Foruminlägg av Anders Forselius

#1
28 oktober 2010 kl 07:36
Gilla
Jag sprang loppet 2009 och är på plats även i år. Organisationen var enastående och jag blev riktigt imponerad av hur bra allting flöt. Nummerlapssutdelningen, busstransporterna, vätskekontrollerna och hela arrangemanget var grymt bra.

Det är emellertid sant att banan kanske inte är så speciellt upphetsande och publiksupporten kan inte på långa vägar jämföras med Stockholm Marathon. Men det fanns trots allt morgonpigga människor i varje by som applåderade löparna. Ett extra plus var att det dessutom fanns sjukvårdspersonal utplacerad varannan kilometer utefter banan.

Trots att banan räknas som tuff och att det mer eller mindre är konstant uppför de första 30 kilometrarna, är det ändå en "bra" bananprofil. Just när man börjar känna sig mentalt sliten vid denna kritiska punkt, vänder det och blir nedförsbacke ända in i mål.
Avslutningen är magisk. Man ser den vackra Panathinaikostadion från långt håll och kan då njuta av en lång nedförsbacke ända fram till målsnöret. De sista kilometrarna är publikleden dessutom täta.

Loppet med dess organisation är ett höjdararrangemang och därför rekommenderar jag varmt Aten Marathon till de som vill springa 2011.

/Anders Forselius www.bikingviking.se
#2
3 november 2010 kl 15:16
Gilla
Helen har helt rätt; årets upplaga av Aten var en riktig folkfest! Bra fart på tanterna med olivkvistarna i varje by.
Kanske det var vädret som satte ordentlig fart på tillställningen. Det var inte på långa vägar lika stor publik under fjolåret då det regnade kraftigt i början av loppet.

Aten kanske inte är den allra roligaste staden att turista i då trafiksituationen är kaotisk, men dess marathonlopp är ett höjdararrangemang.

Trots årets extrema startfält lyckades arrangörerna ändå få till en förnämlig organisation runt loppet trots trängseln innan starten.
Nästa år är med största sannolikhet deltagarantalet nere på en lägre nivå igen och då kommer arrangemanget att flyta på ännu bättre.

Regn eller sollsken så verkar även temperaturen alltid vara den ultimata under Aten Marathon.

Vad gäller övriga maror kan jag varmt rekommendera Budapest Marathon. Mycket lättsprungen mara på båda sidor av Donau med utmärkt organisation.
I den låga anmälningsavgiften ingår även en entrébiljett till en enorm spa-anläggning nära målområdet. Fanns många belåtna leenden nedsjunkna i de heta vattnet efter loppet...
#3
26 november 2010 kl 14:12
Gilla
Ett alternativ (som antagligen redan tagits upp) är att springa för välgörenhet. Jag sprang för Fred´s Team i år som samlar in pengar till cancerforskning i nära samarbete med Memorial Sloan Kettering Hospital i New York.

Kravet att få springa för Fred´s Team är att man samlar in 3000 dollar, något som för de allra flesta är fullt möjligt. Uppmaningar via Facebook o.s.v.
Grejar man inte hela summan får man betala mellanskillnaden själv. Men även om man tvingas betala större summan själv ur den egna fickan, så är alternativet klart attraktivt i jämförelse med vad arrangörerna tar ut.

För min egen del lyckades jag nå insamlingsmålet och därför bara behvöde betala en billig flygbiljett till New York och fem nätter på ett vandrarhem perfekt beläget vid Times Square för 200 kr/natten.
Finns även vandrarhem som ligger relativt nära målgången vid Central Park. Man bör emellertid vara ute i god tid för att boka upp dessa vandrarhem.

En annan välgörenhetsorganisation är Team for Kids som brukar ha ett lägre insamlingsmål, typ 2500 dollar.

Fördelen med att springa för välgörenhet är att man har tillgång till en otrolig uppbackning före, under och efter loppet. Detta gör att jag även nästa år (trots att jag klarat kvalgränsen) kommer att springa för Fred´s Team.

/Anders Forselius, Ljusdal Running Club www.bikingviking.se
#4
19 april 2011 kl 16:53
Gilla
Vad gäller medvinden så upplevde jag själv inte någon större fördel av denna. Det var väl mest inne i Boston som det var lite vindar att tala om.
Vad gäller banan i övrigt är det som redan sagts en av de absolut lättaste i maratonkalendern.

/Anders F www.bikingviking.se
#5
2 maj 2011 kl 15:17
Gilla
Går ju även att anmäla sig till exempelvis Fred´s Team och springa för välgörenhet. Minimikravet är 3500 dollar. Jag tror även de övriga välgörenhetsorganisationerna ligger i detta intervall. Samlar man in 5000 dollar så blir man även bjuden på övernattning på Hilton.
http://www.ingnycmarathon.org/charities/freds_team.htm

Vad gäller boende rekommenderar jag något av vandrarhemmen, exempelvis Big Apple Hostel. Detta hostel ligger 100 meter från Times Square och tar bara 40 dollar natten. Ett kanonalternativ som lockar till sig många löpare denna helg. De flesta rummen är för fyra personer och receptionen försöker lägga in alla löpare tillsammans. Bäst är att man gör en notering när man bokar rummet att man är löpare. www.bigapplehostel.com

Finns även ett vandrarhem mycket nära Central Park som är riktigt bra: www.hinewyork.org

Vi ses i New York!

/Anders Forselius www.bikingviking.se


#6
17 september 2011 kl 21:54
Gilla
Finns ett utmärkt vandrarhem (IYH) typ 5 - 6 kvarter från starten/ målet. Bodde där ifjol och det funkade riktigt bra. Många löpare där denna helg och jag kommer nog att bo där även 2012. Prislappen är typ 40 dollar natten.

Ses i Boston!
Anders Forselius www.bikingviking.se
#7
20 mars 2012 kl 15:36
Gilla
Det finns ett företag som heter Golden Adventures och de erbjuder busstransport från ett centralt hotell i Boston till starten. Priset för biljetten är 32 dollar och den lämnar hotellet (återkommer med namn om någon är intresserad) 07.30.
Det här är en idealisk lösning som ger extra sömn. Det är ett mindre kaos i kön till gratisbussarna (skolbussar) i morgonkylan och det blir en onödigt lång väntan i starten.
Jag och en klubbkompis kommer att åka med företaget och de har satt in 6 bussar för detta. Här är företagets länk: http://www.GoldenAdventures.com/
/Anders Forselius
#8
17 april 2012 kl 20:32
Gilla
Lite tillbakablickar och foton från loppet: http://www.kadens.se/blogs/andersforselius/boston-marathon.htm

Sitter i skrivande stund på ett café på Newbury Street i Boston och studerar alla gångstilar. Många som haltar denna dag...