?
#10
9 februari 2009 kl 13:09
Gilla
Hej Viveka,
Dina 3-4 mil bränner kanske 2500 Kcal (per vecka vilket motsvarar ca. 350 Kcal per dag). Det är alltså väldigt lätt att äta upp det du springer bort!
Mitt tips är att "logga" allt du äter under ett par dagar till en vecka för att få koll på vad du stoppar i dig. Prova att äta lite mindre och lägg till en eller två långpromenader i veckan (eller spring om kroppen pallar det). Det senaste jag läste var att fördelen med att köra lågintensivt inte finns i princip då man bränner mer, under och efter träning, genom att köra högintensivt.
Lycka till!